NPU izvaja več hišnih preiskav na Štajerskem

0

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v okviru predkazenskega postopka danes preiskuje kazniva dejanja gospodarske kriminalitete na območju policijskih uprav Celje in Maribor. Preiskovalci na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Celju od 6. ure zjutraj izvajajo hišne preiskave na štirih naslovih fizičnih in pravnih oseb.

Med hišnimi preiskavami, v katerih sodeluje 20 preiskovalcev, se išče poslovna dokumentacija in drugi materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil zakona o kazenskem postopku, zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih, dvema osumljenima osebama odvzela prostost in jih za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržala. Prostost je trenutno odvzeta 52-letnemu moškemu iz okolice Velenja in 47-letni ženski iz okolice Ptuja.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada preiskujejo več poslov prodaje premičnega in nepremičnega premoženja, pri katerih je prišlo do domnevnega oškodovanja ene izmed večjih celjskih gospodarskih družb v višini več kot 11,5 milijona evrov in na drugi strani do pridobitve protipravne premoženjske koristi drugi gospodarski družbi z območja Celja v višini več kot 7,7 milijona evrov.

Skupni znesek premoženjske škode in premoženjske koristi tako znaša več kot 19 milijonov evrov. Po današnjem pisanju časnika Finance naj bi se zadeva nanašala na celjsko Klasje v lasti Tomaža Ročnika.

Današnje aktivnosti so del večmesečne kriminalistične preiskave gospodarske družbe s celjskega območja in dveh fizičnih oseb zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Celju, poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Zagrožena kazen za obravnavana kazniva dejanja je od enega do osem let zapora.

Operativne aktivnosti kriminalistične policije na terenu še vedno potekajo, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval pregled obsežne zasežene poslovne dokumentacije ter nosilcev elektronskih podatkov.

Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.(sta)

policija(slika je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen