Tudi uradno: Cukjati in Brščič ovadena zaradi povedanega na javnih tribunah ZZR!?

49

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je februarja letos na tožilstvi v Ljubljani in Mariboru podala več predlogov za pregon zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, storjenega proti državnemu organu. Zaradi varstva osebnih podatkov imen na KPK ne morejo sporočiti, je pa France Cukjati za STA potrdil, da je med ovadenimi.

Na komisiji so se za ovadbe odločili po seriji javnih tribun, ki jih je Zbor za republiko (ZZR) organiziral po objavi poročila KPK glede premoženjskega stanja predsednikov političnih strank. Sodelujoči na javnih tribunah so razpravljali o aktualnem političnem dogajanju – ravno takrat je razpadala koalicija Janeza Janše, ki ga je bremenilo poročilo KPK -, o pristojnosti protikorupcijske komisije ter protestih, ki so pozimi zajeli državo.

Na KPK pravijo, da je predlog za pregon edini primeren, praven in dostojen način, da se institucija odzove na izrekanje neresničnih in žaljivih obdolžitev na račun državnih organov, kar da med drugim ogroža vladavino prava. “To je komisija storila tudi v podporo vrsti drugih nadzornih in pravosodnih institucij ter posameznikov, ki v teh institucijah po službeni dolžnosti vodijo postopke v zvezi z ljudmi, ki imajo politično, medijsko in gospodarsko moč ter vpliv,” so še zapisali na komisiji.

Na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvo so za STA potrdili, da so prejeli kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve in so ovadbo poslali v dopolnitev policiji. Na ljubljanski policijski upravi pa so pojasnili le, da so od ljubljanskega tožilstva v začetku septembra dobili zahtevek, “da v skladu z določili zakona o kazenskem postopku opravi določena opravila”.

Tednik Demokracija je na svoji spletni strani objavil, da jih je policija zaprosila za posnetek javne tribune ZZR, ki je bila 4. februarja v Ribnici, in na kateri je med drugim govoril ekonomist Bernard Brščič. Spletni portal Politikis.si pa je objavil dopolnilo zagovora Franceta Cukjatija pri mariborskih kriminalistih.

Brščič, kakor je danes povedal za STA, ne ve, ali je ovaden ali ne, vendar v prihodnjih dneh pričakuje povabilo policije na razgovor. Da sta ovadena Brščič in član ZZR ter vidni član SDS France Cukjati, je danes za STA povedal Lovro Šturm, ki ga je policija prav tako povabila na razgovor.

Pojasnil je, da je policijo zanimalo, kaj se je dogajalo na tribuni Zbora za republiko 31. januarja letos v Lenartu, kjer je med drugim govoril Cukjati. Tudi on je že bil, kakor je potrdil za STA, na policijskem razgovoru, vendar v vlogi osumljenca. Policisti so mu dejali, da naj bi kaznivo dejanje storil v sostorilstvu.

Za Brščiča je dogajanje “eklatanten poseg v svobodo govora”, saj da je bil njegov nastop zelo omikan, nikakor pa ne v smeri osebnih diskvalifikacij. Pojasnil je, da je na tribuni problematiziral umeščenost KPK v ustavnem redu. Med drugim je dejal, da morajo mnenja komisije temeljiti na dejstvih in ne na podtikanjih, “rezultat tega pa je pregon”.

KPK si je po njegovem tukaj privoščila zlorabo policije, “da vohlja za državljani”. Predsednik KPK Goran Klemenčič bi ga lahko preganjal s civilno tožbo, če meni, da je šlo za osebne diskvalifikacije, je razmišljal Brščič. A se policija uporablja za “natikanje nagobčnikov kritikom”, Brščič pa na to “zastraševanje” ne namerava pristati.

Spomnimo: V času slovenske pomladi konec osemdesetih let je bilo žgoče tudi vprašanje t. i. verbalnega delikta, ki je bil zakonsko opredeljen v 133. členu jugoslovanske kazenske zakonodaje in je predstavljal podlago za pregon drugače mislečih. No, očitno se (neuradna), a zato nič manj agresivna uporaba tega člena v Sloveniji vrača na velika vrata… (sta/ured)

bernard brscicBernard Brščič: “Policija se uporablja za natikanje nagobčnikov kritikom, a na to zastraševanje” ne nameravam pristati!”

Št. komentarjev: 49
 1. VSI STRPNI pravi

  udbaških mafijskih kučanovih kadrov se ne kritizira…hahhahahHHAHAHAHAHAhahahahahahaahHAHAHAHA

 2. VSI STRPNI pravi

  če pa pljuvate po drugače mislečih, jih zakoljete in preganjate, pa dobite spomenik….hahahahHAHAHAhahahahahHHAHAHahahahahaha

 3. VSI STRPNI pravi

  balkanistan pač, rajh podivjanih in nestrpnih balkanskih udaških rdečih PRASCEV……..hahahahahHHAHHAHAHahahahHAHAH

 4. MEFISTO pravi

  Še malo, pa bodo spet začeli pobijati tudi otroke.

  Zgledov iz preteklosti jim ne manjka.

  Ostale faze prevzemanja totalne oblasti so namreč že za njimi.

 5. kmetica Gomboc pravi

  Ja, Bernard..ne moreš jezik otresat brez posledic.. 😉

 6. Minka pravi

  Skrajni čas, da ti janševski debili končajo v čuzi! Slovenci smo vse preveč tolerantni do te sodrge …

 7. kmetica Gomboc pravi

  Mislim, lahko, če govoriš resnico.
  Vidva z Cukjatijem pa sta pač lažnivca, provokatorja in hujskača.
  Zaupanje v pravno državo se vrača..

 8. VSI STRPNI pravi

  naša rdeča NESTRPNA prasica gambić dokazuje zakaj je v mali sloveniji največ zaklanih na kavadratni kilometer, kdo se lahko pohvali s tolikimi zaklanimi na kilometer kvadraten kot naše podivjane komunistične ZVERINE……hahahahahahahhahaahahahahaah…

 9. ultimax pravi

  A pravna država se dela z mahanjem rdečih zastav,plačanci rdeči’

 10. pridanič pravi

  občinski postrešček se je že podelal v hlače, fuj gnida smrdljiva.

 11. VSI STRPNI pravi

  seveda gre vsa podpora obema drugače mislečima, ki jih bo naš kučanov udbomafijski klan preganjal……ampak tokrat imata srećo, da ste v evropski skupnosti in torej naše minkiće in ostale podivjane rdeče svinje naj ne bi več klale sredi belega dne….hahahahahahahahhHAHAHAHAAHH

 12. Mudo Moreno pravi

  Konstrukt murgelske udbomafije!

 13. VSI STRPNI pravi

  MEFISTO pravi:

  23. 09. 2013 at 19:28

  Še malo, pa bodo spet začeli pobijati tudi otroke.

  Zgledov iz preteklosti jim ne manjka.

  Ostale faze prevzemanja totalne oblasti so namreč že za njimi.

  GLEDE TEGA NI NIKAKRŠNIH DVOMOV, AMPAK TRENUTNO SE ZADRŽIJO, ker so pač v evropi in prejemajo nadomestilo……..hahahahhHAHAHAHAHAHHahahahahahahhahah…ampak njihov ZNAČILNI NESTRPNI IN ZVERONSKI NAGON bo preživel tudi evropski civilizacijski postopek……konec koncev ostajajo LE podivjane balkanistanske mesojede rdeče opice …..hahahahahhHHAHAHAHHAHHA

 14. VSI STRPNI pravi

  in spomnite se, nihče na svetu, nobena drhal nima za seboj TOLIKO ZAKLANIH NA TAKO MAJHNEM PROSTORU KOT JE SLOVENIJA…toliko zaklanih na kilometer kvadraten jih ni naredil NIHČE…….NIHČE…..

 15. komunist pravi

  Komunisti so klali, streljali, kradli in še vedno lažejo, pa jih nihče ne preganja.
  10 dni sem bil v zahodni Evropi. Kako je bilo lepo, noben Bratuškove, nobenega Jankoviča, nobenega Kučkota, nobenega poscanega Stanovnika. Nič ni smrdelo. Bilo je enostavno božansko.

 16. kmetica Gomboc pravi

  Tista banda nacistov iz KPK verjetno ni še nikoli slišala za 39.člen ustave (svobodo izražanja)

 17. VSI STRPNI pravi

  in ponovno bodo čisto vse naše opranoglave balkanske rdeče svinje divje in nagonsko branile naša dva obritoglava mafijsko nastavljena kučanova kadra…hahahahhahaaha…joj kako čudno……balkanistan pač, rajh opranoglavih balkanskih rdečih svinj……hahahahhhHAHAHHAHA

 18. VSI STRPNI pravi

  SVOBODA GOVORA JE NERAZUMLJIV POJEM ZA KATEREGA KOLI UDBODNEVNIKAŠA…hahahahahahhaahhahahahahhah

 19. Miran pravi

  Na poglej, Mudo do koleno je zopet z nami.
  🙂

 20. VSI STRPNI pravi

  kot sem vam napovedal: ta dva podivjana obritoglava rdečuha so mafijsko nastavili, da branita udbaški kučanov klan in TOLČETA po drugače mislečih . tokrat sta na vrsti france in bernard.
  naša podivjana rdeča obritoglavca bosta VEDNO in IZKLJUČNO delovala proti drugače mislečim, njim podobne udbaške in mafijske ter balkanske rdeče prasce pa bodo VEDNO pustila pri miru…….hahahahahahaha
  france in Bernard, bodita pokončna , dokažita, da imata jajca, čeprav bo kučanov klan aktivral svoje tožilce in svoje sodnike……ne popustite, ne nazadujete za en sam centimeter……

 21. Polito olje pravi

  Komunisti moramo spet postati ljudje, saj smo ss že čisto pozverinili. Jebem mater Miranu, Minki in Pridaniču.. Ko bom srečal tigrico in hudičev most, bosta videla hudiča.Med komunisti ne bomo več trpeli takih izmečkolv.

 22. franjo pravi

  Prava grozljivka. Člen 133 je spet med nami. Državljani pazite kaj govorite, da vam ne bodo potrkali tudi na vaša vrata in vas vprašali, če govorite proti tistim, ki so na oblasti.

 23. VSI STRPNI pravi

  mafijsko nastavljena komisija za korupcijo je že postala KOMIsija za pravovernost…….hhahahahhaahhahahahhahha..in odloča, kaj lahko narod govori, misli in sanja……hahahahhHAHAHAHAhahha,…..only in balkanistan….hahhahahahhaha

 24. kangoo pravi

  Sramota v kakšni državi živimo. To je huje kot v Rusiji!

 25. Pridanič pravi

  Politemu olju bom nategnil kmetico Gomboc, čeprav se je sicer še z rokavicami ne bi dotaknil. Smrdi in grda, za Polirto olje pa je še prelepa in predišeča.

 26. medeni pravi

  Jao nam li še vejamemo v normalni pogovor
  večina komentatorjev ki govori o klanju in podobnem pri naštevanju pozabi omeniti rimikatoliško cerkev . Komunisti so klali nekaj let ,ta drhal od rimokatoliške cerkve pa je mlada dekleta stoletja zažigala na grmadi,a to ste pa pri naštevanju vsi pozabili
  pa še nekaj zelo veliki junaki ste dokler ste anonimni .bodite junaki pa se podpičite pod svoj koment.
  lep pozdrav iz prekmurja
  jožef

 27. hudičev most pravi

  Tudi kmetico Gomboc bomo skurili na grmadi.

 28. VSI STRPNI pravi

  medeni , se strinjam, ampak v treh stoletjih, kolikor so trajali ABSURDNI in OGABNI “čarovniški procesi” je v celi evropi bilo zažganih okoli 50.000 ljudi – v glavnem žene.
  In vendar kaj je to v primerjavi z vami jugoslovenski komunisti?..nič. absolutno nič…..v nekaj mesecih ste jih zaklali – brez sodnih postopkov, brez procesov okoli 100.000 …….., čeprav do leta 1990 urano niti enega, nato nekaj tisoč,. sedaj več deset tisoč, GOTOVO pa več kot 100.000……..in to ne na teritoriju cele evrope ampak na 20.000 km2

  tako, da JEBI se podpornik klanja drugače mislečih…..balkanskih rdečih komunističnih partij/zanov.

 29. VSI STRPNI pravi

  in dediči klavcev, bodo sodili kaj se sme in kaj ne govoriti, pisati MISLITI?…..hahahahahHAHAHHAHAHAHAHAHHAA

 30. Mudo Moreno pravi

  Dragi janševik, ki si zlorabil vse možne, po tvojem “leve” nicke, naj ti bo jasno: če Cukjati odgovarja za izrečeno, boš tudi TI.
  Razumem da vam teče voda v grlo..firer obsojen, tudi podrepniki in oprode sledijo zgledu..ne spravljaj se na druge zaradi lastnih frustracij.

 31. Pepi pravi

  @komunist, zakaj nisi s sabo vzel še JJ, da bi tudi mi malo zadihali?

 32. toti pravi

  Sodeloval je z okupatorjem, zato sledi kazen, tudi vsi ostali, ki delujete enako vas čaka . . .

 33. Janko.Z.Vića pravi

  GOGI rab mal pozornosti zdej že dolg ni OVADU ambenga z DESNE LEVAKOV ČE NIMA IZRECNEGA DOVOLJENJA SE NE UPA , doma je dolgćas ženko mu CIGOTI NA PROSTOVOLNI BAZI OKUPIRAJO, VRITMAN MA DELO Z SAMOUPRAVO(PODOBO)….. PA GREMO KAR ENGA OVADT ; da bojo mel banda 571 del , da navjo o HOLDINGU , PA O SLABI BANKI nć rekl…….

 34. VSI STRPNI pravi

  Janko.Z.Vića pravi:

  23. 09. 2013 at 21:47

  GOGI rab mal pozornosti zdej že dolg ni OVADU ambenga z DESNE LEVAKOV ČE NIMA IZRECNEGA DOVOLJENJA SE NE UPA , doma je dolgćas ženko mu CIGOTI NA PROSTOVOLNI BAZI OKUPIRAJO, VRITMAN MA DELO Z SAMOUPRAVO(PODOBO)….. PA GREMO KAR ENGA OVADT ; da bojo mel banda 571 del , da navjo o HOLDINGU , PA O SLABI BANKI nć rekl…….

  hhahahhhahahAHAHHAHAHAHAHhhahahaha..pa še resnično je….hahahahhHAHHAHAHAhahaha

 35. tigrica pravi

  Strpni in Mefudril bosta kmalu ostala sama na tem portalu.
  🙂 🙂 🙂

 36. MEFISTO pravi

  Tigrica pravi, da bo Petrivc odšel v maloro in da bo vzel s seboj vse svoje idiote, s katerimi se je podpisoval in predstavljal.

  Hvalevredno!

 37. MEFISTO pravi

  Mefisto je tudi grdo govoril o KPK in tudi v bodoče ne bo imel lepe besede za njo, pa nič.

 38. Carly pravi

  Nekateri ste še vedno za gostinskim šankom in ….. bla blabla, baba čula baba rekla…
  Če bi bili tožilci toliko sposobni kod sta gospoda Brščič in Cukljati se nebi spustili v to akcijo, pač pa bi pregledali svoje grehe in se pobolšali. Ker pa niso sposobni drugačnega mnenja sprejeti jim mora pomagati policija in sostvo. ŽALOSTNA usanova PKK.

 39. ČURIMURI pravi

  Klanje, streljanje, pobijanje otrok… Dajte prosim zamenjati droge, ker so vam tele, ki jih goltate sedaj že precej skurile možgane !

 40. tone-1 pravi

  Nazaj se je začel uvajati 133 člen KZJ,žalostno.

 41. ČURIMURI pravi

  Tone, ne gre za 133. člen ampak za 171. člen !

  Žaljiva obdolžitev
  171. člen

  (1) Kdor o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do treh mesecev.

  (2) Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev.

  (3) Če je tisto, kar se trdi ali raznaša, take narave, da ima hude posledice za oškodovanca, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

  (4) Če dokaže resničnost svoje trditve ali če dokaže, da je imel utemeljen razlog verjeti v resničnost tistega, kar je trdil ali raznašal, se storilec ne kaznuje za žaljivo obdolžitev, lahko pa se kaznuje za razžalitev (169. člen) ali za očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja (173. člen).

  (5) Če kdo za koga trdi ali raznaša, da je storil kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, se sme resničnost, da je oškodovanec storil kaznivo dejanje, dokazovati le s pravnomočno sodbo, z drugimi dokazi pa le tedaj, če pregon ali sojenje nista mogoča ali nista dovoljena.

  (6) Če je bila žaljiva obdolžitev, da je oškodovanec storil kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, storjena v okoliščinah iz tretjega odstavka 169. člena tega zakonika, se storilec ne kaznuje za žaljivo obdolžitev, čeprav ni pravnomočne sodbe, če dokaže, da je imel utemeljen razlog verjeti v resničnost tistega, kar je trdil ali raznašal.

 42. Skeptik pravi

  @Carly pravi:
  24. 09. 2013 at 09:26 “…..
  Če bi bili tožilci toliko sposobni kod sta gospoda Brščič in Cukljati se nebi spustili v to akcijo, pač pa bi pregledali svoje grehe in se pobolšali. Ker pa niso sposobni drugačnega mnenja sprejeti jim mora pomagati policija in sostvo. ŽALOSTNA usanova PKK.”

  O sposobnosti Brščiča samo, da ni v mnogoletnem delu in študiju na EF Univerze v Ljubljani zmogel izdelati doktorata, zakar so ga pač nogirali. G. Cukljati je bil pa kar dober zdravnik, politika mu je pa malo zameglila razum. naj kar nosita posledico svojih neprimernih (?) izjav o PKK in nezmožnosti zagovora IJJ. Podal je namreč 4 (štiri) zagovore o izvoru svoje gotovine, ki niso pili vode, nato pa se je pojavil še peti v obliki Urškine sestrične…… kaj čemo SDS-ovci se pač abotno zagovarjajo v stilu trgovanja z biomaso (Patrio).

  Carlyju bi pa predlagal malo pozornosti pri pisanju:
  usanova, sostvo, pregledali (grehe), pobolšali…..

 43. MEFISTO pravi

  Tudi modri Mefisto nima lepega mnenja o KPK.

  Pa za slabo mnenje o KPK ni kriv blagi Mefisto, temveč sama KPK.

 44. VSI STRPNI pravi

  ČURIMURI,
  zakaj pa je torej rdeči podivjani in nestrpni obritoglavi udbodnevniški piSRALEC na prostosti in v KOMIsiji namesto v zaporu?….hahahahahhahahaha…saj res za balkanske rdečuhe balkanski zakoni NE veljajo…..hahahaha..so le za drugače misleče……hahahahahaha….preberisi si divje in nagosnke ter blazno sovražne in lažnjive udbodnevniške spiske……hahahahahahhaahahAHAH..ajde, ne bodimo naivi….hahahahahahahahha..

 45. tigrica pravi

  Naj Brščić, ptiček goliček, malo pazi, kako otreša s svojim
  umazanim kljunčkom. Mar sploh že zna leteti?

 46. alzheimer pravi

  @Skeptik, podpišem.
  SDSovce tudi nonstop pišejo o probanki in faktor banki, nakar se priimek Pajenk priročno pozabi.
  Brščič je pa itak kaliber zase.. 🙂

 47. tigrica pravi

  Zanimivo je, da priimek Pajenk ni ravno pogost, se je pa
  v kratkem obdobju pojavil kar dvakrat, sicer v različnih
  kontekstih in to obakrat skregan s poštenostjo…..

 48. bumbar pravi

  Ampak tudi priimek Ročnik…

  http://www.reporter.si/node/3337

  😀 😀 😀 😀

  Imena so na pladnju bila že davno, pa nič!!!

 49. […] Tudi uradno: Cukjati in Brščič ovadena zaradi povedanega na javnih tribunah ZZR!? […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen