Islandija ostala brez milijarderjev

2

Finančno krizo, ki je prizadela Islandijo, so občutili tudi najbogatejši v deželi gejzirjev. Pred finančno krizo leta 2008 je bilo v državi šest milijarderjev, sedaj pa ni nobenega več, danes objavlja nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pet nekdanjih najbogatejših Islandcev je zgubilo vse premoženje ali pa njegov pretežen del. Med njimi sta tudi Björgolfur Gudmundsson, ki je bil nekoč lastnik angleškega nogometnega združenja West Ham United, in Jon Asgeir Johannesson, ustanovitelj holdinga Baugur, ki je bil pred zlomom islandskega finančnega sektorja dejaven tudi v tujini.

Oba sta bila v preteklosti simbol za preobrazbo Islandije iz pretežno turistične in ribolovne države v svet visokih financ. Kot “finančna vikinga” so ju številni Islandci častili kot narodna junaka, politiki pa so se jima dobrikali.

Najmanj trije milijarderji so sedaj vpleteni v sodne postopke zaradi finančno neustreznih ravnanj. Johannessona, ki je imel nekoč v lasti luksuzna stanovanja v New Yorku in Londonu, so februarja letos obsodili na leto dni pogojne kazni. Med drugim zaradi ponarejanja bilanc.

Pred krizo je Johannessonu in drugim milijarderjem uspelo, da so s pomočjo kreditov islandskih bank zgradili svoje finančne imperije.

Edini islandski milijarder, ki bi lahko ta naslov ohranil po krizi, je sin Björgolfurja Gudmundssona, ki pa živi v Veliki Britaniji in ga komajda še kdaj vidijo na Islandiji. Njegovo premoženje je bilo maja 2007 vredno 5,1 milijarde dolarjev, dve leti kasneje mu je ostala še milijarda.

Islandsko gospodarstvo si je po krizi sedaj v večji meri že opomoglo – po ocenah naj bi se BDP letos povečal za 2,3 odstotka, povzema FAZ.(sta)

euros-loads-of-money(slika je simbolična)

Št. komentarjev: 2
  1. judištir pravi

    Spoznanje, da je človek soodvisen od človeka je “težko”!!

    Človek bo v sistemu pravičen takrat ko se bo Zavedal, da je v večni soodvisnosti od drugih, takrat se bo zavedal svojega pohlepa, ki mu danes reče “uspeh”! Kdo je “uspešen”kot posameznik? Nihče, ker kot posameznik niti ne more delovati!!!

    Milijarderji? Neumnost človeške rase; čez 100 milijonov ne bi smel nihče!

  2. stanko pravi

    ISLENDIGAR VILJA EVRA !!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen