Wirtschaftswoche: Slovenija je pred bankrotom, Bratuškova pa ima Hollandov sindrom!

41

Nemški tednik Wirtschaftswoche je danes na spletni strani objavil članek o Sloveniji, v katerem poudarja, da so v državi dolga leta ropali banke, zdaj pa je ta članica območja evra v breznu. Vprašanje ni več, ali bo država zaprosila za pomoč, ampak kdaj, piše Matthias Kamp.

Bančna kriza v Sloveniji je politična kriza. Tri največje banke v državi imajo tržni delež več kot 40 odstotkov in lastnica je država. Težava je, da v vladi ni nobenega menedžerja, povzema tednik besede nekdanjega bančnika in avtorja Klausa Schusterja, ki je leta 2006 ustanovil svetovalno podjetje v Ljubljani in ga danes tudi vodi.

Poznavalci države, kot sta Schuster in Draško Veselinovič, nekdanji predsednik uprave Nove Ljubljanske banke, že dolgo opozarjajo na strukturne težave in s tem merijo predvsem na tesno povezave med gospodarstvom in politiko.

Pripadniki starih nomenklatur so v času navidezne privatizacije banke v skladu s pravili izropali in denar pospravili v lastne žepe, piše tednik in kot primer navede poslovanje “političnega tajkuna” Bineta Kordeža. Mimogrede, Kordež je bil tudi ustanovni član Foruma 21, ki mu predseduje Milan Kučan.

Po besedah Herberta Stepica, predsednika uprave Raiffeisen Bank International na Dunaju, ki je svoje dejavnosti v Sloveniji občutno skrčila, gre za “gospodarski anarhizem“.

Tednik ob tem se izpostavlja, da je v Sloveniji javni dolg slabih 60 odstotkov bruto družbenega proizvoda, kar je v primerjavi z evropskim povprečjem še vedno malo. A dolg bliskovito narašča, saj mora država že nekaj časa banke zalagati z vedno novim kapitalom.

K temu dodaja, da je Slovenija pretežno odrezana od kapitalskega trga. Strokovnjaki pričakujejo, da bo na koncu moral vskočiti stalni mehanizem za stabilnost evra (ESM). Slovenija ima komajda še dostop do kapitalskega trga in bi lahko še letos zaprosila za pomoč”, je dejal ekonomist nemške Commerzbank Christoph Weil.

Postopoma postaja živčnih tudi okoli 300 nemških podjetij v Sloveniji. Doslej so predvsem nemški avtomobilski dobavitelji državo cenili kot proizvodno lokacijo. Tudi nemške trgovinske verige so v Sloveniji dobro zastopane. “Diskont Lidl kuje dobiček na račun naglega zmanjšanja razpoložljivega prihodka zasebnih gospodinjstev. Posel mu zdaj cveti,” pravijo v Ljubljani.

Investicije hromi tudi birokracija, opozarja časnik. Številni položaji v uradih so politično zasedeni. Kvalifikacije in učinkovitost so pri tem pogosto drugotnega pomena. Številne uradne postopke je nemogoče slediti in so netransparentni. Pridobitev gradbenega dovoljenja lahko tako kdaj pa kdaj traja več mesecev, še piše tednik.

Ob koncu navaja tudi besede neimenovanega dolgoletnega poznavalca države: “Gospa Bratušek trpi za Hollandovim sindromom. Geslo o koncu varčevalne politike je tisto, ki ji je všeč.”

Nemški tednik je danes ločeno objavil tudi pogovor z ekonomistom Thomasom Mayerjem, v katerem utemeljuje, zakaj gre Franciji zgolj čisto računsko slabše kot Sloveniji in zakaj bi lahko območje evra kmalu potrebovalo vzporedno valuto evro, kot je npr. knjižni denar.

Če pogledamo samo delež javnega dolga, velikost finančnega sektorja in proračunski primanjkljaj gre Sloveniji dejansko bolje kot številnih drugim državam evrskega območja. A trenutno so pod lupo prav posebej male države z bančnimi težavami in veljajo za negotove, je dejal Mayer.

Na vprašanje, ali je Slovenija po krivici izpostavljena, pa odgovarja, da ne, saj tudi v Sloveniji obstajajo politična tveganja in nevarnosti, ki jih je potrebno spremljati. Seveda gre drugim državam še slabše, a te niso pod pritiskom trgov, je med drugim še dejal nemški ekonomist.

Še to: Bratuškova je včeraj o reševanju bančne godlje v Sloveniji spregovorila tudi za prvi program nacionalne televizije, a kaj več od leporočja in puhlic gledalci niso izvedeli… (sta/ured)

alenka_bratusek2Po pisanju Wirtschaftswoche-a slovenska premierka trpi za Hollandovim sindromom – nič več varčevanja, samo troši bejbi…

Foto: arhiv Demokracije

 

Št. komentarjev: 41
 1. Slovenec 1 pravi

  Rdeča vladavina Slovenije ne verjame nikomur na tem svetu,NORO.Pogubili so deželo SLO,njen narod in blaginjo,zažrli milijardne kredite še nerojenih generacij,sindikati ne popuščajo niti za 1 cent,javna uprava hoče žreti s polnimi usti naprej,ni važno od kod in na čigav račun.A korito je prazno,tlačani jim ga ne morejo več polniti,ker so sami na kolenih.Kaj pa zdaj??S političnim udarom so strmoglavili dobrega predsednika vlade SLO,ki je že imel njihov vlak večne pogube zopet na tirih,da reši deželo in narod SLO.Politični barbari so uspeli z njihovo zahrbtno revolucijo.a zdaj je prišel čas resnice,trenutki,ki nimajo več komu lagati in zavajati,zdaj so resnično samo ONI,ki jih čaka sodba ljudstva!!!!Ti rdeči mogočneži mislijo,da bodo komandirali in v riti nosili celo EU in svet,že to nam potrjuje,da niso normalni,ampak politični fanatiki in za take je najpravičnejše,potop v lastni gnojnici,zasluženo.Ljudsvo so pa že itak ubobožali in zbegali ter demoralizirali.

 2. Miss Piggy pravi

  Močno se mi dozdeva, da za temi nemškimi pisanji zopet stoji naš predavatelj o človekovih pravicah. ki se ravno te dni potika po Evropi in Ameriki. Pomaga mu rada tudi tetka Angela.

 3. xtc pravi

  Recimo, da navedba nemškega tednika drži. Seveda je krivec za stanje majer, Bratuškova v 2 tednih pač še ne more spremeniti zatečenega stanja.
  Strel majeristov v koleno.

 4. gogi pravi

  Levaki bodite realni: Bratuškova je prej bila poslanka, pa direktorica direktorata za javne finance,… ste jo kdaj prej slišali bentiti nad tem, da kaj ni ok in da je za vse kriv Janša… Ko sta jo v roke dobila Kučan in Janković je sedaj že prava izšolana talibanka…

 5. TOMI pravi

  Naša PM pelje Slovenijo v PM…

 6. Black Jack pravi

  To nesposobno babnico bi bilo treba poslati v Severno Korejo. Čim prej se je rešimo, tem bolje za Slovenijo. Dol z njo!!!

 7. ŠIVILJSKI BRIVEC pravi

  ši nid a daktr for hr hed.

 8. božiček pravi

  Dragi moji hlapci, enkrat ste na čelu s škofom rožmanom že pokleknili pred okupatorjem, očitno si to želite ponoviti. Če prav ne zdržite brez nemških diktatov, se enostavno preselite tja. Do takrat se lahko zadovoljite s tednom nemških dobrot, ki potekajo v njihovi prelepi trgovinici lidl. Ja, ja tisti lidl, ki s svojimi zaposlenimi delavkami ravna kot s kraljičnami. Pa dober tek mit Kartoffeln und Würstchen, kaj drugega tako in tako ne znajo vržt v lonec.

 9. MEFISTO pravi

  Oh, ta razvajeni rdeči Božiček!

 10. Janko rašl pravi

  božiček…tebi bi pa teknila vešalica…

 11. Petrovc pravi

  ALELUJA, HOZANA, SVET JE LEP,…. nas ljubljeni, modri, blagi, …..se je vrnil celo korbo, kaj korbo, jerbasom, REGRATA!

  Oh, sedaj se bo gotovo, po tem ko je ob njivah nabral se spomladanski, semenski, krompir, pa na vrhu Trojan v hladilniku svojega FICOTA, ki je zavrel, skuhal ta krompir, SEDAJ BO GOTOVO POVABIL PETROVCA NA REGRAT S TOPLIM KROMPIRJEM!
  To mu je sveto obljubil pred natanko dvema letoma.
  Po tem, ko je na Petrovcev racun uzival ob kaviarju, jastogu in Dom Perignonu.
  LJUBI Mefisto, tolk smo te pogresali, k te mamo radi!

 12. Black Jack pravi

  Božiček je zelo dobro informiran, kaj prodaja Lidl. Kar pričakuje od ostalih, to on izvaja sam. Pa dober tek, in ne rigaj toliko, božiček!

 13. Demi Zen pravi

  Bozicek: dokler boste rdeca golazen preganjali z zakonom vsako lopo in vtikali v zep tuj denar, v sloveniji pac ne bo raslo drugega kot koprive in boste posledicno zrli pomije iz Lidla.

  To je pac rdeca logika. Vsak ki mu raste kaj drugega kot koprive je kulak in crnograditelj, lidl ki posledicno najde nisho na slovenskem trgu je pa okupator.

  naj vam zaploskam, gospodje komisarji..

 14. MEFISTO pravi

  Kdo bi si misli prijatelj razumni Petrovc, da sva biila enakih misli.

  Priporočava se ti oba z Yebiwettrom.

  Za zabavo bomo pa pikado metali v levičarje.

 15. Petrovc pravi

  Mefisto: midva NIKOLI nisva bila povsem enakih misli!
  Res pa je, da sva se druzila!
  In res je, da bi najini odnsi v vsakem primeru se ohladili, kar sem se pred novim letom 2012, govoril na Vrhniki z tvojim sedanjim komeradom, prav o tem, kaj me moti pri tebi.
  V vsakem primeru.
  NO, nisem pa mislil, da se bo do take mere zaostrilo, toda po tistem, ko si mi zalajal:
  “..PA KOJI SI TI KURAC OD OVCE,…”
  Se pac je.

  Vendar pa te ma Petrovc rad in te ne sovrazi!
  To ti pa priznava, Mefisto, da vsaj podganjih navad nimas. Vsaj boris se pokoncno!

  Pomladansko delo na vrtu, obrezovanje, zdravljenje, pevcanje (cepljenje), je prijetno delo, sproscujoce.

 16. Bojana pravi

  TO JE PRIMITIVNA KOBILA, KI JO JE NAREDIL BALKANSKI MAFIJEC-JANKOVIĆ IN VERJETNO JO ŠE KAR NAPREJ OBDELUJE, SAJ SE SPREHAJATA OB SLO-OBALI NA ZADNJEM VIKENDU,
  PLAGIATORKA POVOŽENA KURBETINA BALKANSKA , IN TA ČUNKA JE PREDSEDNICA VLADE???’
  GONI SE PROKLETA KURBETINA BALKANSKA, KER SI ZABITA KOT ŠTOR ZNAŠ SAMO GOBEC OBRAČAT IN TO KAKOR TEBI PAŠE, RAZUME TE PA SAMO BALKANSKI MAFIJEC-PORIVAČ, DRUGAČE TE PA NERAZUME NORMALEN ČLOVEK, GROZA KAM NAS BO TA KOBILA PLAGIATORSKA SPRAVILA, PRAV UGABNA BABA SI FUJJJJJJJJJ IN FEJJJJJJJJJJJJJJJ

 17. Toni pravi

  Za Slovenijo je res škandal, da je ta Plagiatorka PV, ki je z pomočjo človeka, ki ima toliko kriminala na glavi bila postavljena na ta položaj, seveda z pomočjo perverznega preViranta in Lukšićenka B.R. Stalina.

 18. DEBELA BERTA pravi

  Vlada v posmeh narodu, božiček pa v kratkem (seveda, kot zadnji) dojame realno sliko.
  PS. GLEDE DENARJA TUDI OPRANOGLAVCI NISO IMUNI.

 19. NOČEM SRBSKE DRHALI pravi

  rdeče ovce majo tako sprane možgane, da ne vidijo, da je cesarica naga.
  Glupa in tupa kakor je, bo treba še njeno diplomo o tekstilijah preverit, pa tudi kdo ji je kupil maturo, če ni bil to Mafijanković, njeeee.

  Kako je včeraj kokodajsala 1 uro in nič povedala, da se sploh upa priti na TV. Tista reva od Petreovčičke je pa bila tako uslužna, da ne moreš verjet, kako majo tudi pisuni sprane možgane.
  Tolpa 571 je kaznovana s tem, da mora taki glupi kravi kot je Plagiatuška še rit lizat.
  Bogi rdeči pisuni, kam ste prišli. Bljak, bljak, bljak!!!

 20. MEFISTO pravi

  Ne moreš si misliti Petrovc, prijatelj razumni, kako mi je odleglo, ko si me skušal pokroviteljsko potolažiti.

  Tako zelo mi je odleglo, da sem se začel resnično spraševati, kdo pa sploh si, kurac od ovce?

 21. Demi Zen pravi

  Pogledal sem si intervju z njo. Spica nimas kej. To je epitom slovenske “socialne” drzave. magister FDV – turbo kmetica z ubogim besednim zakladom ki ne zna sestavit ene modre misli. Zakaj sploh imate grmado teh ekonomskih faksov? Kdo je nastavil to kuro s tekstilnim faksom za financno svetovalko in zakaj tega si preprosto ne znam odgovorit. Niti dvostavcnega knjigovodstva ne oblada, pa je najbolj glasna v celem parlamentu. Kako bolno je jedro da si naplavi tako kroto za vodjo? Tisti ki volijo PS niso normalni. Najbolj pritegnjen in destruktiven je pa murgeljski palcek ki je vsem tem maloumnim capcem podelil drzavljanstvo.

 22. Bedanec pravi

  Mora pa bit dobra kobila, ker za njo vedno toliko oslov drvi.

 23. Bedanec pravi

  Ja,mora pa bit dobra kobila, ker za njo vedno toliko oslov teka.

 24. balkanekspres pravi

  ma koji bre holandov, ovo ti je murgaljsko kaviar komunjarsko udbovski sindrom pozitivne srbije – tradicija koja traje punih 70 godina

  i sa potporom koree opet smo najjaći na svetu: http://i.imm.io/11eHc.jpeg

 25. JOJ pravi

  Zanimiva tiskovka je bila včeraj! Gospa Alenka Bratušek je odločila, da vprašanja novinarjev niso dovoljena. Je to diktatura ali nova demokracija? Kaj pravi na to 571 novinarjev?

 26. Petrovc pravi

  ČRNI MEFISTO: tudi tega testa nisi naredil. Zanimivo, topoumnost tvoje betice je neizmerna! Stirikrat na istem ovinku zletis ven!

  Za tebe, katerega DNK nima noben EU narod, je Petrovc Bog i Batiina!
  Sploh ves od kje prihajas, kam bos sel vemo.

 27. radovan pravi

  Komentatorka gospa prasica (miss Pigy), je kar janšo obsodila, da ima vpliv na Nemške medije. Ime ima kar tapravo, ker pozna samo domač svinjak in misli, da so vsi mediji takšni kot pri nas – dirigirani. Žal je takih Slovencev z opranimi možgani še vedno večina, zato drsimo navzdol.

 28. […] Mimogrede, nemški tednik Wirtschaftswoche je včeraj na spletni strani objavil članek o Sloveniji, v katerem poudarja, da je Slovenija pred bankrotom, Bratuškova pa ima Hollandov sindrom. […]

 29. nisemon pravi

  Za vse, ki se (še) sprašujete, kdo in zakaj nam vladajo in ‘harajo’!
  Kako so povezani, kje in zakaj, je sedaj razvidno.

  odgovor na dlani:

  http://slideshare.net/lombee

 30. pravicni 777 pravi

  Nivo pisanja Bojane in podobnih SDS-ovcev je izpod nivoja normalnega človeka (glej komentar pod 16.4.2013 ob 20:50). Mislim, da ta komentar že sodi v kategorijo tistih, ki se preganjajo po 297. členu Kazenskega zakonika. Tako primitivnega pisanja si od normalnega človeka ne moreš predstavljati, zato bi na tem forumu prosil skrbnika, ta takšne in podobne komentarje, ki so izpod človeškega nivoja, preprosto zbriše. Ampak to od Politikisa pač ni za pričakovati, predvsem ne za to, ker tako sočni komentarji, uperjeni proti vsakomur na levici, pač nekomu pašejo

 31. pravicni 777 pravi

  Najbolj rejtinge v svetu znižujemo sami sebi s takimi komentarji, kot jih lahko zasledujemo na Reporterju, Politikisu in Demokraciji. Tu sedaj nekateri obsojajo za takšno stanje, kjer smo Alenko Bratušek, ki je še komaj 3 tedne na vladi, medtem ko pozabljamo, kdo je vodil vlade od leta 2008 dalje in to v ključnih trenutkih krize: Janša, Pahor in še enkrat Janša. Vsi varčevalni ukrepi, ki jih je Janša skupaj s Šušteršičem lansiral, so bili uvedeni kljub opozorilom pravnih strokovnjakov v nasprotju za zakonodajo (prej reči hop in potem skoči in ne obratno). Sedaj vsi ti zakoni letijo na sodišču in ceno z obrestmi bo plačevala nova vlada, torej stara vlada pušča novi ogromne grehe.

 32. balkanekspres pravi

  u nas je sve u porastu i svakoga dana sve više i više napredujemo:

  http://i.imgur.com/nY15sv0.jpg

 33. psihiater pravi

  Slovenija – odprt oddelek psihiatrije. Kot, da je scenarij propada napisal sam veliki Ibsen. Slab plagiat iz njegove Nore. Ali, kako narediti brez osnovne izobrazbe totalni doktorat. Recimo na FDV-ju.

 34. mario pravi

  BMW touring si bom kupo ,sn vido tam gor reklamo.Plagiatorka uči da mormo trošit ,torej kaj se čaka? Marš po BMW-je in drugo kložjo.

 35. partybreaker pravi

  Z Bratuškovo smo si Slovenci zabili zadnji žebelj v krsto..Nisem Janšev volilec oz. sploh ne volim,vendar je tole kar smo sedaj dobili na oblast najslabša možna alternativa.Dejstvo je,da je slovenska levica (pa evropska verjetno tudi) popolnoma nesposobna za napredno politično udejstvovanje.Da pa slovenci toleriramo levičarski in desnicarski,politični fundamentalizem,pa dokazuje,da smo verjetno mi tisti element družbe,ki ni normalen oz. je bolan.Drzava bo slej ali prej bankrotirala in morda bo potem nastala priložnost za nov zacetek z novimi in tokrat zares sposobnimi in kvalificiranimi ljudmi.

 36. new poker room pravi

  That’s what it meant to train Macau residents say the recent quarter in response to popular
  demand to open a pawnshop because it paves the way.

  In the 1990s, female servers sued the Borgata Hotel Casino & Resort Box
  Office. Everything they managed to produce in the internet
  on line casino video games along with 3-D images as well video poker betting
  as being Valentine’s Day, making it seem. 7bn 6x sales
  What if video poker betting Casino IPOs its e-commerce business?

 37. Percy pravi

  This is very interesting,You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed annd look forward to seeking
  more of your wonderful post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

  Feel free to sur to my weblog :: wizard101.com free crowns (Percy)

 38. e85 pravi

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to
  this brilliant blog! I suppose for now i’ll
  settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to new updates and will talk about this website with
  my Facebook group. Chat soon!

 39. star film pravi

  Appreciating the dedication you put into your website and detailed information you provide.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date
  rehashed material. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen