V okviru projekta Vrečka na vrečko zbranih okoli 150 kilogramov vrečk

0

Organizatorji projekta Vrečka na vrečko, s katerim smo v Sloveniji obeležili evropski teden zmanjševanja odpadkov, so v tednu dni zbrali okoli 150 kilogramov plastičnih vrečk, je ob današnjem sklepnem dogodku za STA pojasnila Polonca Štritof iz društva Ekologi brez meja. Kot je dodala, je bil odziv na dogodke v okviru projekta zelo dober.

Izkazalo se je, da ljudje že dobro poznajo projekt Vrečka na vrečko, je dejala Štritofova in dodala, da so v okviru projekta zbrali okoli 150 kilogramov plastičnih vrečk. V času evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je bilo (in je še) mogoče vrečke oddajati v ljubljanskem BTC in na ljubljanski osrednji tržnici, ob tem pa še na knjižnem sejmu, ki se med 23. in 27. novembrom odvija v Cankarjevem domu.

Največ zanimanja je bilo sicer po besedah Štritofove za delavnici, na katerih se organizatorji v sodelovanju s Kralji ulice brezdomce učili, kako si lahko hitro in brez stroškov sami naredijo spalno vrečo. Veliko pozornost je vzbudil tudi današnji sklepni dogodek – ulično-glasbeno-umetniški spektakel na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Na njem sodelujejo tudi umetniki, in sicer s predstavitvijo izdelkov iz odpadne embalaže.

S tem pa organizatorji projekta še ne bodo povsem zaključili. Med drugim namreč načrtujejo odprtje razstave fotografij s fotonatečaja Vrečka na veji v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Še naprej želijo delovati tudi na sistemskem področju, v tej luči pa se bodo zavzeli za nadaljnji dialog z različnimi prodajalci, je napovedala Štritofova. Želijo si namreč, da bi po tem, ko so ponudbo brezplačnih plastičnih vrečk umaknile nekatere trgovine, to storili še v knjigarnah, lekarnah in na tržnicah oz. povsod, kjer so takšne vrečke še na voljo.

Prav tako bodo nadaljevali z zavzemanjem za povišanje okoljskih dajatev na plastične vrečke. Ministrstvo za okolje in prostor se je sicer s tem predlogom v preteklosti strinjalo, a do njegove zakonske uresničitve še ni prišlo. Kot je menila Štritofova, je temu botrovalo nasprotovanje proizvajalcev vrečk.

Namen projekta Vrečka na vrečko, v okviru katerega je v prestolnici že drugo leto potekala vrsta aktivnosti, je sicer javnost prek združevanja umetnosti in varstva okolja opozoriti na problem prekomerne uporabe plastičnih vrečk in plastenk ter ljudem pri preprečevanju nastajanja odpadkov ponuditi ustvarjalne rešitve.

Partnerji projekta Vrečka na vrečko so Ekologi brez meja, ekološko društvo Eco Vitae, umetnik The Miha Artnak, oblikovalski studio Lukatarina ter soorganizatorji projekta Nataša Zuljan, Marko Orel in Študentska hiša SRCe. Partner fotonatečaja Vrečka na veji je še Ekomagazin.si. (sta)

*slika je simbolična 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen