Van Rompuy: Pred Italijo je “trenutek resnice”

0

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je danes v Bruslju opozoril, da je za Italijo napočil “trenutek resnice”. Ob tem je ocenil, da je mandatar za sestavo nove italijanske vlade Mario Monti “briljanten”, a da to ni dovolj za rešitev Italije.

“Lahko si briljanten in on je briljanten … a potrebna je večina v parlamentu,” je dejal Van Rompuy v govoru na konferenci, ki jo je pripravil bruseljski think tank Lisbon Council.

Lisbon Council je sicer objavil poročilo o razmerah v območju evra, ki ga je pripravil nemški ekonomist, v katerem med drugim opozarja, da Italija potrebuje spremembe na trgu dela in pokojninsko reformo, ne pa varčevalnih ukrepov.

Van Rompuy je ob tem poudaril, da je kompromis med politikami za spodbujanje rasti in varčevalnimi ukrepi zelo težko doseči, ter Montiju in drugim političnim igralcem v Italiji pri tem zaželel veliko sreče.

V Evropski komisiji pa so v povezavi s procesom oblikovanja italijanske vlade danes ponovili, da je “žogica sedaj na italijanski strani” in da je na potezi Monti. Od Italije pričakujejo, da se bo ustrezno spopadla s perečimi izzivi.(sta)

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. (foto: Wikipedia.org)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen