KPK: Janković “skril” najmanj 2,4 mio evrov in se “zezal”, da denar dobi od svojega sina!?

31

Protikorupcijska komisija je pri nadzoru premoženja predsednikov strank ugotovila, da sta predsednika SDS Janez Janša in Pozitivne Slovenije Zoran Janković kršila protikorupcijsko zakonodajo. Kot ugotavlja komisija, Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, Janši pa se je premoženje baje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pri Jankoviću, sicer tudi ljubljanskemu županu, ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah oz. povečanju finančnih sredstev na bančnih računih v vrednosti prek 2,4 milijona evrov.

KPK je ugotovila tudi, da je del finančnih prilivov (208.000 evrov) v obdobju štirih mesecev leta 2011 prispel na Jankovićev osebni bančni račun iz naslova verižnih transakcij. Te so se začele v podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana. “Ta sredstva niso samo neprijavljena komisiji, ampak so tudi izrazito obremenjena s korupcijskimi tveganji, tveganji za nedovoljeno lobiranje, nasprotje interesov v najširšem smislu in sumi zlorabe položaja,” so pri KPK zapisali v danes objavljenem zaključnem poročilu.

Janković je na pogovoru senatu komisije na vprašanje, na kakšen način pride do posameznih izplačil na njegov TRR, odgovoril: “Ko rabim denar, pokličem pa rečem, dragi moj sine, je čas, da kaj vrneš atu … Približno tako izgleda.” Potem je na izrecno vprašanje komisije dodal, da ga ne zanima, od kod sinu denar.

Komisija je pri Janši, tudi predsedniku vlade, ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

Hkrati KPK ugotavlja še, da je Janša kot obliko sofinanciranja nakupa nepremičnine od zasebnega podjetja s pravnim poslom na škodo tega podjetja pridobil premoženjsko korist v višini okoli 100.000 evrov, pri čemer je bil posel po ugotovitvah komisije obremenjen z izrazitimi korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja.

Protikorupcijska komisija je s predsednikom največje koalicijske stranke in vlade Janšo opravila razgovor v začetku septembra lani, s predsednikom največje opozicijske stranke pa tri mesece pred tem.

Komisija pri ostalih predsednikih parlamentarnih strank – v primeru SD je nadzirala nekdanjega predsednika Boruta Pahorja – ni ugotovila kršitev zakona glede obveznosti poročanja komisiji, neskladnosti med vrednostmi ugotovljenega dejanskega premoženja in prijavljenega premoženja, oziroma nesorazmernega povečanja premoženja v času opravljanja njihovih javnih funkcij.

A potrebno bo seveda počakati še na odziv prvaka SDS Janeza Janše, saj se zdi, da je Janša tudi v primeru KPK spoznan za “krivega” samo zato, da se malo medijsko “uravnotežijo” milijonske mahinacije Zorana Jankovića. 

Da v primeru Janše že prihaja do manipulacij dokazuje novinarka Financ Petra Sovdat, ki na Twitterju selektivno piše: “JJ ni prijavil: 500k poroštva SDS, poroštva družinskemu članu 125k, pologa gotovine na transakcijski račun pri banki v višini 33k EUR”, da bi se Janševa “cifra” vsaj malo približala Zokijevi. Zdaj pa verjemite KPK, novinarjem Financ ali pa nobenemu… 

Vida Kocjan, novinarka Demokracije pa na svojem FB profilu ocenjuje: “Pri Jankoviću je bil priliv 2.400.000 eur na osebni račun, sledi vodijo v podjetje, ki dela z mestno občino. Janša pa naj domnevno samo ne bi mogel dokazati okrog 200.000 eur povečanega premoženja. Tu ni bilo nobenega konkretnega prilivanja ali odlivanja eurov. Glede na to, da je v protikorupcijski komisiji član tudi Tuerkov Rok Praprotnik, nekdanji Dnevnikov novinar, in še kakšen drugi zapriseženi ultralevičar, se meni vse to zdi bolj za “uravnoteženje” Jankovićevih svinjarij, v stili “vsi so enaki” (to ni res!). Ocene o premoženju so lahko tudi tako – na oko, priliv oz. evrčki na računu pa so konkretna stvar.” (sta/ured)

zoki-b92

Rabote Zorana Jankovića: sistematična in večkratna kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah oz. povečanju finančnih sredstev na bančnih računih v vrednosti prek 2,4 milijona evrov.

 

 

 

 

Št. komentarjev: 31
 1. thought pravi

  Kar se Zoranček nauči, to Zoran zna!
  Krasti ni težko, je pa tvegano!
  Kdor drugim krade, sebi dobro delo stori!

 2. Kazimir pravi

  Enako velja za JJ. Kar se je naučil je ukrasti in drago prodati denar pa skriti.
  Ej moj Mile, kako bi ta dva Zoki in Jajec pasala skupaj na Dob. Vsi so isti. GOTOVI SO!

 3. Kazimir pravi

  Firerju pomagate mu uničevati Slovenijo. Krivi boste.
  Je on lastnik Slovenije? Je on lastnik nas?
  Nekoč je bil uličar in je bil njegov dnevni obrok plesniva pašteta. Ko se je domislil trika kako ukrasti dokumente in jih poslati na cijin naslov Američanom, je začel normalno jesti in to same ekstra stvari.
  Nič več plesnive paštete. To je namenil svojemu ljudstvu. Tudi štruce štrleče iz kesonov za smeti je nenadoma začel videti. Svojim je ukazal naj vržejo par štruc v kesone, da bodo ven gledale, to so poslikali in dali v medije, da je lahko nato blatil.
  Je to za vas normalen človek?? Je to nekdo za katerega bi vi šli umret??

 4. Rudolf pravi

  Janševo premoženje se je povečalo iz neznanih virov za 210000 €. To ste pozabili objavit?

 5. Kazimir pravi

  Tako je!! POZABILI SO OBJAVITI!

  KPK: Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, Janši se je premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov.

  Zato pa pravim – vsi so enaki! GOTOVI SO!

 6. Kazimir pravi

  Kriva je serijska impotenca. Žena ima pri teh letih velike potrebe on jim ne more slediti in iz tega nastanejo včasih takšni prav neverjetni družinski in osebni tsunamiji. Ta je eden izmed teh.
  Žal ga moramo čutiti na svojem puklu mi nič krivi državljani.
  Bo boljše – ko bodo Gotovi!

 7. kladivo pravi

  Janković seveda je barabin prve sorte, Janšo pa se je vedno lovilo na neke kredite, na neke abotnosti glede menjave bivališč in podobno.

 8. jeffrey sachs pravi

  Iz naslova verižnih transakcij se je Jankoviću premoženje povečalo za 208.000 evrov plus obresti = 210.000, ki jih je človekoljub in borec proti korupciji poklonil dobremu človeku, torej Janši.
  To je bil denar Ljubljančanov, ki radi plačujejo zasoljene položnice.
  Kaj tukaj komu ni jasno?

 9. Kazimir pravi

  Protikorupcijska komisija je pri nadzoru nad premoženjskim stanjem nekaterih naših politikov ugotovila, DA SE JE JANŠEVO PREMOŽENJE NESORAZMERNO IN NEPOJASNJENO POVEČALO ZA 210.000 EVROV, JANKOVIČEVO PA ZA CELIH 208.000 EVROV!!!!!!

  ŠE ZMERAJ MENITE DA SO PROTESTI NESMISELNI???

  GOTOVI SO VSI!!!

 10. mudo moreno pravi

  Kazimir, ob tako sposobnem sodstvu in tako učinkoviti davkariji prav gotovo menimo, da so protesti nesmiselni.
  Gotovo so vsi!!! (nesmiselni)

 11. Potrčko pravi

  Majerja ste pozabili v naslovu omenit, nesramneži 😀

 12. mudo moreno pravi

  Potrčko brate, težave s čitanjem?
  Janša ima Cameo vlogo.
  Kar je logično da glavne ne more imeti, njegov znesek je ena enajstina Jankovićevega.
  Cameo vlogo imajo tudi Ljubljanćanini. 208 tisočakov so prijazno donirali Don Jankoviću.

 13. MEFISTO pravi

  Podpredsednik KPK Rok Praprotnik je nadvse časten in pošten mož, kar je dokazal tudi kot pisun pri častitljivem Dnevniku.

 14. Lojze pravi

  Diagonalno sem prebral poročilo PKK, ki je zares dolgo. Pri JJ navaja poročilo, kot pridobitev premoženja tudi dajanje poroštva, kar ni res, poroštvo je seveda strošek in predvsem tveganje, oziroma zavarovanje pred tveganjem neplačila. Razen tega poročilo pri JJ pri prodaji zemljišča v Trenti jemlje podatke GURS-a, ki so najmanj diskutabilni, če že ne strokovno oporečni. Vem iz lastnega primera. V primeru nakupa stanovanja pa kar naenkrat ne jemlje podatke iz GURS-a, ker bi v tem primeru stanovanje bilo ocenjeno na približno 60% vrednosti temveč tržno ceno. V primeru istega kriterija (ali vrednost GURS, ali tržna cena) bi seveda konstrukt nepojasnjene vrednosti premoženja padel. Ostala namigovanja so pač instrument PKK, ki naj bi dokazoval vsegliharstvo politikov. Čas bi bil, da bi v delu PKK sodeloval tudi kakšen ekonomist ali finančnik in ne le razni samoupravno-socialistično-družbeni delavci.

 15. […] Komisija je pri Janši bojda ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaga…. […]

 16. fvran pravi

  kje j e zdej tista vonta tamara ki skos lapa po twiterju proti vladinej se zdej oglasio svojem ljubčku zorangutanu.

 17. Potrčko pravi

  mudo moreno sestra, NASLOV je bil vprašanje 😀

 18. TIMIS pravi

  Politiks! Ojoj! Pa kdo vas še resno jemlje. Ta članek preusmerja vso pozornost ja Jankoviča! Torej JJ je obtožen po krivem, Jankovič pa kriv 200%. JJ so dobili ” s prsti v marmeladi”. Spet zarota:-)

 19. fonza pravi

  Timis, če si slepo budalo, si pač slepo budalo – JJ ima namreč svoj članek z naslovom: Premier Janša zavrnil očitke KPK, a hkrati bo svetu SDS ponudil svoj odstop.

 20. PASJI FRITZL pravi

  SINOČNO udbovsko zaslišanje JANEZA JANŠE na ” ODMEVIH ” je TRAJALO PRED OBLIČJEM SLOVENCEV TOČNO 26 minut , za JANKOVIĆEVE manipulacije , kraje , in utaje , pa se je voditeljica zadovoljila s štirimi // 4 // minutami ! PA še to je bila izjava , demanti župana posneta nekje v zakulisju !

 21. PASJI FRITZL pravi

  ZA VSOTO , ZA KATERO OBTOŽUJEJO JANŠO , JE JANKOVIĆEV SINEK POGNAL V MALORO V ENEM SAMEM DNEVU !

 22. timis pravi

  Fonza – res nisem opazil članka o JJ… Naslovi obeh povedo vse o objektivnosti;)

 23. PRAVIČEN pravi

  Jankovič ima PS. za bedake vsaj mu njegovi poslanci vse verjamejo,njemu dati odpovet in izbrati drugega predcednika stranke,imajo tudi v PS poštene ljudi ,ki bi lahko vodili stranko.To se se bo pokazalo pri naslednjih volitvah,kar je slabo,tudi SDS in SD bi morali poiskati drugega poštenega ki spoštuje zakone in da bi poznal politično resno obnašanje,samo taki lahko dobi 2 mandata ako je dober.Lukšič bolje da gre predavat na fokulteto on ni za politika to se je pokazalo v pahorjevi vladi,sedaj bi pa rad z svojo pametjo samo nekomu nagajal,ki se hoče izvleči iz krize,samo pri SD stranki znajo bolje razmisliti in ne dajo vse svojemu predcedniku vse veljati njegovi pameti ,pri PS pa jim je Jankovič prepričal in pritegnil na svojo stran.Za Janšo pa ni kriv on ,vsaj so ga volili državljani,stranka je kriva tudi ,kjer ne znajo zamenjati predcednika,vsaj takimi napakami ne bi smel biti na položajih kot je predcednik vlade,pri nas v Sloveniji ni modrosti in ne resnosti za vodenje neke dobre politike da bi se lahko državljani pohvalili nad svojo vlado.UPAMO NA BOLJE?

 24. PASJI FRITZL pravi

  KOT sem slišal od dobro informiranega prijatelja iz LJUBLJANE , se dogovarjajo , dva iz VIRANTOVE stranke in štirje iz JANKOVIĆEVE PS , da bi družno pristopili k SDS- u , ker imajo svojih poln kufer ! , Celo tako je rekel ,, da imajo preveč norcev okoli sebe !

 25. PASJI FRITZL pravi

  MORDA SE ŠE KDO SPOMINJA ” ODMEVOV ” , nekako izpred slabih dveh let , kjer je MAG. APLENC izjavil nekako takole .: ” JANKOVIĆ JE ZA VSAK DAN PREBIT V ” MERCATORJU ” VZEL ZASE PO MILJON TOLARJEV , PA SI SAMI IZRAČUNAJTE , KOLIKO JE TO NANESLO V SKORAJ DESETIH LETIH ” !
  TAKRAT JE BILO GOVORA ZA OKOLI 40 MILJONOV EVROV !

 26. igor pravi

  Aplenc je janšev ritoliznik.

 27. tukikuki pravi

  he he he če bi JJ imel tička v hlačah bi bilo vse OK 🙂

  http://mikstone1.blogspot.com/

 28. Janez pravi

  Joj kolk je bilo včeri lepo, kakšen lep večer, sem mislil, da me bo kar med zvezdice odneslo. Mi smo šli za boljši jutri kar vsi trije, poleg žene sem vzel še mulca, da vidi kak ata ruši ta bogate. V rugzak sem dal flašo taboljšga šnopsa, saj vete, da mal nazdravmo, žena je v lidlu kupila tavelko vrečo piškotov (sam 99 centov pa tok se naješ), mulc je pa v žep stisnu ta gumijaste bombone. no pa da ne bom pozabu, naredili smo tud en transparent in napisali dol s tovarnarji in posestniki, na drugi strani pa delavcem oblast.
  Zakurblam avto pa se odpelemo v Ljubljano. Joj kolk ljudi se je že zbralo, pa smo začel. Mulcu so ble najbolj všeč maškare, men uni ki so bobnal po sodih, ženi pa en pevec ki je vpil revolucija. Potem smo plesali, peli, tulii proti bandi, res lepo, fajn smo se mel. Mulc me je spraševal katera maškara je zmagala, da bi se slikal s ta zmagovalno, žena je kar zajokala od sreče ko je vidla gospoda Štrajna in Hanžka. To sta garača in z njimi bo nam delavcem jutri bolje.
  Ko sem včeraj legel, kar nisem mogel zaspat, kako lepo nam bo jutri sem premišljeval. Sosedove njive si bomo razdelili, nič več ne bo ta nov sosedov traktor samo njegov, jutri bo tudi naš. Tone, ki ima v sosednji vasi delavnici bo debelo gledal. Ta privatnik vse baše v svoj žep, isti je kot njegov oče. No tastar Tone je začel iz nič, tamlad pa samo dela in dela in širi delavnice. Kako se bom smejal, ko mu bomo povedali, da so njegove delavnice zdaj tudi naše. Jaz si planiram poiskati kakšen šiht na občini, tam ni treba preveč delat pa še tavelke kmete in privatnike bom lahk privijal. Za ženo razmišljam, da bi bilo najbolje, da prevzame frizerski salon, kjer zdaj dela, una lastnica, afna pa naj gre kamor hoče. Sina pa bom za politika naredil, da bo imeli vedno veliko v žepu.
  Joj kom nam bo lepo, res sem hvaležen tistim, ki so začel s tem rompompomom, ne bomo nehal dokler ne bo vse naše, ta boigate pa u areste al pa delat za nas. Mi gremo naprej, naslednjič prinesem 10 litrov šnopsa, žena pa bo štrudla napekla. Se vidmo!

  Lep pozdrav
  Joža z družino

 29. […] nasmihal, tudi takrat, ko je govoril predsednik KPK Goran Klemenčič, ki je v famoznem poročilu za Jankovića ugotovil kar za poltretji milijon evrov nepojasnjenega (neprijavljenega) premoženja. Ostali direktorji so se ob tem samo veselo muzali. Janković je prireditev zapustil med prvimi in […]

 30. www.eunyoung.kr pravi

  Terrific post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further. Thanks!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen