Jean-Paul Belmondo praznuje 80 let

0

Francoski igralec Jean-Paul Belmondo, ikona francoskega novega vala, danes obeležuje 80. rojstni dan. Igralec, ki se je kot mladenič intenzivno ukvarjal z boksom in nogometom, je zaslovel v filmu Jean-Luca Godarda Do zadnjega diha iz leta 1960, v katerem je zaigral mladega gangsterja.

Igralec, ki je leta 2011 v Cannesu prejel zlato palmo za življenjsko delo, je z Godardom sodeloval še pri filmu Nori Pierrot (1965), poleg tega pa je leta 1974 nastopil v naslovni vlogi mojstrovine Stavisky Alaina Resnaisa.

Belmondo je diplomiral na konservatoriju za igro v Parizu. Z 20. leti je že stal na odrskih deskah, na filmu pa je zaslovel v začetku 60. let. Zaigral je tudi v filmih režiserjev, kot sta Claude Chabrol in Vittorio De Sica.

Od začetka 70. let je pogosteje igral v akcijskih filmih in kriminalkah, med drugim leta 1981 v filmu “Le professionnel” (Profesionalec). V 90. letih je ponovno nastopal v gledališču. Potem, ko je je preživel manjšo kap, je nastopil še v filmu “Un Homme et son chien” (Moški in njegov pes) iz leta 2009.

Za svoje delo je bil igralec, rojen 9. aprila 1933 v pariškem predmestju Neuilly-sur-Seine, odlikovan tudi s francoskim redom za zasluge in redom legije časti.(sta)

jean paul belmondoJean-Paul Belmondo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen