Vatikan razburil Benettonov oglas s papežem in imamom

0

Vatikan je v sredo ostro obsodil oglas italijanskega modnega velikana Benetton, na katerem se papež Benedikt XVI. poljublja z egiptovskim imamom Ahmedoma al Tajebom. Benetton je kmalu za tem umaknil oglas in se opravičil.

Vatikan je v sporočilu za javnost izrazil “najostrejši protest ob tej absolutno nesprejemljivi uporabi podobe svetega očeta”.

Benetton, ki je v preteklosti že razburjal s svojimi oglaševalskimi kampanjami, je kmalu za tem objavil sporočilo za javnost, v katerem je izrazil “obžalovanje, ker je podoba tako prizadela čustva vernikov”.

Fotografija, na kateri papež poljublja imama mošeje al Ažar v Kairu, je bila del nove globalne oglaševalske kampanje Benettona, imenovane UNHATE, ki vsebuje serijo fotomontaž, na katerih se politični in verski voditelji poljubljajo. Kot so pojasnili v družbi, je edini namen kampanje “boriti se proti kulturi sovraštva v vseh njenih oblikah”.

Na eni od fotografij ameriški predsednik Barack Obama poljublja kitajskega predsednika Hu Jintaa, na drugi pa venezuelskega predsednika Huga Chaveza. Na fotografijah so se znašli tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu in palestinski voditelj Mahmud Abas ter francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel.

Fotografijo, na kateri Silvio Berlusconi poljublja Merklovo, so umaknili v zadnjem trenutku, potem ko je radoživi milijarder minuli teden odstopil s položaja italijanskega premiera, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oglasi s spornimi fotomontažami so se v sredo pojavili v Benettonovih trgovinah po vsem svetu, v časnikih in revijah ter na svetovnem spletu.(sta)

Vatikan je v sredo ostro obsodil oglas italijanskega modnega velikana Benetton, na katerem se papež Benedikt XVI. poljublja z egiptovskim imamom Ahmedoma al Tajebom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen