Newyorški Metropolitanski muzej prejel milijardno donacijo

0

Metropolitanski muzej v New Yorku je od Leonarda Laudera, dediča kozmetičnega giganta Estee Lauder, prejel donacijo 78 del iz obdobja kubizma v skupni vrednosti milijarde ameriških dolarjev (760 milijonov evrov). Umetnine, ki jih je 80-letni dedič podaril muzeju, so dela Pabla Picassa, Georgesa Braquea, Juana Grisa in Fernanda Legerja.

Lauder je dejal, da zbirko, ki je nastajala okoli 37 let ter velja za najbolj popolno zbirko iz obdobja kubizma na svetu, podarja “ljudem, ki živijo in delajo v New Yorku ter ljudem z vsega sveta, ki v New York prihajajo zaradi obiska izvrstnih umetnostnih institucij”.

Direktor newyorškega muzeja Thomas Campbell pa je dejal, da je v Metu, kot je muzej ljubkovalno poimenovan, doslej zevala luknja v zbirki umetnin z začetka 20. stoletja, sedaj pa bo z Lauderjevo donacijo med najboljšimi na svetu.

“Dolga leta je bila naša zbirka s tega kritičnega področja modernizma pomanjkljiva, sedaj pa bo kubizem predstavljen z nekaj največjimi umetninami,” je po poročanju britanskega BBC poudaril Campbell.

Zbirka vključuje 33 del Picassa, 17 del Braquea in po 14 del Grisa in Legerja. Kot je še pojasnil Lauder, je Met izbral, ker verjame, da mora eden največjih enciklopedičnih muzejev na svetu omogočati “ogled in študij kubizma in umetniških zvrsti za njim”.(sta)

muzej new yorkMetropolitanski muzej v New Yorku

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen