Četverica orožarjev pokasirala od 3 do 8 let zapora

0

Kranjska okrožna sodnica je četverico obtoženih, ki naj bi novembra 2011 organizirala prevoz večje količine orožja iz Slovenije v Francijo, spoznala za krive kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem v kriminalni združbi. Izrečena jim je bila kazen od treh do osem let zapora, zagovorniki pa so že napovedali pritožbo.

Sodnica Andrijana Ahačič je 36-letnemu Veliborju Popoviću, ki naj bi bil naročnik orožja, izrekla osemletno zaporno kazen in mu zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti podaljšala pripor. 31-letnega Darka Palevića je sodnica obsodila na štiri leta zapora. 28-letnemu Senadu Pavlekoviću in 47-letnemu Radetu Bubanji pa je prisodila po tri leta zapora.

Sodnica je presodila, da je bilo vsem štirim kaznivo dejanje dokazano, čeprav je Palević, ki je edini priznal krivdo, v svojem zagovoru razbremenil ostale soobtožene. Temu njegovemu pričanju sodnica ni sledila, prav tako ne, da sta bila orožje in eksploziv namesto v Francijo namenjena v Italijo.

Sodnica je v večji meri sledila navedbam tožilke, ni pa obtoženim prisodila denarnih kazni, saj v obtožnici ni bila podana vrednost orožja. Tudi zaporne kazni, ki jih je izrekla sodnica, so bile nekoliko nižje od tistih, ki jih je predlagala tožilka Nadja Gasser. “Obsodba je potrditev, da sta tožilstvo in policija delala dobro. Kar se tiče kazni pa mislim, da so nekoliko prenizke in v tej smeri bo tudi pritožba,” je po izreku sodbe poudarila tožilka.

Pritožbe na razsodbo so napovedali tudi zagovorniki, ki so prepričani, da njihovim klientom kazniva dejanja niso bila dokazana. Zagovornik Pavlekovića Roman Sevšek je ocenil, da izrečena prvostopenjska obsodba v zbranih dokazih nima opore. “To bomo uveljavljali tudi v pritožbi,” je izpostavil.

“Moram ugotoviti, da so se dokazni standardi, na podlagi katerih se izreka obsodilna sodba, v Sloveniji močno znižali. Vedno je bilo pravilo, da se ob pomanjkanju dokazov izreče oprostilna sodba v tem primeru je bilo po mojem mnenju prav nasprotno. Po moji presoji ni dokaza, da bi bil Popović naročnik orožja. To bomo dokazovali v pritožbenem postopku,” je poudaril Popovićev zagovornik Boštjan Penko.

Sojenje obtoženim se je začelo marca letos. Potekalo je vzporedno s sojenjem za kazniva dejanja preprodaje droge iz lanske obsežne kriminalistične akcije Očistimo Slovenijo, ki pa na kranjskem sodišču še ni končano. Palevića, Pavlekovića in Bubanjo tako čaka še sodba v zvezi z nedovoljeno proizvodnjo in prometom z drogami, zato so Palevića in Pavlekovića po današnji razsodbi policisti odpeljali nazaj v pripor, Bubanja pa se še naprej brani s prostosti.

Kriminalisti so sprva vodili preiskavo le za prevoz prepovedanih drog, šele kasneje se je izkazalo, da je šlo tudi za orožje. Italijanski policisti so namreč 17. novembra 2011 pri prestreženem Denijalu Stojanoviću našli 17 avtomatskih pušk, 19 pištol in revolverjev ter eksploziv. Stojanović je bil za prevoz orožja v Italiji že pravnomočno obsojen na tri leta in pol zapora.

Kriminalisti so povezali, kako naj bi potekala komunikacija organizatorjev prevoza Palevića in Pavlekovića s Črnogorcem Popovićem, ki živi v Franciji. Pretihotapljeno orožje, ki naj bi potovalo iz Črne gore prek Slovenije in Italije v Francijo, naj bi šlo v roke kriminalnim združbam, ki se ukvarjajo s terorizmom. V zadevi naj bi sodeloval tudi 33-letni Črnogorec Miloš Šćekić, ki ostaja na begu. (sta)

lisice3(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen