Združeni narodi: Razmere na severu Kosova so izredno nestabilne!

0

Razmere v večinsko srbskem severu Kosova so izredno nestabilne, tako da bi v vsakem trenutku lahko prišlo do izbruha resnega nasilja, je danes v razpravi o Kosovu v Varnostnem svetu ZN opozoril vodja misije ZN na Kosovu (Unmik) Farid Zarif. To je dejal dan po tem, ko je bilo v spopadih med silami Kfor in Srbi ranjenih 30 vojakov Kforja.

“Čeprav se vojaki sil Nata na Kosovu (Kfor) izogibajo uporabi sile na severu Kosova, razmere ostajajo izredno nestabilne in bi združeni dejavniki frustracij, strahu in nezaupanja lahko brez težav in hitro postali iskra, ki bi lahko zanetila nasilje, kot se je pokazalo pri zadnjih spopadih,” je dejal Zarif, ki je v VS ZN predstavil redno trimesečno poročilo o razmerah na Kosovu, ki ga je pripravil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

V poročilu za obdobje med 16. julijem in 15. oktobrom je Ban tudi opozoril, da pomeni razvoj dogodkov na severu Kosova jasno opozorilo, da so “nerešena vprašanja grožnja miru in stabilnosti v regiji”, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je VS ZN pozval k takojšnjemu ukrepanju, da ne bi znova prišlo do enostranskih nasilnih akcij na Kosovu. Pozval je k miru ter ocenil, da je odstranitev barikad v interesu miru in stabilnosti, da pa jih je treba odstraniti izključno z miroljubnimi sredstvi. Podobno kot danes v Beogradu srbski predsednik Boris Tadić je ocenil, da je treba najti izhod iz začaranega kroga, od katerega imajo koristi samo skrajneži, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zunanji minister Kosova Enver Hoxhaj je v VS ZN dejal, da Priština ne more več tolerirati statusa quo na severu Kosova, vlado v Beogradu pa je obtožil kršenja resolucije VS ZN 1244. Tako kot leta 1999 Beograd kljub resoluciji VS ZN še naprej podpira nezakonite institucije na severu Kosova, je dejal. Beograd je obtožil, da podpira nezakonite srbske varnostne strukture in organiziran kriminal, ki želijo ohraniti ta status quo, da bi zaščitili svoje nezakonite dejavnosti, poroča Beta.

Poudaril je, da ne bodo odstopili od suverenosti svoje mlade države. Pozdravil je še odločitev Beograda, da se “po nekajmesečni blokadi” vrne v dialog s Prištino, a izrazil upanje, da ga ne izkorišča za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji in da dialoga ne bo znova bojkotiral po 9. decembru, ko naj bi članice EU na vrhu v Bruslju sprejele odločile o tem statusu. (sta)

Razmere v večinsko srbskem severu Kosova so izredno nestabilne, tako da bi v vsakem trenutku lahko prišlo do izbruha resnega nasilja, tudi do mrtvih.

*slika je simbolična

 

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen