Zadeva Balkanski bojevnik: začeli so s predvajanjem slovenskih prisluhov

0

Na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik so le začeli s predvajanjem prisluhov, ki so jih posneli slovenski preiskovalni organi. Obramba je med njihovim predvajanjem ocenila, da gre za normalno komunikacijo, ki ne dokazuje očitkov tožilstva o poslih z drogo.

Na sodišču je bilo slišati pogovore med prvoobtoženim Draganom Tošićem in nekaterimi drugimi soobtoženimi, denimo Robertom Šabičem in Jakobom Remškarjem pa tudi njihovim domnevnim sodelavcem iz Srbije Željkom Vujanovićem v času, ko je bil Vujanović v Sloveniji.

Tošić in Vujanović sta se v srbščini pogovarjala o neki prodaji, tako je eden od njiju dejal, da “je sedaj čas”, na vprašanje o denarju pa je eden od njiju dejal, da “kolikor lahko, lahko”. Tošićev odvetnik Luka Zajc je razložil, da je v tem pogovoru beseda tekla o prodaji avtomobila in torej pogovor dokazuje, da “ne gre za nič drugega”.

Nato so predvajali tudi posnetek pogovora, v katerem nek moški Tošića kliče v zvezi z denarjem, Tošić pa mu odvrne, da tega denarja nima. Zajc je komentiral, da pogovor potrjuje del Tošićevega zagovora, da so ga določeni ljudje klicali s prošnjo, da bi jim posodil denar.

Prav tako so zagovorniki obtoženih našli tudi razlago za naziv “šef”, ki ga je za Tošića uporabljal Šabič. Kot so pojasnili, je bil Šabić v času prisluhov zaposlen v Tošićevem podjetju, torej ta naziv ne gre povezovati s tem, da naj bi Tošić vodil slovenski del mednarodne preprodajalske združbe.

Ljubljanski okrožni sodnik Gorazd Fabjančič je danes strankam tudi pojasnil, da so dobili določeno dokumentacijo iz Italije; gre za več zgoščenk, na katerih so med drugim prisluhi. Obramba je opozorila, da med dokumentacijo še vedno ni manjkajočih odredb, na katere so opozorili že v začetku sojenja maja letos. Takrat je drugi Tošićev zagovornik Marko Bošnjak na sodišču pojasnjeval, da so italijanski organi opravljali prisluhe, čeprav v spisu ni niti ene sodne odredbe, ki bi to dovoljevala. Bošnjak je zato ugotavljal, da tovrstne odredbe bodisi ne obstajajo bodisi so tako pomanjkljive, da jih ni mogoče uporabiti.(sta)

(foto: arhiv Demokracije)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen