Danes bo znano, če bosta Šrot in Bavčar šla za zapahe

1

Predsednica senata ljubljanskega okrožnega sodišča Vladislava Lunder bo danes izrekla sodbo v zadevi Istrabenz, v kateri sta med obtoženimi tudi nekdanja predsednika uprave Pivovarne Laško in Istrabenza, Boško Šrot in Igor Bavčar. Tožilec Jože Kozina je za vsakega od njiju predlagal po osem let zaporne kazni in stransko denarno kazen.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Za Nastjo Sušinskega tožilec predlaga štiri leta in šest mesecev zaporne kazni, za Kristjana Sušinskega pa pet let zapora. Nasprotno pa so zagovorniki zanje predlagali oprostilne sodbe.

Po mnenju tožilca je v postopku ključno dejstvo, da so pri preprodaji delnic v celotni transakciji sodelovale vedno ene in iste osebe, to sta Bavčar in Kristjan Sušinski, ki naj bi bila tudi končna prejemnika protipravno pridobljene koristi. Vsi štirje so tekom sojenja večkrat zanikali, da bi storili očitana kazniva dejanja.

Obtožnica zaradi domnevno spornega lastninjenja Pivovarne Laško, v katerem naj bi bile pivovarna in njene hčerinske družbe oškodovane za 109 milijonov evrov, in trgovanja z delnicami Istrabenza je bila vložena avgusta lani.

Sodišče je nato obstoječo obtožnico razdelilo na dva dela, sojenje zaradi menedžerskega prevzemanja Pivovarne pa bo sledilo sojenju, ki se sedaj končuje. Prav tako kot v prvem, naj bi tudi v drugem sojenju na zatožno klop med drugim sedel Šrot.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, del dobička pa naj bi namenili tudi za provizijo Sportini. Pivovarna pa je bila po mnenju tožilstva z omenjenim poslom oškodovana za 25,4 milijona evrov, kolikor od obtoženih s premoženjsko pravnim zahtevkom terja tudi uprava Pivovarne Laško. (sta)

kladivo sodno(fotografija je simbolična)

Število komentarjev: 1
  1. miha pravi

    kdaj bodo Janša, Bavčar in Krkovič obsojeni za atentat na Ivana Krambergerja?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen