V spopadih med policijo in protestniki v Mehiki več ranjenih

0

V spopadih med policijo in protestniki v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico je bilo v petek ranjenih najmanj 40 ljudi. Policija je posredovala proti protestnikom, ki so vztrajali na osrednjem trgu Zocalo, ki so ga sicer v zadnjih treh tednih zasedli nezadovoljni učitelji. Večina se jih je sicer še pred posredovanjem policije umaknila s trga.

Policija je posredovala proti nekaj sto protestnikom, ki so vztrajali na trgu Zocalo tudi po izteku ultimata, da naj tega izpraznijo. Številni protestniki so nosili maske ter bili oboroženi s kovinskimi in lesenimi palicami, na policijo pa so metali molotovke in kamenje.

Policija je proti njim uporabila solzivec in vodne topove ter pridržala 31 oseb. Učiteljev med njimi ni bilo, je povedal vodja zvezne policije Manuel Mondragon y Kalb.

Predstavnik oblasti pa je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da gre pri pridržanih osebah za “anarhiste”, ki so se vtihotapili med učitelje.

Nezadovoljni učitelji so trg zasedli pred tremi tedni v znak protesta proti reformam na področju šolstva, ki jih je odobril predsednik države Enrique Pena Nieto. Pred iztekom roka, ki so ga določile oblasti, se jih je večina umaknila s trga, medtem ko jih je nekaj sto vztrajalo.

Policija je imela nalogo izprazniti trg pred praznovanjem dneva neodvisnosti, ki ga bodo v nedeljo in ponedeljek obeležili s proslavo ter vojaško parado, še poroča AFP. (sta)

protesti mehika

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen