Hoja zmanjšuje tveganje za raka dojk

0

Ženske po menopavzi, ki hodijo vsaj uro na dan, lahko s tem bistveno zmanjšajo tveganje za raka dojk, je razkrila raziskava, v kateri je sodelovalo okoli 73.000 žensk. Raziskava je trajala 17 let, danes na spletni strani poroča britanska medijska mreža BBC.

V raziskavi so ugotovili, da se je med ženskami v starosti od 50 do 74 let, ki so na teden hodile najmanj sedem ur, tveganje za raka dojke v primerjavi s tistimi ženskami, ki so hodile tri ali manj ur na teden, zmanjšalo za 14 odstotkov.

Ameriški strokovnjaki ob izsledkih raziskave poudarjajo, da je to prvič, da so potrdili povezavo med zmanjšanjem tveganja za raka in hojo. Za britanske strokovnjake pa je raziskava še en dokaz več, da način življenja vpliva na tveganje za raka.

Spodbujanje hoje bi tako lahko bilo po besedah vodje raziskave Alpe Patel uspešna strategija za povečanje fizičnih aktivnostih pri ženskah po menopavzi.

“Zadovoljni smo z ugotovitvijo, da je zgolj ura hoje na dan dovolj za zmanjšanje tveganja za raka na dojkah pri teh ženskah. Dodatne in daljše aktivnosti pa to tveganje še zmanjšujejo,” je dodala Patelova.

Vodja kampanje proti raku na dojkah Delyth Morgan pa je dodala, da bo zdaj izziv, kako te ugotovitve spremeniti v prakso, in ugotoviti, katere so še druge pomembne spremembe načina življenja, ki bodo pomagale pri preprečevanju raka dojk.(sta)
rak

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen