Razkrivamo: Veno Taufer alias “udbaš Filozof” še danes odplačuje svoj dolg!

30

Na Politikisu smo že poročali, kako se je predsednik društva slovenskih pisateljev Veno Taufer iz področja kulture čisto profano spustil na obcestni politični nivo in v Mladini kot kakšen pristranski tožilec Janezu Janši očital zadevo Patria (le kaj ima Taufer s tem???) in “množino moralnih očitkov“.

No, Taufer pa je v svojem intervjuju v Mladini pohvalil tudi prejšnji komunistični režim, češ da je imel več posluha za zahteve kulturnikov. Taufer je povedal samo del resnice, bistveno pa je zamolčal.  Iz priloge, ki jo objavljamo, bo vsakemu jasno, zakaj.

Prejšnji režim je res mnoge kulturnike (vrhunski primer je Josip Vidmar) zvabil k sebi tako, da jim je dal številne privilegije. Tako jih je korumpiral in naredil za svoje lakaje. Nekateri, kot Veno Taufer, svoje dolgove režimu ali “stricem”, kot se danes ostanki totalitarizma v Sloveniji popularno imenujejo, odplačujejo še danes.

V času, ko je režim grobo teptal svobodo govora in umetniškega ustvarjanja, onemogočal Edvarda Kocbeka, Borisa Pahorja, Franca Jezo in stotine drugih slovenskih umetnikov; v času, ko je še vedno deloval lager na Golem otok in ko je Jože Pučnik ždel v samici,  so si režimu naklonjeni kulturniki lahko privoščili precej več kot večina njihovih kolegov na svobodi.

Režim je denimo omenejemu Venu Tauferju, ki ga je politična policija oz. Uprava Državne varnosti (Udba) poznala kot registriranega informatorja pod kodnim imenom “Filozof”, omogočil delo v Londonu na britanski BBC za plačo, ki je nekajkrat presegala dohodke univerzitetnega profesorja v Ljubljani. Vena Tauferja  je Udba preko svojih zvez spravila na BBC kljub temu, da je na sprejemnem testu zasedel šele sedmo mesto med osmimi kandidati. Izbran je bil en sam – Filozof.

Taufer danes govori, kako so oni, kulturniki (v prvi osebi množine!) nastavili hrbet za plezanje iz tistega udbovskega govna. Mnogi kulturniki so ga res ter se zato znašli v krempljih Udbe, ki jih je nadzorovala s pomočjo takšnih, kot je bil Taufer.

Preberite si izredno zanimivi dokument, ki priča o tem, kako je Udba inštalirala nesposobnega Tauferja na mesto spikerja slovenskih oddaj na BBC-ju v Londonu – Filozof1, Filozof2 in Filozof3. Iz dokumetov je razvidno, da je bil Taufer že prej, še preden je bil izbran za BBC-jevega napovedovalca slovenskih oddaj v Londonu, registriran informator oz. vir Udbe. Po vsej verjetnosti je Udbi poročal o sodelavcih revije Perspektiva.

Mimogrede, iz perspektive je sedaj tudi bolj jasen Tauferjev “proti-Janševski”  angažma v zadnjem času… 

Veno Taufer alias “udbaški Filozof”: hvali prejšnji komunistični režim in sesuva današnjo demokratično oblast.

Foto: mediaspeed.net

Št. komentarjev: 30
 1. kost pravi

  Žalostno je, da starčki, kot ta gospod, ne premorejo niti malo modrosti.
  Če bom dočakal njegova leta, pa še prej, bom užival v svoji starosti in se posvečal vnukom in babici.
  V Sloveniji je kar nekaj starčkov, obeh spolov, ki se obnašajo kot da so izgubili “kompas”. So ga sploh imeli ?

 2. Danilo pravi

  Vse kar je sivo, še ni nujno da je modro! To dokazuje na polno tudi tale Taufer. Jaz pravim, počakajmo še enih 10 do 15 let in narava bo vse postavila na svoje mesto. Takrat bo tudi Slovenija zadihala s polnimi demokratičnimi pljuči.

 3. Krpan pravi

  Narava dela svoje. Proti njej so tudi vsi udbomafijski komunistični fosili brez moči, tako kot tudi cel murgeljski štab, dražgoški heroji in prvorazredni eksperti polnjenja brezen. Odhajajo, le v zadnjih krčih še slabotno brcajo.

 4. PASJI FRITZL pravi

  IN VSI TI “KULTURNI STRICI ” SE SAMI POČASI RAZKRIVAJO , NEZAVEDAJOČ SE , DA IMA KDO TUDI NEOPEŠAN SPOMIN , KOT JE PISEC GORNJEGA PRISPEVKA !
  Menard je pisal tudi o tem , kako so se morali otroci nekaga pisuna se zahvaljevati kulturniku- partijskemu funkcionarju , da jim tovariš reže , daje kruh !
  SO TO POČELI MORDA TUDI TAUFERJEVI OTROCI ?

 5. Trsten pravi

  Kot svetovne in slovenske umetnike sem si vedno predstavljal osebe, ki so bile nekoliko samosvoje, saj so že zaradi tega bili nekaj posebnega, Niti slučajno jih politika ni zanimala.
  Danes pa en pisunček Tojfel svinja po slovenski kulturi.
  Makarovićka pa nas staroselce zmerja s slovencelni.
  To naj bi bili predstavniki slovenske kulture.
  To so lahko le predstavniki udbomafije.

 6. Bim pravi

  Prebral vsa tri pisma, v njem ni podatka da bi mu pri sluzbi pomagala udba. Prav tako ni nikjer napisano kaksne naloge je imel oz. kaj je izdal. Razen da sprasuje sorodnika kako se prezivi v angliji s predvideno placo in to da bi rad hodil v teater in kino ni nicesar drugega. Skratka dajte se kaksen bolj obremenilni dokument najti, sicer ste drugace malo prevec progresivni v zakljuckih.

  No ampak saj razumem poanta je v diskreditaciji.

 7. Harigast pravi

  @ Bim
  zdaj ne vem, ali si nepismen (ne veš kaj pomenijo kratice) ali pa nisi prebral tekstov.

 8. sds-stasi pravi

  janša je not in lakaji cvilijo

 9. Frik pravi

  Kaka gnida!

 10. Danilo pravi

  Veno Taufer: sivi, lažnivi in v dejanjih podoben Kučanu. Ni več kaj dodati.

 11. Bim pravi

  @harigast razen BBC-ja res ne poznam kratic, lahko mi pa ti razlozis, sicer so pa edine ostale kratice komu je bila zadeva dostavljena. Jasno je le da je “filozof” vir udbe. Saj ne da zagovarjam tauferja ali udbo samo na podlagi prilozenih spisov tezko kar vsepovprek obtozimo cloveka. No vsaj mene take kreativne obtozbe spominjajo na udbovske metode.

 12. hors pravi

  Neverjetno kako bivši špiclji lažejo. Venu Tauferju se to že na obrazu pozna. Pa koliko je te golazni udbaške. Na koncu vedno zmaga dobro in tudi za Tauferja bo prišlo zasluženo plačilo. Zdaj razumem kako se je lahko komunizem vzdrževal, samo preko narodnih odpanikov.

 13. mudo moreno pravi

  Zakaj se mi zdi, da ima tale Veno Taufel enak ksiht kot ona genocidna baraba od Ljubota Baucona. Ali so jih kloniral, ali kaj. To še konjederec ne bo hotel odpeljat, ko bo dušo spustilo.

 14. Leteči pravi

  Ha ha, Mudo odličen dovtip. Ja to so kloni prve komunistične barabe iz Murgel. A kot sem že nekje napisal. Čas je naš zaveznik. Čez 10 let se več ne bomo rabili ukvarjati s temi udbaši. Mati narava pač poskrbi za vse.

 15. opankovič pravi

  To se lahko zgodi samo v Sloveniji, da deset primitivnih kretenov lahko pljuva po vseh, ki so v napotu Kalimerotu.

 16. VSI STRPNI pravi

  napisano 5.2……….

  VSI STRPNI says:
  05. 02. 2012 at 13:27 kdo je veno tauferić izven ljubljankovine? NIHČE….to so tisti jugoslovenski “kao kulturniki” , ki celo življenje živijo na plečah davkoplačevalcev , ker so bili in ostali zvesti kučanovemu rdeče svinjskemu klanu in v zameno vsak dan pridno perejo možgane balkanskim rdečim svinjam……da se je sedaj oglasil? ..čudno mar ne?—–hahahahah…še preden je prišlo do nove vlade?…čudno mar ne?..hahahahah…hotel je le na glas povedati, da bo ostal zvesta kučanova svinja in nič več——veliko je takih balkanskih enoumnih “socialističnih” kao kulturnikov…….

 17. Watcher pravi

  ja, mudo moreno,

  seveda so jih! Prosto po stanovniku: “za hlapce jugopartije rojeni!”

 18. maja pravi

  Taufer, stanovnik in kučko – predlagam vam novo stranko z imenom:
  “senilni starčki”.

 19. Mrazzek pravi

  Treba je vedeti: Z leti postaja clovek – starejsi.

 20. Hribouc pravi

  A veš,poet svoj dolg?

  Pojma nimam, nisem poet-ampak tale stric zagotovo ne ve.
  Ma,… ni dolgo časa, ko je TV povedala, da bo g.Taufer predsednik..tralala.Ga ne poznam.Moja nona tudi nje.
  Ma s’m si reku,pa kaj ni nobenga mlajš’ga, ki bo kej sproducirou,malora?
  Nimam pojma, ampak, čudna stvar.
  Čez par tednou mi je malo bolj jasno, možakar bobna na neke stare in zguljene inštrumente. lajna in bega staro in mlado.
  Ergo:
  Če bi bil tale možakar nekaj možatega, bi se mu bralo na obrazu.
  Pa bi mu reku: daj,Veno, gasa!
  Pa je ena sama negotovost in vpraševanje.
  Tudi, ko govori, je en sam matr.
  Pa kaj se siliš, saj ti ne rata; bi mu rad rekel.
  Daj, skrij se uboga para in ne stopaj na oder v soju luči.
  Ostani to kar si in bodi skromen,pisar.
  Vzemi liter rujnega,prižgi val 202 in uživej!
  A se še zmoreš napit ku ena mona,od dobre volje?
  Pa kaj si tok zamorjen,člouk?
  Saj nimaš več kaj povedati, tvoji časi so šli v nepovrat.
  Morda te bo kdo opazil in ti rekel,dober dan in nasvidenje,človek!

 21. blues pravi

  Pozdrav vsem nekdanjim članom Zveze komunistov in članom UDBE zbranih v stranki SDS!!! Ali zakaj se rdeča svinja prebarva v črno ???

 22. laufer pravi

  Filozof je udbovski špijun, ki bi ga morali kazensko preganjati že zaradi številnih nezakonito zaprtih ovadencev. Zaslužil bi si en velik močan štaufer.

 23. PASJI FRITZL pravi

  ČE bo novi minister iz kulturnega oddelka odstranil samo tiste , ki so med službenim časom po nalogu ŠIRCE SURFALI po spletnih straneh in zagovarjali leva početja in neumnosti , bo že to lep prehranek !

 24. PASJI FRITZL pravi

  TO SO KRUHOBORCI , TUDI TAUFER , TUDI ON !

 25. peter pravi

  kako si sploš še upajo kaj spregovorit in Kučan,Taufer,Stanovnik,Turk predsednik in njim podobni ko pa so že v prejšnjem režimu in sedaj stalno lagali in razdvajali Slovence. Beda od” ljudi”.

 26. […] na BBC-ju je delal tudi sedanji predsednik društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, ki ga je Udba kot svojega sodelavca označila z delovnim imenom “Filozof” in mu v London tudi pomagala priti. Taufer je imel po izvolitvi vlade Janeza Janše marsikaj za […]

 27. […] za Slovenijo in Društva slovenskih pisateljev (morda bo prisoten tudi predsednik tega društva, v prejšnjem režimu znan kot “udbaš Filozof“), medtem ko naj bi bila udeležba sindikatov še […]

 28. matija koce pravi

  Društvo slov. pisateljev , k terja odstop vlade, je zgolj peščica državljanov skupaj z nekaj tisoč protestniki z ulic nasproti 400 000 državljanov, ki so nedvoumno podprli kandidata in izvoljenega predsednika Pahorja. In zakaj ? Zato, ker je v svojem predvolilnem nastopu eksplicitno in kosistentno zagovarjal sodelovanje, nasprotoval rušenju vlade in oblikovanju tehnične vlade, v nasprotju s konkurenčnim kandidatom, ki je na volitvah poplnoma pogorel.

 29. […] Veno Taufer je bil registriran informator Udbe pod kodnim imenom “Filozof”. Udba mu je tudi omogočila delo v Londonu na britanski BBC za plačo, ki je nekajkrat […]

 30. BUENA VITA pravi

  še eden zombi noče pustiti žezla mlajšim ,strpnim in učenim ljudem,žal,

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen