V Egiptu na ulicah več deset tisoč Mursijevih podpornikov

0

Več deset tisoč islamistov je danes zasedlo egiptovske ulice in zahtevalo vrnitev odstavljenega predsednika Mohameda Mursija na oblast, vojska pa je že opozorila, da bo ostro ravnala proti nasilnim protestom. Protesti potekajo dan po tem, ko je začasni predsednik Adli Mansur zatrdil, da se bo boril za stabilnost države.

Z egiptovskimi zastavami in slogani se je množica protestnikov zbrala pred mošejo Raba al Adavija v predmestju Kaira, kjer so Mursijevi podporniki praktično utaborjeni, odkar je bil 3. julija odstavljen s položaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Islamska, islamska!” so vzklikali protestniki v želji po islamski državi. Medtem pa manjši shodi v podporo Mursiju potekajo drugod po Kairu in v številnih mestih po Egiptu, potem ko je Mursijeve Muslimanska bratovščina pozvala k dnevu protestov.

“To bo zelo pomemben dan v zgodovini egiptovske revolucije,” je pred pričetkom protestov dejal vidni član bratovščine Farid Ismail.

Mansur, ki so ga po vojaškem udaru postavili za začasnega predsednika, je v četrtek dejal, da se bo boril proti tistim, ki “želijo državo pahniti v kaos”. “Bitko za varnost bomo bili do konca. Ohranili bomo revolucijo,” je dejal v četrtkovem govoru.

Čeprav so bili doslej protesti Mursijevih podpornikov večinoma miroljubni, je občasno prihajalo do nasilja, ki je doslej zahtevalo že več kot 100 življenj.

Vojska je sicer v četrtek opozorila, da bo ostro ravnala proti nasilnim protestom. “Oborožene sile opozarjajo pred kakršnimikoli odkloni od miroljubnega izražanja mnenja in nasiljem. Kdorkoli se bo na protestih posluževal nasilja, ogroža svoje življenje,” je sporočila vojska.

Danes so napovedani tudi shodi Mursijevih nasprotnikov, ki naj bi potekali na trgu Tahrir in pred predsedniško palačo v Kairu.

Medtem je Izrael danes v bližino meje z Egiptom postavil raketni obrambni sistem Iron Dome, so za AFP povedali predstavniki izraelske vojske. Protiraketni sistem Iron Dome so postavili blizu mesta Eilat ob Rdečem morju. “Sistem so postavili v več delih države in jih premeščamo glede na spremembe varnostnih razmer,” so povedali predstavniki izraelske vojske.

A izraelski mediji poročajo, da postavitev sistema ni povezana z nemiri v Egiptu, kjer se vojska spopada s skrajneži na Sinaju, ki meji na Eilat. (sta)

Mohamed_Morsi

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen