Severna Koreja je danes razglasila, da je v vojni z Južno Korejo

2

Severna Koreja je danes razglasila, da je v vojni z Južno Korejo. Hkrati je Pjongjang tako Seul kot Washington opozoril, da bi kakršna koli provokacija lahko povzročila vseobsegajoči jedrski spopad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Odnosi med Korejama so od tega trenutka v vojnem stanju in vsa vprašanja med državama se bodo reševala v skladu z vojaškim protokolom. Končno je konec dolgotrajnih razmer na Korejskem polotoku, ki niso ne mir in ne vojna…Vsaka provokacija v bližini kopenske in pomorske meje z Južno Korejo bi povzročila jedrsko vojno,” je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila severnokorejska vlada.

Pjongjang je tudi ponovno podkrepil neposredne grožnje ZDA, kot morebitne cilje pa navedel kopno ZDA, Havaje, Guam ter v Južni Koreji nameščene ameriške sile.

Korejska vojna med letoma 1950 in 1953 se je končala s premirjem, mirovnega sporazuma pa obe Koreji vse do danes nista podpisali, kar pomeni, da sta tehnično bili zadnjih 60 let v vojni.

Severna Koreja je v začetku meseca objavila, da prekinja premirje in druge dvostranske sporazume s svojo južno sosedo. Za ta korak se je odločila v znak protesta zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje.

Odnosi na Korejskem polotoku so se zelo zaostrili po tretjem severnokorejskem jedrskem poskusu februarja letos. Varnostni svet Združenih narodov je takrat v odgovor na poskus razširil sankcije proti Severni Koreji.(sta)

severna korea jedrsi testSevernokorejski jederski poskus,ki je zaostril odnose na polotoku

Št. komentarjev: 2
  1. Manca pravi

    Kaj plagiatorka še ni vrnila čestitke??? Za tako odločitev (napoved vojne) bi morala tja poslati posebno delegacijo z obrambnim ministrom na čelu.

  2. Drago pravi

    Brez brige Manca

    Čestitka Plagiatorškove sledi pred prazniki, saj to se ne zgodi vsak dan, da bi sosed sosedu napovedal vojno. Jakić je v akciji že od prvega dneva napovedi vojnega stanja.
    Po njenih militantnih nastopih v parlamentu (poziv nazadnje zaposlenim, da se umaknejo “častno”) me zelo spominja na S. Korejsko glasnogovornico, ko napoveduje ukrepe proti Južni Koreji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen