“Duhovščina naj se pravilno obdavči!” Bratuškova se pri obdavčitvi sakralnih objektov zgleduje po Ribičiču!?

31

Pred dnevi smo na Politikis.si pisali o poskusu vlade Alenke Bratušek, da bi s prenovo davčne zakonodaje obdavčila tudi sakralne objekte, zaradi česar so nedavno protestirale tudi nekatere verske skupnosti, ki so napovedale ustavno presojo takega zakona, ta njen ukrep pa dobiva tudi negativno mednarodno razsežnost, ki je segla vse do Vatikana!

A od kje v bistvu izvira ta neposredna kršitev 10. člena sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem? Julija je Družina objavila komentar B. Štefaniča, ki povse o tej temi vse in še več. Vlada Alenke Bratušek te ideje, verjeli ali ne, črpa neposredno od krvave povojne revolucionarne oblasti in njenih “največjih sinov” ala Mitja Ribičič.

Štefanič piše: “Na ta predlog pa velja pogledati ne le s stališča sedanjega kriznega trenutka, v katerem oblastniki pričakovano iščejo »inovativne« davčne načine, kako navrtano javno blagajno napolniti z novimi viri, temveč tudi z zgodovinske perspektive, saj nobena nova ureditev ne pade v popolnoma prazen prostor, temveč prikliče tudi kakšno podobo iz zaprašenega zgodovinskega spomina. V njem pa se jasno kaže, kako je bil nekoč na Slovenskem (drugače kot v drugih delih tedanje skupne države) davčni primež eden izmed zelo priročnih in pogosto uporabljanih orodij, s katerim se je šla revolucionarna oblast neizprosni boj zoper vero in Cerkev.

Če polistamo po knjigi zgodovinarke dr. Tamare Griesser Pečar Cerkev na zatožni klopi (Družina 2005), v njej najdemo tudi naslednjo direktivo: »Pravilno obdavčevanje duhovščine … je eden izmed osnovnih instrumentov za izvajanje ekonomskega pristiska na duhovščino Navedek je iz strogo zaupnega pisma, ki ga je 19. marca 1954 načelnikom tajništev za notranje zadeve mestnih in okrajnih ljudskih odborov pisal tedanji državni sekretar za notranje zadeve Mitja Ribičič. Njegova navodila so bila jasna: načelniki tajništev za notranje zadeve naj se pri obdavčevanju duhovnikov osebno angažirajo, ta vprašanja naj rešujejo v tesnem sodelovanju z Upravo državne varnosti, cilj »konspirativnega« početja pa je med drugim selektivno in samovoljno obdavčevanje, ki naj bi zlasti poglobilo t. i. diferenciacijo med duhovniki. Povedano drugače: člani režimu bližnjega Ciril-metodijskega društva naj uživajo ugodnosti in olajšave, drugi duhovniki pa naj bodo stisnjeni v davčni kot, od koder jih bodo pod obtožbo davčnih utaj lahko odpeljali celo v zapor.

Ribičič od pristojnih glede obdavčitve duhovnikov zahteva posebno ostrino, zlasti pa je treba »zaostriti ukrepe zoper duhovnike, ki bodo bodisi v pritožbah bodisi napram davčnim uslužbencem ali pa ob kakšni drugi priliki sovražno izpadali proti davčni politiki«.

Navodilo so naslovniki izvajali z veliko vnemo. Kot piše dr. Tamara Griesser Pečar, je bil škofijski ordinariat v Mariboru zaradi take politike tako visoko obdavčen, da je bilo nemogoče plačati predpisane prispevke. Oblast je zato sredstva ordinariata v banki blokirala, da bi ga gospodarsko uničila. Škof Držečnik pa je bil toliko »predrzen«, da je na to nevzdržno stanje aprila 1955 opozoril predsednika republiškega izvršnega sveta Borisa Kraigherja. Iz njegovega odgovora je razvidno, beremo v knjigi Cerkev na zatožni klopi, »da je oblast ordinariatu hudo zamerila, da so šli redno pot uveljavljanja svojih pravic na sodišču in da niso ponižno prosili za pomoč«. Kraigher je ob tem celo rekel, da je vmešavanje v sodstvo nemogoče, kar je mogoče v razmerah totalitarnega zlitja vseh vej oblasti razumeti kot cinizem najvišje vrste.”

Dodajmo: Mitja Ribičič ni hotel samo gospodarsko uničiti duhovščine, ampak je počenjal tudi bolj grozovite reči. Publicist Roman Leljak je namreč pred dnevi Ribičiča kazensko ovadil zaradi genocida in vojnega hudodelstva, vse to pa Leljak utemljuje z večsto stransko dokumentacijo.

foto matic stojsPolitika vlade Alenke Bratušek. Z davki nad Cerkev po vzgledu povojnih totalitarcev tipa Mitja Ribičič.

Foto: arhiv Demokracije

 

Št. komentarjev: 31
 1. JOJ pravi

  Ljuba naša vlada!
  Pozabili ste obdavčiti prostitucijo! Največ bi lahko vlada pokasirala kar sama od sebe, ko nas kar naprej j…

 2. Demi Zen pravi

  joj, kako vas jebejo..

 3. NOČEM JJ pravi

  Jao uboga revna RKC sedaj ko bo izenačena z ostalimi in bo morala plačevati davke tako kot vsi ostali !!!

 4. JOJ,JOJ pravi

  Kaj pa ??? Če se otroški šparovčki štejejo v imetje družine in zato niso prenekateri deležni odpustkov pri (npr.) plačevanja stroškov za vrtec, naj se obdavči VSE. Končno, zakaj jaz nisem deležen takčne milosti države, da imam iz tujih žepov plačane vse prispevke ( od zdravstenega do pokojninskega). Imel sem s.p. , ni bilo milosti-DURS je svoje opravil, magari so mi otroci bili skoraj lačni, za TALAR je odtod pa denar bil…

 5. Mrcina pravi

  Bratuškova bo kmalu dobila po svoji zahojeni P*čki, ker Vatikan in EU ne bodo gledali teh svinjarij, ki jih počenja vsem na očeh. To ni več leto ’54, banda zarukana!

 6. Demi Zen pravi

  Nehajte že stalno objavljat fotke te razgaljene srbske kurbe ker vzpodbuja nestrpnost, kar je po 297. členu nezakonito

 7. ČURIMURIBURI pravi

  Demi no, zakaj pa tako grdo govoriš o Stresu ?

 8. Miran pravi

  ČURIMURIBURI pravi:
  08. 10. 2013 at 10:28
  Demi no, zakaj pa tako grdo govoriš o Stresu ?

  ——–

  🙂 🙂

 9. Demi Zen pravi

  Kaj je starčki, ste spet multifukalna očala založili nekje okrog zapečka?

 10. VSI STRPNI pravi

  tega v evropi ne poznajo……podivjani balkanski rdeči prasci pa sanjajo le o tem…….hahahahahahahahhahah

 11. VSI STRPNI pravi

  in prasice seveda…..hahahahahha

 12. VSI STRPNI pravi

  ne morete pa od njih zahtevati, da bodo začele razmišljati in delovati evropsko, strpno, napredno in POTENO…no way, tako so vzgojene take zglede imajo…..in konec debate……enkrat podivjana balkanska rdeča svinja, vedno podivjana balkanska rdeča svinja……hahahahahahahahah

 13. VSI STRPNI pravi

  ne morete pa od njih zahtevati, da bodo začele razmišljati in delovati evropsko, strpno, napredno in POŠTENO…no way, tako so vzgojene take zglede imajo…..in konec debate……enkrat podivjana balkanska rdeča svinja, vedno podivjana balkanska rdeča svinja……hahahahahahahahah

 14. MEFISTO pravi

  Spodobi se in pravično je, da vsi pomagamo Sloveniji iz krize. Tudi RKC naj prispeva svoj delež, k čimprejšnemu izhodu iz krize.

 15. ČURIMURIBURI pravi

  Mefisto, se strinjam. Naj se ravnajo po Jezusovem nauku in razdajo svoje premoženje revežem !

 16. tigrica pravi

  Le zakaj naj bi bila cerkev oproščena davkov, le zakaj, naj kdo navede vsaj en
  upravičen razlog, jaz ga ne najdem.
  Poleg tega je absurdno tudi to, da bo nek kmet za napol podrto lopo, pod katero parkira traktor in voz, glede na kvadraturo obdavčen po enaki stopnji kot nekdo za vilo z notranjim bazenom.
  Če se motim, naj mi prosim oprostijo.

 17. Demi Zen pravi

  kaj pa muzeji in druga državna lastnina?

 18. VSI STRPNI pravi

  tigrica, ali bodo stanovik&co plačevali za spomenike podivjanim balkanskim komunističnim partizanom?….če bodo plačevali tudi oni OK….drugače……je le ideološka nestrpna balkanska enoumna odločitev.

 19. MEFISTO pravi

  Ob 11:30 se je Petrovc zopet spozabil nad Mefistovim nickom..

  Zaman!

  Petrovcu sicer res ne moremo preprećiti, da si sposoja nicke v želji, da bi bil videti kompetetnejši, vendar Mefistove vrhunske odličnosti duha in etike si ne more sposoditi in ne ukrasti.

  Le še bolj klavrno podobo ustvarja o sebi pred pametnim svetom.

 20. Qäxynößü pravi

  Davke naj posebej plačajo:
  JOJ
  Čuri muri
  Miran.
  tigrica
  Stanovnik,
  Kučan
  Bratučka
  Omanković Zoro,
  Borat Pahor,
  Previrant,
  Luka Luka Koper
  Maršal tito broz
  Barack Obana,
  Kleopatra,
  Robin Hood
  Martin Krpan…….

  To bo denarja

 21. bumbar pravi

  Mefi, si ziher, da se te je sposodo glih g.Petrovc???

 22. MEFISTO pravi

  Nihče drug ni tako domišljav, da bi se upal meriri s samim velikim Mefistom.

 23. bumbar pravi

  …samo fprašo sem… 😀 😀 😀

 24. Hieronim Elezović pravi

  sakralni objekti se ne bi smeli obdavčiti. drugi gospodarski objekti v lasti RKC, ki niso sakralnega pomena, pa bi se morali.
  gospodarska dejavnost, ki jo izvaja RKC, bi morala biti obdavčena kot ostali gospodarski subjekti.

 25. ČURIMURIBURI pravi

  A ofer je gospodarska dejavnost ali spada pod beračenje ?

 26. Miran pravi

  Ofer je beračenja.
  Sej boghi na duhu ne zajo drugega početi.

  🙂

 27. Miran pravi

  MEFISTO pravi:
  08. 10. 2013 at 12:20
  Ob 11:30 se je Petrovc zopet spozabil nad Mefistovim nickom..
  Zaman!
  Petrovcu sicer res ne moremo preprećiti, da si sposoja nicke v želji, da bi bil videti kompetetnejši, vendar Mefistove vrhunske odličnosti duha in etike si ne more sposoditi in ne ukrasti.
  Le še bolj klavrno podobo ustvarja o sebi pred pametnim svetom.

  ____

  To je res. Takeg šita ni moč kopirat ne ukrast.

  🙁

  Večje bedarije lahko napiše samo eden in to je Mefi v poznopopoldanskem času.
  🙂

 28. ČURIMURIBURI pravi

  Potem so pa zreli za prijavo !

  Zakon o varstvu javnega reda in miru

  9. člen

  (beračenje na javnem kraju)

  Kdor na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne dobrine, se kaznuje z globo 10.000 tolarjev.

 29. Erwin Roesener pravi

  Slovenski komunisti, držite se!

  Ker ste bili vi z nami ,med vojno, bomo tudi mi z vami v miru.

 30. xy pravi

  Pravi Roesener pa pravi: jugo (srbski) komunisti držite se:

  1.) Šaranović Milovan: komandant prve operativne cone (Dolenjska) od 7. decembra 1942 do 23. maja 1943;
  načelnik glavnega štaba od 23. maja 1943 do 30 julija 1943.

  2.) Jovanović Zdravko: načelnik štaba druge operativne cone (Notranjska ) od ustanovitve 11. decembra 1942 do 3. februarja 1943.

  3.) Tonasković Rajko: načelnik štaba Gubčeve brigade od 12. januarja 1943 do 30. marca 1943; komandant 15. divizije od sredine avgusta 1943 do 3. oktobra 1943; komandant 7. korpusa od 3. oktobra 1943 do 10. aprila 1944.

  4.) Kilibarda Mile: načelnik štaba 14. divizije od 3. oktobra 1943 do 25. februarja 1944; komandant 4. operativne cone (Štajerska) od 25. februarja 1944 do 23. julija 1944; namestnik komandanta 7. korpusa od 9. septembra 1944 do 3. oktobra 1944; načelnik štaba 7. korpusa od 10. novembra 1944 do 15. maja 1945.

  5.) Dapčević Milutin: načelnik štaba 3. operativne cone (Alpska) od novembra 1943 do 22. decembra 1943;
  načelnik štaba 9. korpusa od 22. decembra 1943 do 4. marca 1944.

  6.) Popivoda Pero: načelnik štaba Tomšičeve brigade od 2. dec. 1942 do 24 junija 1943; komandant 2. operativne cone (Gorenjska) od 24. junija 1943 do 4. avgusta 1943; načelnik štaba 14. divizije od septembra 1943 do 3. oktobra 1943; komandant 15. divizije od 3. oktobra 1943 do 17. decembra 1943; komandant 31. divizije od 21. decembra 1943; komandant 7. korpusa od 10. aprila 1944 do3. oktobra 1944, nato poslan v vrhovni štab.

  7.) Jevtić Predrag – Dragan: namestnik komandanta Gubčeve brigade od 3. novembre 1942 do 12. januarja 1943;
  komandant 3. bataljona Šercerjeve brigade od marca 1943 do maja 1943; namestnik komandanta 1. operativne cone (Dolenjska) od 23. maja 1943 do 13. julija 1943; komandant 15. divizije od 13. julija 1943 do 30 julija 1943.

  8.) Božović Radomir – Raco: namestnik komandanta 2. bataljona Tomšičeve brigade od decembra1942 do 12. januarja 1943; komandant 2. bataljona Tomšičeve brigade od 12. januarja 1943 do maja 1943; komandant 12. brigade od 24. septembra 1943 do 20. decembra 1943; namestnik komandanta 15. divizije od 20. decembra 1943 do 9. februarja 1944; načelnik štaba 15. divizije od 9. februarja 1944 do 23 junija 1944; namestnik komandanta 15. divizije od 23. junija 1944 do 9. avgusta 1944.

  9.) Ignjatović Radojica – Grnjica: načelnik štaba Bazoviške brigade od 1. oktobra 1943 do 22.oktobra 1943; načelnik štaba 30. divizije od 22. oktobra 1943 do 19. novembra 1943.

  10.) Brajović Petar – Pero: komandant 2. bat. Gubčeve brigade od 20. februarja 1943 do 30.marca 1943;
  načelnik štaba Gubčeve brigade od 30. marca 1943 do 12. septembra 1943; komandant 15. divizije od 15. septembra 1943 do 3. januarja 1944; komandant 18. divizije od 1. januarja 1944 do 12. januarja 1944; načelnik štaba 18. divizije od 12. januarja 1944 do 21. marca 1944; komandant 18. divizije od 21. marca 1944 do 23. junija 1944; načelnik štaba 4. operativne cone (Štajerska) od 23. julija 1944 do 15. maja 1945.

  11.) Došenović Mičo: načelnik štaba 14. divizije od 16. julija 1944 do 15 maja 1945.

  12.) Vojnović Aleksandar – Vojin: načelnik štaba 18. divizije od 30. novembra 1944 do 10. februarja 1945;
  namestnik komandanta 15. divizije od 10. februarja 1945 do 15. maja 1945.

  13.) Čubrić Mile: komandant 2. Bataljona Gubčeve brigade od 30. marca 1943 do 25. avgusta 1943; namestnik komandanta Gubčeve brigade od 25. avgusta 1943 do 14. septembra 1943; namestnik komandanta 18. divizije od 12. januarja 1944 do 21. marca 1944; načelnik štaba 18. divizije od 21. marca 1944 do 23. junija 1944; namestnik komandanta 18. divizije od 23. junija 1944 do 26. julija 1944; komandant posebne oficirske šole.

  14.) Marjanović Ratko: namestnik komandanta Gradnikove brigade od 30. novembra 1943 do 15. marca 1944;
  komandant Bazoviške brigade od 14. septembra l944 do 10. oktobra 1944; komandant Gradnikove brigade od 20. marca 1944 do 18. septembra 1944.

  15.) Šorović Danilo: komandant Gradnikove brigade od 26. aprila 1943 do 4. novembra 1943.

  16.) Vidačić Nikola: načelnik štaba Bazoviške brigade od 22. oktobra 1943 do 12. novembra 1943; načelnik štaba 30. divizije od začetka januarja 1944 do konca, januarja 1944; komandant Bazoviške brigade od 2. julija 1944 do 14. septembra 1944.

  17.) Marjanović Aleksandar – Leko: komandant 2. bataljona Gubčeve brigade od 12. januarja 1943 do 20. januarja 1943; namestnik političnega komisarja 15. divizije od 3. oktobra 1943 do 9. februarja 1944.

  18.) Dukić Nikola: načelnik štaba 30. divizije od 9. marca 1945 do 7. maja 1945.

  19.) Vukadinović Dušan: načelnik štaba Gradnikove brigade od 2. marca 1945 do 28. marca 1945; komandant Vojkove brigade od 28. marca 1945 do konca vojne; politični komisar 1. bataljona Gradnikove brigade.

 31. Mara pravi

  Stres se bo umaknil na Madagaskar : Udbo Bratuškuljo pa naj odvržejo ,že prej nekje nad afriško džunglo !

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen