DeSUS in Zdus proti ukinitvi letnega dodatka za upokojence

2

Vodstvo stranke DeSUS in Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) sta po današnjem sestanku napovedala, da si bosta odločno prizadevala za to, da vlada ne ukine letnega dodatka za upokojence. Ta je sicer po uvedbi varčevalnega zakona ostal le še tistim s pokojnino do 622 evrov.

Za DeSUS bi bila ukinitev letnega dodatka nesprejemljiva, je na novinarski konferenci po sestanku s predstavniki Zdusa dejal predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec. Po njegovih besedah bi bilo 90 milijonov evrov, kolikor bi privarčevali s takšnim ukrepom, mogoče najti drugače, npr. s kriznim davkom.

Kot je dejal, osebno tudi ne podpira možnosti, da bi namesto letnega dodatka uvedli draginjski dodatek, katerega finančni učinek bi bil približno 20 milijonov evrov. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi se “nekoč ta draginjski dodatek ukinil, tako da bi upokojenci ostali tako brez draginjskega kot brez letnega dodatka”, je dejal.

Znotraj koalicije je ob tem vprašanju napetost, je povedal. A pri tem je spomnil na besede notranjega ministra in predsednika DL Gregorja Viranta, da prostor za kompromis obstaja. “Tako pričakujem, da bomo jutri, ko bo seja vlade, zbližali ta stališča,” je ocenil.

Meni, da bo koalicija “v teh dneh uvidela, da ukinitev letnega dodatka ni dobra rešitev”, in da bo razmišljanje o takšnem ukrepu opustila.

Po besedah predsednice Zdusa Mateje Kožuh Novak je “neetično, da vlada razmišlja o rešitvi, ki bi obremenila najbolj revne prebivalce države. “Ne dovolimo, da rešujejo državo na ramenih najbolj revnih,” je poudarila.

Pač pa vlado pozivajo, da razmisli o uvedbi kriznega davka. Tega bi plačevali vsi, vendar sorazmerno glede na dohodke, je dejala.

Napovedala je, da se bodo člani društev upokojencev znotraj Zdusa v ponedeljek skušali v poslanskih pisarnah sestati s čim več poslanci in jim predstaviti obravnavano problematiko. (sta)

par stari(fotografija je simbolična)

Št. komentarjev: 2
  1. MEFISTO pravi

    Previranr in Erjavec bi rada poskrbela le za kozmetične popravke svoje politične drže.

  2. Joško pravi

    Yes, Mefi!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen