Z aprilom zvišan prag za vstop v DDV

0

Prag za vstop v sistem davka na dodano vrednost (DDV) se z aprilom zvišuje s 25.000 na 50.000 evrov prometa letno. Zvišanje praga je prinesla novela zakona o DDV, ki je bila uveljavljena z januarjem, vendar pa je Slovenija za njegovo uresničitev potrebovala dovoljenje partneric v EU.

Dvig praga za vstop v sistem davka na dodano vrednost je povezan z novo ureditvijo pavšalne obdavčitve tako za samostojne podjetnike kot za gospodarske družbe.

Spremembe davčne zakonodaje je DZ sprejel novembra lani, ko je takratni finančni minister Janez Šušteršič ocenil, da prinašajo manjšim podjetnikom davčno okolje, ki bo enostavnejše, bolj predvidljivo tudi bolj spodbudno.

Zvišanje praga za obvezno identifikacijo za DDV s 25.000 na 50.000 evrov obdavčljivih prihodkov verjetno pomeni, da bo veliko davčnih zavezancev, ki v naslednjih 12 mesecih pričakujejo prihodke v tem razponu, razmišljalo o izstopu iz sistema DDV. A če želijo, lahko še naprej ostanejo identificirani za namene DDV, pravijo na Davčni upravi RS.

Zavezancem, ki niso vključeni v sistem DDV, v izdanih računih ni treba vključiti in prikazati DDV, hkrati pa nimajo pravice, da bi od države zahtevali vračilo davka, ki ga sami plačajo, ko nabavljajo material oz. plačujejo storitve.

Za dvig vstopnega praga je morala Slovenija pridobiti soglasje partneric v EU.(sta)

sustersicNovembra sprejeta novela zakona o DDV, ko je bil finančni minister Janez Šušteršič,ki ocenjuje da bo dvig praga  prinesel enostavnejše davčno okolje

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen