Kovač: Davkoplačevalci bomo plačevali bankrot Kučanovega kapitalizma!

41

Kolumnist Financ, ekonomist Stanislav Kovač, je v svoji tokratni znani rubriki “Public enemy” totalno razgalil tovarišijski kapitalizem Milana Kučana. Zaradi tega, ker bosta propad Probanke in Factor banke povzročila realno škodo tudi slovenskim davkoplačevalcem (cca. 200 evrov iz vsakega slovenskega žepa), Kovačevo kolumno na tem mestu objavljamo v celoti.

Probanko in Factor banko je bankrotiral Kučanov kapitalizem 

Prisilna likvidacija obeh bank je v resnici bankrot kapitalizma Foruma 21, ki ga bomo davkoplačevalci plačali z milijardno garancijo države.

Milan Kučan je aprila 2004 ustanovil razvpiti Forum 21, katerega ustanovni člani so tudi ključni igralci obeh bankrotiranih bank in z njimi povezanih podjetij: Romana Pajenk, dolgoletna predsednica uprave in pomembna lastnica Probanke; Roman Glaser, dolgoletni predsednik nadzornega sveta Probanke in prvi mož Perutnine Ptuj, ki je tudi eden od glavnih lastnikov Probanke, ta pa nazaj Perutnine Ptuj; Tatjana Fink, dolgoletna predsednica uprave Trima, kjer je bila Pajenkova nadzornica, družbe Probanke solastnice Trima, Trimo pa pomemben solastnik Probanke. To je le del vplivnih forumovcev okoli Probanke, preostalo lastniško hobotnico foruma sem že pred leti na vrhuncu posojilnega balona predstavil v članku Vse poti vodijo k Milanu Kučanu (Finance 116/2008).

Prisilna likvidacija obeh bank je v resnici bankrot kapitalizma Foruma 21, ki ga bomo davkoplačevalci plačali z milijardno garancijo države.

Ključni igralec pri drugi bankrotirani banki, Factor banki, je prav tako ustanovitveni član Kučanove tovarišije, Herman Rigelnik, dolgoletni predsednik uprave ACH in največji posamezni lastnik te družbe. ACH je daleč največji, 40-odstotni lastnik Factor banke, kar pomeni, da je Rigelnik vseskozi držal roko nad dogajanjem v tej banki. Rigelnik se je lani jeseni upokojil z mastno odpravnino 390 tisoč evrov bruto in pred tem več let skupaj s preostalim menedžmentom ACH izčrpaval podjetja iz skupine ACH z izplačevanjem milijonskih dividend, namesto da bi ACH kot družbeno odgovoren lastnik pravočasno dokapitaliziral to banko. Te prakse ni prekinila niti Rigelnikova naslednica Sonja Gole, prav tako članica Foruma 21. Na koncu je bančna lupina z imenom Factor banka končala v breme davkoplačevalcev.

Na bankrotirani banki bi moral biti najbolj ponosen šef Foruma 21 in glavni politični boter nacionalnega interesa Milan Kučan, ki se je v začetku leta 2001 kot tedanji predsednik države udeležil slavnostne akademije ob desetletnici Probanke in pred avditorijem številnih direktorjev postavil idejne temelje nacionalnega interesa. Po poročanju Financ je Kučan v omenjenem govoru v nebo povzdignil Pajenkovo in se zavzel, da morajo biti slovenske banke »sposobne uveljaviti slovenski nacionalni interes« (Nagovor predsednika države ob desetletnici ustanovitve Probanke, Finance, 31. januarja 2001).

Na Probanko in Factor banko bi morala biti še posebej ponosna Jože Mencinger in Franjo Štiblar iz trdnjave nacionalnega interesa EIPF, kjer domuje tudi najslabši finančni minister vseh časov in glavni svetovalec šefa SD Lukšiča, France Križanič. Obe propadli banki sta učbeniški zgled uresničevanja bankrotiranega modela nacionalkapitalizma, ki so ga zgradili ključni ljudje Foruma 21. Mencinger je prav v času Kučanovega poklona Pajenkovi leta 2001 z vso ihto »znanstveno« dokazoval škodljivost tujih naložb, medtem ko je Štiblar »znanstveno« zagovarjal navzkrižna lastništva med bankami in velikimi podjetji, kjer banke financirajo lastniške koncentracije »nacionalnih šampionov« (Gospodarska gibanja, november 2000).

Čisto utelešenje bankrotiranega modela nacionalkapitalizma je že sama Probanka, katere lastniki so hkrati tudi njeni veliki dolžniki. Probanka je kreditirala družbi Profectus in Medaljon, prek katerih so menedžerji Probanke s Pajenkovo na čelu postali največji lastniki Probanke. Danes so ta podjetja v stečaju, Probanka ima zaradi njih velike izgube, propadli lastniki banke pa te seveda niso sposobni dokapitalizirati. Probankino kreditiranje menedžerskega prevzema Probanke je v času debelih krav »požegnal« dolgoletni prvi nadzornik Probanke Roman Glaser, ki je v ponedeljek sklical tiskovno konferenco in se meni nič, tebi nič delal neumnega, kot da nima nič s propadom Probanke.

Probanka je financirala tudi lastniške koncentracije preostalih svojih lastnikov in kakopak »nacionalnih šampionov«, od Trima, Perutnine Ptuj, Avtotehne do Pivovarne Laško. Danes so lastniki Probanke večinoma bankrotirana ali močno prezadolžena podjetja, ki te banke niso sposobni dokapitalizirati, zaradi česar je banka de facto bankrotirala, račun pa je izdan davkoplačevalcem. Podobno je s Factor banko, ki se bo v zgodovino slovenskega bančništva vpisala po tem, da je nekoč vplivnemu članu Foruma 21 in danes zaporniku Binetu Kordežu posodila milijone evrov za prevzem Merkurja kar »na dobro ime«.

Propad pomembnega bančnega osrčja Foruma 21, Probanke in Factor banke, je kot že tolikokrat doslej razkril vse sistemske slabosti nacionalnega interesa, utemeljenega na posojilnem balonu bank, močno zadolženih podjetjih in škodljivih navzkrižnih lastniških povezavah med finančnimi institucijami in podjetji. Navzkrižno lastništvo je tudi glavni krivec za katastrofalno korporativno upravljanje podjetij in bank, kjer so se prijatelji iz omrežja Foruma 21 medsebojno dolga leta nadzorovali in si seveda predvsem gledali skozi prste.

Ko je Mednarodni denarni sklad marca letos v poročilu Slovenia: 2013 Staff Visit — Concluding Statement of the Mission opozoril na veliko sistemsko škodljivost nacionalnega interesa za slovensko gospodarstvo, se je oglasil sindikalist Dušan Semolič, silovito napadel MDS in kot že tolikokrat doslej branil nacionalni interes in nasprotoval večji udeležbi tujega kapitala (Izjava za javnost ZSSS o letnem poročilu MDS, 22. marca 2013). To je pravi obraz našega najglasnejšega sindikalista, ki je z obrambo nacionalnega interesa skozi vso tranzicijo v resnici podpiral tajkunizacijo Slovenije. Dajmo, mediji, še en aplavz za Semoliča!

Podatki iz grafa o kapitalski ustreznosti bank v večinski tuji lasti, velikih bank v državni lasti in malih bank v lasti slovenskih lastnikov jasno kažejo, da so prav tuje banke daleč najbolje kapitalizirane ter zato tudi finančno najstabilnejše in najvarnejše, medtem ko je najslabši položaj v malih domačih bankah, ki jih zastopata prav bankrotirani Probanka in Factor banka. Graf tudi postavlja na laž vse zagovornike nacionalnega interesa, vključno z Mencingerjem in Štiblarjem, ki so leta in leta lagali javnosti o škodljivosti tujega kapitala (glej graf Kapitalska ustreznost bank).

Ključni krivec za to veliko svinjarijo so gotovo dominantni mediji, ki jih je Mićo Mrkaić že pred leti najbolje imenoval z oznako nacionalkomunistični mediji. Ti so leta in leta kot četica enoumno ploskali nacionalnemu interesu. Tudi danes so znova odigrali umazano vlogo velikega cenzorja, ko so scenzurirali glavno dejstvo, da sta obe propadli banki produkt omrežja Foruma 21 in bankrotiranega nacionalnega interesa. No, prav gotovo bo Mencinger zopet povabljen v kakšne Bergantove Odmeve, kjer bo predstavljen kot ugleden ekonomist in bo davkoplačevalcem kot tolikokrat doslej spet vrgel pesek v oči. Pri POP tv, ki ima čez usta nalepljen Kučanov cenzorski trak, je že dolgo tako in tako vse predvidljivo. Tudi »specialist« za risanje mrež Ali Žerdin iz Dela začuda ne riše mrež propadlih članov Foruma 21, kot to vneto počne pri propadlih cerkvenih Zvonovih, čeprav bo davkoplačevalce propad obeh omenjenih forumovih bank stal več kot propad cerkvenih Zvonov.

Da, slovenski davkoplačevalci, danes ste za vse to dobili izdan račun v znesku milijarde evrov državnih garancij. Spomnite se, kako so vam zagovorniki nacionalnega interesa leta in leta lagali v obraz, da bodo slovenski tajkuni družbeno odgovorni lastniki podjetij in bank, namesto tega pa so izčrpali lastna podjetja in banke ter vam za svoj plenilski pohod po Sloveniji izdali račun v obliki milijardne garancije države.

Propad Probanke in Factor banke je šele prvi veliki račun bankrotiranega Kučanovega kapitalizma. Preostali kmalu pridejo!

kucan zokiEden izmed ustanovnih članov Kučanovega F21 je tudi Zoran Janković. Zaradi njiju, pa tudi drugih iz te združbe, bomo davkoplačevalci via propad Probanke in Factor banke spet morali seči v lastne žepe!

Foto: arhiv Demokracije

 

Št. komentarjev: 41
 1. zoki pravi

  To ni krivda Kučana ampak kradljivcev državnega imetja-janše in “osamosvojiteljev!

 2. MEFISTO pravi

  Sramota!

  Legendarnemu ljubljanskemu županu niso zagotovili toliko brezplačnih vstopnic kot si je želel.

  In Janković je storil to, kar je edino mogel storiti, bojkotiral je doslej vse tekme.

  To je še hujša sramota od tiste, da nas vlada, ki jo vodi, pelje v neizogiben propad.

  Mar je potem čudno, da je razjarjena celo smrdljiva kmetica Gomboc, ki zaradi obveznosti na Politikisu danes še ni imela časa pomolsti krave in nahraniti svinje.

 3. vine pravi

  Takoj zapret tega kradljivca in velikega lopova Kučkota z vso golaznijo v F21 in novinarsko bando 571…

 4. Star partizan pravi

  Oba s slike v likvidacijo ,edino to si zaslužita in to po vzoru partije.

 5. CSI-Morost pravi

  Vsi skupaj pa KRVAVO plačujemo zmakgo komunističnih partizanov…..

 6. Slovenec 1 pravi

  Kučan je še vedno glavni voditelj celotne politične situacije v Sloveniji,zato je tudi glavni odgovorni za vse,kar se dogaja v propadli Sloveniji.Zgovarjati se nima na nikogar,če pa že,bo pa povedal kdo so ti strici.Povsod je v prvih vrstah,tudi v teh primerih bo v prvih vrstah na sodiščih,domačih ali mednarodnih!Konec mora biti tega kučanizma.

 7. Maister pravi

  @zoki
  Na napačno spletno stran si zašel komunajzar balkanski. Dan končnega obračuna z vami rdečimi klavci se približuje. Po volitvah bo sprejet zakon o lustraciji in vas bomo izolirali iz javnega življenja in boste lahko okopavali samo še krompir, pa še to pod strogim nadzorom da ne boste vsega pokradli. Mi smo kulturni in vas ne bomo pobili tako kot ste vi poklali pol Slovenije, ampak nam boste do konca življenja čistili čevlje in praznili kanalizacije. Golazen rdeča komunistična smrdljiva okoli tebe se širi neznosni smrad in gniloba socializma. Ko bo zmanjkalo WC papirja boste po opravljeni potrebi eden drugemu lizali rit .

 8. MEFISTO pravi

  Po zaslugi teh prekletih komunistov in drugih rdečkarjev smo že od leta 1941 nepretrgoma v vseh mogočih krizah.

 9. ČURIMURI pravi

  Maister ! Tako je !! Lustracija vseh komunistov !!!
  Bojim se edino, da bo SDS ostala brez predsednika in polovice članstva !

 10. Miran pravi

  @maister

  Ja kako si pa ti preživu pa tvoji tastari ?

  Ste komijem v rit lezli ?
  Kako vam je tist zločinski sistem pustil, da ste si bajto naredl?
  Pa še kredite ste dobl.

  Najbrž si bil zvest pionirček, ki je mahal z zastavico.
  Zdej k pa unga Titeja ni več pa pogrešaš enga novega firerja.

  Dej mal pojasni, da te bom zastopil, od kod tvoje besnilo.

 11. Miran pravi

  ČURIMURI pravi:
  12. 09. 2013 at 09:17
  Maister ! Tako je !! Lustracija vseh komunistov !!!
  Bojim se edino, da bo SDS ostala brez predsednika in polovice članstva !

  Kukerkol, če je vojna je vojna za vse, je dejala že stara mati, ko so agresorji začel posiljevat.

  (pa nkuker ni pršla na vrsto 🙂 )

 12. franjo pravi

  Kučmana bi bilo potrebno prvega spraviti za zapahe. Ta je storil več hudega za Slovenijo kot vse naravne katastrofe v zadnjih 60 letih!

 13. glista pravi

  Majster analkonda je uspel pokokodakat več kakor en stavek. Šegrt franjo mu pa primerno skromno sledi. 🙂

 14. Rafaelus pravi

  Metka za Kućana je škoda, vreči ga je treba v kakšno jamo in naj narava opravi SVOJE, vse pa predvajati po TV kot realiti shov, seveda plačljiv program kot pri porničih denar pa IZKLJUČNO za rešitev DRŽAVE.
  .
  Naslednji mesec pa novega gosta in teh ki so uničili Slovenijo, kradejo upokojencem pridelane pokojnine več kot DOST, da pride država na zeleno VEJO 🙂

 15. Miran pravi

  @RafaeulusDeZoprnus

  Joj, kaj si zoprn.

  A znaš kej prijaznega napisat ?

  🙁

 16. Rafaelus pravi

  @Miran
  .
  Lahko napišem kaj prijaznega in tudi sem prijetna oseba, AMPAK o Koćanu in njegovem polbratu po mami Jankoviću, pa nisem in ne bom NIKOLI napisal lepe BESEDE, da je bil LUSTRIRAN pred 20 leti ali odstranjen kot v Rumuniji, ne bi Slovenci poznali besede NACIONALNI PONOS in tudi v takem dreku ( žal primitivna beseda ) NE BI BILI IN ZA TEM TRDO STOJIM !!!

 17. barbi pravi

  Pocasi postaja jasno, zakaj so Hrvatje 2002 “zminirali” prodajo Suncaega Hvra termam Catez… Ocitno so vec vedeli o ozadju, kot mi sami !!!!!!

 18. gumica pravi

  Ni čisto tako, kot piše v članku, naj pojasnim.
  ………………………………………………………………………………………….
  Da je Kučan ustanovil forum 21 v istem času, kot je JJ postal
  premje, ni naključje, namreč, malokdo ve, da sta bila takrat
  Kučman in Jj zaprisežena zaveznika (no, med drugim je tudi
  svojo bodočo soprogo Jj spoznal ravno preko Kučmana).
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
  Forum 21 je bil ustanovljen z namenom, da bi nadzoroval vse,
  ki so tako ali drugače “ostali za črto” in bi lahko pomenili nevarnost
  za JJ, zato so poleg svetovanja prevzeli tudi varovanje.
  ……………………………………………………………………
  …………………………………………………………………….
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  IJJ je v tem videl priložnost, da lahko počne, kar se mu zahoče,
  vključno s
  …………………………… plenj..en..jem ………………………………..
  države, kar pa MK..uč.anu, ki je vse premoženje
  ustvaril, seveda ni bilo všeč.
  ——————————————————————————————
  ———————————————————————————————
  Večkrat ga je op”ozoril, da zlo”ra”’blja njegovo za,,upanje, a ga J.. ni pos.lušal ampak je celo za,čel omenjati
  ———————————-“st,rice.. iz… oza,dja”—————————————
  (res je bil to Ku,,čan),
  —————————-ki da so nekakšen so-vra–žni element in
  one-mogo–čajo del-ovanje vla.de oz.
  ———————————- kr,,ajo——————————
  —————————————————— družbe”nega premo.ženja.
  Kuč..an je to upra-vičeno raz.umel kot
  ———————————— ve”leiz.dajo ter
  J-ju odrekel ……………….,,,,,,,,,,,,,,,,,
  vso nada.ljnjo po,moč in pod..poro.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Zd+aj ve,,ste…………….

 19. Rafaelus pravi

  @ gumica pravi:
  .
  Od kod pa tebi ta razlaaga, preko KKućana je spoznal Urško in ker ga ni ubogal Janez Kućana po tvoje je sedaj obsojen. Če je tako je samo dokaz da je Kučan kriv za vse SRANJE ( spet grda beseda ) v Sloveniji !!

 20. gumica pravi

  Prosim uredništvo, naj mojih izmišljotin ne jemlje tako resno in mi briše
  popolnoma nenasilne, nesovražne in ne-nestrpne komentarje.

  Hvala.

 21. gumica pravi

  @Rafaelus
  ma si ko Kaloh, mar si ne smem poslužit mal ironije in sarkazma,
  bog vam pomagaj, če vse to verjamete 🙂

 22. Rafaelus pravi

  @ gumica pravi:
  .
  Oprosti sem mislil, da ti to RESNO 🙂

 23. gumica pravi

  @Rafaelus,

  že uredništvo me je zaradi sproščanja domišljije, kar privede do pisanja
  bizarnih zgodb, vzelo na piko,
  me je postalo že malo strah, no, upam, da bo šlo
  “skoz” brez zamer 🙂

 24. Hribouc pravi

  Bravo.

  Mi, budale bomo plačevali! ? Halo!

  Ja. Pogojno :

  Ampak, najpreje bodo banditi iz gornjega teksta, na čelu s črnoborzijancem iz Murgel sedli na zatožno klop in bili sojeni za svoje
  barbarstvo in nesposobnost.

  V posebni sodni dvorani pa se bo sodilo cvetoberu slovenskega medijskega nacikapitalizma!

  Ne bo vstaja, PUNT Bo!

  Ko bodo v ječi, potem pa bi znali mi, tlačani tudi plačevati.

  Ampak, o tem se bomo še pogovarjali, Tovariši!

 25. VSI STRPNI pravi

  balkanski udbaški rdeči prasci, na našem enoumno komunjazersko vzgojenem balkanu pač vedo, da so NEDOTAKLJIVI, četudi zakoljejo sredi belega dne, na glavnem trgu nebogljenega otroka…..in konec debate…….hahahahahahahhahahahaahahahahhaahahahahahhaha……

 26. ivan pravi

  to kar se pa zdaj dogaja v sloveniji je pa v nebo vpijoče, krade se na veliko,pa vse je janša kriv(halo)lažnivci nehajte že s tem,,sodišče je skorumpirano do maximuma,kar naprej nove obdavčitve, pobiranje revežem, zato da lahko priviligiranci doro živijo,kaj naj storim,samomor, ker nevidim več pravice,le kako naj plačam davek če pa nimam kje vzeti,tukaj bozapela šiba božja, verjemite mi

 27. živjo iz Luxemburga pravi

  tko je
  hribouc..– na AKvalungah

  .budale
  …………….. boste plačevali..!
  .
  za mešetarje —-2004–2008..!!!
  ……………………………………………………….
  .
  in ko bodo v ječi
  .
  bi znali MI tudi kaj plačat…???

 28. Hribouc pravi

  Oooo,Rozika!

  Kje si pa bila don’s?

  A si že vzela dozo rdečega gruzinskega opija? Ni videt.

  Če opij ne prime popij, eno šalco baldrijana in čez pol litra konjaka.

  Si pa murgelska brihta! kapo dol.

  U redu.
  Mi bomo plačal za kozlarije narjene 2004-2008 in
  Vi, ki ste na rdeče, pa za 1991-2004 in 2009-2014.
  Štima, kar zrihtej obtežilne predloge.
  Hvala za sodelovanje.

 29. komunist pravi

  Kar naj uničijo svoh kapital. bodo vsaj hitreje pocrkali.

 30. Mojčica pravi

  Maister bravo, udri po rdečih prascih

 31. pelin pravi

  Ni lepo niti najmanj pa etično , pa vendarle, kdaj bo ta golazen krepnila , da bomo Slovenci končno enkrat pošteno zaživeli.

 32. gumica pravi

  @Mojčica
  ti kar udri, izvoli, kaj bi se v prazno
  repenčila.
  Priznam pa, da mi ni všeč tvoj besednjak,
  ne vsebinsko ne formalno.

 33. jankec pravi

  Sedaj je dokončno jasno zakaj kar naprej “odkrivanje grehov” Janše.
  Pozornost je treba preusmerjati od rdeče tovarišije.

 34. kulisa pravi

  Zaradi butastih slovenceljnov pa pojeta: kaj nam pa morejo, morejo, morejo, …Če narod crkava-ni panike, saj crkava Slovenec, ne crkavata niti Srb niti Madžaron. Niti Hrvat, Črnogorec, … Slovenec in to na svoji zemlji!

 35. Miran pravi

  ivan pravi:
  12. 09. 2013 at 14:54
  to kar se pa zdaj dogaja v sloveniji je pa v nebo vpijoče, krade se na veliko,pa vse je janša kriv(halo)lažnivci nehajte že s tem,,sodišče je skorumpirano do maximuma,kar naprej nove obdavčitve, pobiranje revežem, zato da lahko priviligiranci doro živijo,kaj naj storim,samomor, ker nevidim več pravice,le kako naj plačam davek če pa nimam kje vzeti,tukaj bozapela šiba božja, verjemite mi
  ——

  Kdo pa pravi, da je Janša vse pokradu ?

  Nekateri menimo, da recept za prihodnost ni tisto, kar Janša in njegovi priskledniki mislijo in delajo.
  Enega dikatatorja smo imel že zadost.
  Ne rabimo imitatorja.
  🙂

  Drgač pa sodstvo, ki bo sprocesiralo leve, desne, rjave, rdeče vse po vrsti, ki se jim dokaže, da so kriminalci.

 36. czpnn pravi

  In kje to piše, da bomo mogli seći v svoje žepe, če sta ta dba tovariša zakuhala to godljo.

 37. živjo iz Luxemburga pravi

  hribouc –na AKVALUNGAH
  .
  dejma se zment
  .
  vzemte še nase
  .
  1.5 milijarde eurov
  ————————–
  kiklarjev iz Maribora..

 38. VSI STRPNI pravi

  udbaško sodstvo je le podaljšana roka kučanovega klana in konec debate.

 39. […] Kdo je tovarišija Draga Kosa, ki je po besedah Janše okradla našo državo, je bolj ali manj vsem jasno in znano. To je pred kratkim dobro pojasnil kolumnist Stanislav Kovač v sestavku Probanko in Factor banko je bankrotiral Kučanov kapitalizem. […]

 40. Stevek pravi

  KUČANOV FORUM 21 JE ZAPRAVIL TOLIKO DENARJA DA BI DANES ŽE IMELI DRUGI TIR KOPER-LJUBLJANA -BRNIK. S TEM BI SLOVENIJA NA PODROČJU LOGISTIKE BILA MED VODEČIMI V SREDNJI EVROPI IN BI DELAVCI IMELI POVPREČNE PLAČE PREKO 1000 EVROV. ZDRAVEN FORUMA 21 KRIVDO NESEJO NACINALKOMUNISTIČNI MEDIJI IN SEMOLIČEVI SINDIKATI, KATERI IMAJO NALOGO NE BLAGINJO DELAVCEV TEMVEČ RUŠENJE DESNIH VLAD. TEGA SVET NE POZNA.

 41. Dr.mag. Adolf Žižek, univ.dipl.inž.el. pravi

  Strahopetci, ki se bojite podpisati s pravim imenom: Dam vam prav, da ste v YU stopili v partijo (sicer si ne bi upali toliko “šinfati” čez njo). Mene so namreč leta 1974, ko je carjeval v Udbi g. Zemljarič, dva krat zaporedoma povabili v ZKJ in sem obakrat odklonil. Posledic si danes sploh ne moremo zamisliti: začel se je mobing sodelavcev, zlasti partijcev, žal pa tudi ostalih, ki je trajal nekaj dolgih tednov, dokler nisem poiskal zdravniške pomoči. Zdravnik me je dal zapreti v norišnico, kjer so šele začele prave muke. “Zdravili” so me z zdravili, ki so imela za glavni učinek psihično in telesno mučenje, ki se ga ne da popisati z besedami. To mučenje je trajalo pol leta, nakar so me izpustili iz norišnice s pogojem, da si poiščem po časopisih službo v oddaljenem kraju. Ves čas iskanja, ki ni bilo kratko, so me izredno mučili z “zdravili”. Prilepili so mi pečat “norca”, ki sem se ga znebil šele v samostojni Sloveniji, kjer sem bil stotnik v TO. Napisal sem osem znanstvenih knjig, od katerih je bila trilogija “Kompleksni sistemi” proglašena v ZDA za najboljši univerzitetni učbenik v ZDA v zadnjih letih od Cornell University, leta 2012 in odtlej prevedena v skoraj sto svetovnih jezikov, v Slovenji pa mi, kljub prošnji niso namenili niti centa. Še več: pred skoraj osmimi leti so me zaprli v Udbin dom starostnikov, kjer me mučijo neprenehoma z odvajali, podobno kot so to počeli nacisti v Aušvitzu in drugih koncentracijskih taboriščih za časa druge svetovne vojne, le da so oni počeli to le štiri leta, jaz pa trpim že osem let…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen