Na celjskem sodišču danes izrek kazni Tovšakovi, tožilstvo zahteva 2 leti zapora

0

Senat celjskega okrožnega sodišča bo danes ob 9. uri zaslišal nekdanjo direktorico velenjskega Vegrada Hildo Tovšak zaradi kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter izrekel kazen. Tovšakova je v torek v solzah krivdo priznala, tožilec Stanislav Pintar pa je napovedal, da bo zahteval dve leti zapora.

Tovšakova, ki je sicer v priporu zaradi drugega kaznivega dejanja, je krivdo priznala zaradi slabega zdravstvenega stanja, odprtih sodnih zadev in ker si želi zmanjšati medijski pritisk nase in svojo družino.

Pintar je napovedal, da bo zanjo predlagal dveletno zaporno kazen, če bo krivdo iskreno priznala in dejansko obžalovala očitano kaznivo dejanje. Od Tovšakove tožilec tako pričakuje, da pove, kakšna je bila njena vloga pri očitanem kaznivem dejanju.

Nekdanja kadrovska direktorica Vegrada Branka Gabriel, ki je prav tako obtožena istega kaznivega dejanja, pa krivde ne namerava priznati in se sojenje zanjo nadaljuje.

Obtožnica Tovšakovo in Gabrielovo bremeni, da sta podrejeni delavki Majdi Volk naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči nekaj več kot 400.000 evrov nakaže na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde. Del teh sredstev, ki so bila namenjena družinam dveh umrlih delavcev, naj bi Tovšakova in Gabrielova vrnili v blagajno vzajemne pomoči, tako naj bi delavce in podjetniški sindikat dejansko oškodovali za okoli 220.000 evrov.

Za četrtek pa je razpisan predobravnavni narok za Tovšakovo in druge, obdolžene kaznivega dejanja goljufije na škodo EU v primeru, ki se nanaša na projekt Rimske terme. Višina protipravne premoženjske koristi v tem primeru znaša 3,5 milijona evrov.

Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je na vprašanje STA, ali bo Tovšakova priznala krivdo tudi za to kaznivo dejanje, povedal, da se bodo danes o tem pogovorili s tožilcem. (sta)

hilda tovsak

Hilda Tovšak: s solzami bo odšla v zapor…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen