Obama predlagal novega vojaškega poveljnika zveze Nato

1

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek za novega vojaškega vrhovnega poveljnika zveze Nato predlagal generala zračnih sil Philipa Breedlova, sicer sedanjega poveljnika ameriških zračnih sil v Evropi in Afriki. Breedlove bo v primeru senatne potrditve zamenjal rojaka, generala Jamesa Stavridisa.

Položaj vrhovnega vojaškega poveljnika zavezništva pripada Američanom, politični položaj generalnega sekretarja pa Evropejcem. Za zamenjavo Stavridisa je bil sprva predviden nekdanji vrhovni poveljnik mednarodnih sil v Afganistanu, general John Allen, vendar je ta februarja sporočil, da se bo upokojil iz družinskih razlogov.

Allen je bil vpleten v kolobocijo škandalov povezanih z izvenzakonskim razmerjem nekdanjega direktorja obveščevalne agencije Cia, upokojenega generala Davida Petraeusa. Petraeusova biografinja in ljubimka Paula Broadwell je grozila ženski s Floride, za katero je sumila, da želi generala zase.

Preiskava je odkrila, da si je s to žensko precej vroče dopisoval tudi Allen in njegovo imenovanje na položaj poveljnika zveze Nato je bilo lani zadržano. Februarja letos je sporočil, da želi več časa za svojo družino. Allen je bil v preiskavi opran vsake krivde.

General Breedlove je vojaško kariero začel leta 1977 kot pilot, kasneje pa je služil na številnih poveljniških položajih po svetu od Evrope do Azije. Stavridisa, ki poveljuje vojakom Nata od leta 2009, bo predvidoma zamenjal že konec letošnje pomladi. (sta)

barack obama2

 

 

Število komentarjev: 1
  1. cincamarinca pravi

    Slišim,da se za ta položaj poteguje tudi novi minister za obrambo RS.Ker prihaja 1.april,ima vse možnosti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen