Na Japonskem je bil zaustavljen še zadnji jedrski reaktor

0

Japonska je znova ostala povsem brez jedrske energije, potem ko so dokončno zaustavili še zadnji delujoči jedrski reaktor v državi. Razlog za zaustavitev je sicer rutinski pregled, za zdaj pa ni načrtov, da bi ga v bližnji prihodnosti ponovno zagnali. Po jedrski nesreči v Fukušimi je javnost na Japonskem jedrski energiji izrazito nenaklonjena.

Energetsko podjetje Kansai Electric Power je v nedeljo začelo počasi ustavljati reaktor številka štiri v svoji jedrski elektrarni Oi v prefekturi Fukui na zahodu Japonske. Reaktor se je do ponedeljka zjutraj že v celoti zaustavil, v podjetju pa poudarjajo, da je proces potekal brez težav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tretje največje gospodarstvo na svetu je tako že drugič po jedrski katastrofi v Fukušimi marca leta 2011 ostalo povsem brez jedrske energije. Prvič se je to zgodilo maja 2012, ko so vseh 50 komercialnih reaktorjev na Japonskem zaustavili za nujne preglede.

Jedrska energija je sicer pred nesrečo zagotavljala okoli tretjino vse električne energije v državi. Japonski premier Šinzo Abe je po zaustavitvi maja lani podprl ponoven zagon preverjeno varnih jedrskih reaktorjev, saj sta se tako politika kot tudi gospodarstvo bala izpadov električne energije, še posebej na zahodu države.

Ti strahovi se niso uresničili, a je vlada podjetju Kansai Electric lani vseeno odobrila ponoven zagon jedrskih reaktorjev tri in štiri v jedrski elektrarni Oi. Reaktorje so znova zagnali julija 2012, pri čemer pa so tretjega ta mesec že zaustavili zaradi načrtovanega rednega pregleda.

Vsi ostali jedrski reaktorji v državi medtem ves čas ostajajo ugasnjeni. Je pa več energetskih podjetij nacionalno agencijo za jedrsko varnost že zaprosilo za dovoljenje za ponoven zagon. Agencija je zaradi krize v Fukušimi že močno poostrila varnostne standarde za jedrske elektrarne, vseeno pa bodo pred ponovnimi zagoni poskušali doseči še soglasje lokalnih oblasti in skupnosti, v katerih elektrarne stojijo.

Fukušima je bila poškodovana v potresu in cunamiju 11. marca 2011. Njen upravljavec, družba Tepco, se je po nesreči soočil s številnimi očitki na račun slabega obveščanja javnosti. Ob tem pa je zaskrbljujoče, da razmere na kraju nesreče več kot dve leti po nesreči še vedno niso pod nadzorom. Zadnja težava je radioaktivna voda, ki uhaja iz rezervoarjev za skladiščenje vode za hlajenje reaktorjev.

Zaradi katastrofe v Fukušimi sicer uradno ni nihče umrl, so pa več deset tisoč ljudi evakuirali. Nekatera območja naj bi bila neprimerna za poselitev še več desetletij.(sta)

jedrski reaktor (fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen