V spomin žrtvam prometnih nesreč bodo proti večeru zagorele svečke

0

Proti večeru bodo v številnih krajih po državi zagorele svečke v spomin na žrtve prometnih nesreč. V nedeljo namreč obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Strokovnjaki ocenjujejo, da na svetovnih cestah na dan umre 3560 oseb, na leto pa približno 1,3 milijona.

Osrednje prireditve ob tem dnevu pri nas potekajo v koordinaciji Zavoda Varna pot. Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč želijo v Zavodu Varna pot opozoriti na vrednost življenja in na potrebo vseh ljudi po ljubezni. Če bi to ljubezen prenesli v vsakdanje življenje, v medsebojne odnose, pa tudi na cesto, bi bilo nesreč zagotovo manj, je prepričan predsednik zavoda Robert Štaba.

Po besedah vodje pisarne Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji Marijana Ivanuše je od leta 1991 na slovenskih cestah umrlo 6450 ljudi. V regijah z najnižjim dohodkom na prebivalca pa je po njegovih besedah tveganje za smrtnost moških v prometnih nesrečah večja kot v regijah z višjim dohodkom.

Prvo organizirano obeleževanje spomina na žrtve prometnih nesreč je leta 1993 organizirala britanska nevladna organizacija Road Peace. Sledile so aktivnosti Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, ki so žrtvam posvetile Evropski dan spomina. Z idejo francoske nevladne organizacije Esperanza – prižiganjem lučk v spomin in sloganom Spomni se in premisli, pa je gibanje dobilo nov zagon in se razširilo po vsem svetu.

V letu 2005 so gibanje podprli tudi Združeni narodi, v letu 2007, ko se je mednarodnemu gibanju pridružil tudi Zavod Varna pot, pa je Svetovna zdravstvena organizacija tretjo nedeljo v novembru razglasila za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.(sta)

(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen