V Firencah izjemna razstava Prebujanje renesanse

0

V palači Strozzi v Firencah je na ogled razstava Prebujanje renesanse – kiparstvo in umetnosti v Firencah 1400-1460. Postavitev, ki združuje 140 kipov in slik iz najpomembnejših svetovnih zbirk, pripoveduje o revoluciji v umetnosti, ki se je v začetku 15. stoletja sprožila v Firencah, rojstnem mestu renesanse.

Postavitev, ki je plod sodelovanja pariškega muzeja Louvre in florentinske Fundacije palača Strozzi, v palači, ki sama velja za dragulj renesančne arhitekture, pred obiskovalce postavlja mojstrovine umetnikov, kot so Donatello, Masacio in Brunalleschi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

“Razstava želi pokazati, da se je umetniška revolucija, ki je trajala dve stoletji, začela v kiparstvu,” je za AFP povedala italijanska kustosinja razstave in potomka florentinske plemiške družine Beatrice Paolozzi Strozzi.

Po besedah Paolozzi-Strozzijeve sta muzej Louvre in Fundacija palača Strozzi s skupnimi sredstvi poskrbela tudi, da je bilo kar nekaj umetnin za razstavo restavriranih.

Postavitev je zasnovana v desetih sklopih. Začne se z Dediščino prednikov in zaključi z Novimi meceni.

Kot so zapisali v fundaciji, je na razstavi osrednja pozornost posvečena florentinskemu kiparju Donatellu (1386-1466), ki je odločilno zaznamoval to obdobje. “Živel je zelo dolgo in nikoli ni nehal eksperimentirati,” je dejala Paolozzi-Strozzijeva.

Na njej je mogoče videti tudi Donatellovo bronasto glavo konja, ki jo zaznamuje izjemen realizem. Glava priča o tem, da je renesansa navdih iskala v rimski antiki in zanikala dosežke srednjega veka.

Dela so za razstavo posodili še londonski Muzej Victoria in Albert, berlinski muzej Bode, newyorški Metropolitanski muzej in washingtonska Nacionalna galerija.

Razstava Prebujanje renesanse bo v Firencah na ogled do 18. avgusta, nato jo bodo postavil še v pariškem muzeju Louvre, kjer bo odprta od 26. septembra do 6. januarja prihodnje leto. (sta)

strozzi-palacePalači Strozzi v Firencah bo gostila razstavo Prebujanje renesanse – kiparstvo in umetnosti v Firencah 1400-1460.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen