Malala iz Pakistana ponovno v šolskih klopeh

0

Pakistanska najstnica Malala Jusafzaj, ki so jo talibani zaradi njenega boja za pravico deklet do šolanja oktobra lani ustrelili v glavo, se je v torek prvič udeležila pouka v dekliški srednji šoli v Edgbastonu v Veliki Britaniji, poročajo danes britanski mediji. Njeno šolanje, ki bo letno stalo dobrih 11.000 evrov, bo plačala pakistanska vlada.

Malala je bila ustreljena v glavo v napadu talibanov na šolski kombi v pakistanski dolini Svat. Talibani so jo želeli kaznovati za njena prizadevanja za pravico deklet do šolanja. Napad je čudežno preživela in kmalu so jo prepeljali v bolnišnico v britanskem Birminghamu, ki je znana po zdravljenju vojakov, ranjenih v Afganistanu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po več operacijah in štirimesečnem okrevanju so Malalo 8. februarja odpustili iz bolnišnice.

V času zdravljenja je Malala, ki je medtem postala nekakšna ikona boja za pravico žensk do izobrazbe in proti verskemu ekstremizmu, prejela na tisoče sporočil podpore z vsega sveta. Uvrstila se je celo med favorite za osebnost leta 2012 ameriške revije Time, nominirana naj bi bila tudi za Nobelovo nagrado za mir.(sta)

malala-pakistanMalala Jusafzaj

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen