V Oslu prvič javno zaslišanje terorista Breivika

1

Na sodišču v Oslu bo danes potekalo prvo javno zaslišanje Andersa Behringa Breivika, ki je 22. julija v bombnem napadu v norveški prestolnici in strelskem pohodu na otoku Utoya pobil 77 ljudi. Sodišče bo odločalo o morebitnem podaljšanju pripora za 12 tednov.

Breivik, ki je v preiskovalnem priporu od napadov, so 17. oktobra iz samice premestili v zapor Ila severno od Osla, kjer je zaprt pod izjemno strogim nadzorom, nima pa niti dostopa do medijev niti pravice sprejemanja obiskov.

Tokratno zaslišanje naj bi bilo prvič od njegovega prijetja odprto za javnost, na sodišču pa bo tudi Breivik, potem ko je norveško vrhovno sodišče v petek zavrnilo zahtevo policije, da bi ga zaslišali preko video povezave iz zapora. Policija je za to prosila zaradi varnostne zahtevnosti njegovega prevoza do sodišča, javnim zaslišanjem pa nasprotujejo tudi nekateri svojci žrtev, saj menijo, da bo Breivik s tem dobil pozornost, ki so jo tako zelo želi.

32-letni norveški terorist je priznal, da je 22. julija v dvojnem napadu ubil 77 ljudi. Najprej je v vladni četrti Osla sprožil avtomobil bombo, ki je ubila osem ljudi, nato pa se je odpravil na strelski pohod na bližnji otok Utoya, kjer je ubil 69 ljudi, večinoma članov podmladka vladajoče laburistične stranke.

Napad je utemeljil s svojo križarsko vojno proti “invaziji muslimanov” in multikulturnosti v Evropi. (sta)

 

Število komentarjev: 1
  1. Ser pravi

    manca košir mu že prišpravlja ležišče v svoji postelji, da ga bo tolažila. Ti levaki niso sposobni popolnega norca obsodit več kot na 20 let kehe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen