Iran predstavil 30 raket z dosegom 2000 kilometrov

1

V Iranu so danes na vojaški paradi predstavili 30 raket z dosegom 2000 kilometrov, ki bi lahko dosegle tudi tarče v Izraelu. Iranski predsednik Hasan Rohani je ob tem poudaril, da imajo rakete zgolj v obrambne namene. Teheran je danes še napovedal, da bo v ponedeljek prevzel nadzor na jedrsko elektrarno v Bušerju, ki so jo zgradili Rusi.

Iranske oblasti so na paradi, s katero se vsako leto spominjajo začetka iransko-iraške vojne (1980-1988), predstavile 12 raket tipa sedžil in 18 raket gadr. Po navedbah francoske tiskovne agencija AFP imajo rakete doseg, ki bi poleg doseganja izraelskih tarč omogočil tudi napade na ameriške tarče v Perzijskem zalivu.

Iranski predsednik Rohani je na paradi sicer poudaril, da imajo rakete zgolj v obrambne namene. “V zadnjih 200 letih ni Iran nikoli napadel nobene države,” je dejal. “Tudi danes velja, da iranske oborožene sile in njihovo vodstvo ne bodo izvajali agresivnih akcij v regiji.”

Ob tem pa je Rohani opomnil, da pa se bo Iran odločno zoperstavil morebitnim agresorjem, “dokler ne doseže zmage”. Znova je tudi posvaril Zahod, da bo obžaloval morebitno vojaško posredovanje v Siriji, ter pozval k dialogu pri reševanju sirskega vprašanja.

“Ne iščite nove vojne v regiji, ker boste to obžalovali,” je bil jasen iranski predsednik, ki se bo v ponedeljek odpravil v New York, kjer se bo udeležil zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Sirska kriza bo ena od osrednjih tem letošnjega zasedanja Generalne skupščine. Rohani se bo med drugim srečal s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, ni pa izključeno tudi srečanje z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Vodja iranske agencije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi pa je danes napovedal, da bodo v ponedeljek prevzeli nadzor na jedrsko elektrarno v Bušerju z obratovalno močjo 1000 megavatov. Elektrarna, ki so jo zgradili Rusi, je sicer začela obratovati pred dvema letoma.

“Še nadaljnji dve leti bo elektrarna pod rusko garancijo, ruski strokovnjaki bodo še naprej ostali v Iranu in zagotavljali tehnično pomoč,” je pojasnil Salehi. (sta)

raketa sk(fotografija je simbolična)

 

Število komentarjev: 1
  1. Demi Zen pravi

    Rohani je ob tem poudaril, da imajo rakete zgolj v obrambne namene.

    :)kot pravijo; napad je najboljsa obramba

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen