V Španiji danes predčasne parlamentarne volitve; zmaga se obeta konzervativni Ljudski stranki

0

V Španiji bodo danes predčasne parlamentarne volitve, na katerih se prepričljiva zmaga obeta konzervativni Ljudski stranki (PP) Mariana Rajoya, ki je bila zadnjih sedem let v opoziciji. Volitve potekajo v znamenju krize, s katero se spopada Španija in ki se med drugim kaže v zelo visoki brezposelnosti.

Glede na zadnje raziskave javnega mnenja ima PP pred doslej vladajočimi socialisti (PSOE), ki jih je na volitve popeljal dosedanji notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba, prednost 17 odstotnih točk.

Tako skoraj ni nobenega dvoma, da bo na premierskem stolčku Joseja Luisa Zapatera nasledil 56-letni Rajoy, ki se bo moral odločno spopasti s krizo.

Brezposelnost je v Španiji s skoraj 22 odstotki najvišja v Evropi, med mladimi pa jih je brez dela kar 45 odstotkov. Še leta 2007 je država beležila proračunski presežek, lani pa že 9,2-odstotni primanjkljaj.

Javni dolg glede na druge države v območju evra sicer ni zaskrbljujoče visok, je pa vrtoglavo visoka zadolženost zasebnega sektorja ter regij in mest.

Rajoy je pred volitvami dejal, da bodo “rezi potrebni povsod”, razen pri pokojninah, sicer pa bo njegova prednostna naloga povrniti zaupanje v Španijo na mednarodnih finančnih trgih, da državi ne bi bilo treba zaprositi za mednarodno pomoč.

Ta teden je namreč donosnost na španske državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let presegla sedem odstotkov, kar ne omogoča več vzdržnega zadolževanja.

Na volitvah bo okoli 36 milijonov volivcev izbiralo 350 članov spodnjega doma parlamenta ter 208 senatorjev. Volišča se bodo zaprla ob 20. uri, ko naj bi bili že znani izidi vzporednih volitev. (sta)

Danes v Španiji potekajo predčasne volitve za zastopstvo v dvodomnem španskem parlamentu. 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen