V New Yorku aretirali domnevnega terorista

0

Newyorške mestne oblastni so v nedeljo javnost seznanile z aretacijo 27-letnega Joseja Pomentela, znanega tudi kot Mohamed Jusuf, ki bi naj izdeloval bombe za domnevne napade na različne objekte in osebe. Aretirani je bil sicer pod nadzorom policije vse od maja leta 2009.

Z aretacijo so javnost seznanili župan Michael Bloomberg, policijski komisar Ray Kelly in javni tožilec Cyrus Vance mlajši. Pomentela so aretirali dan pred objavo novice. Bombe naj bi se naučil delati preko spletne strani teroristične mreže Al Kaida v angleškem jeziku “Inspire”.

Primer sloni na izjavah policijskega informatorja, ki je skrivaj snemal pogovore z aretiranim. Pomentela je policija tudi nadzorovala, ko je kupoval sestavine za cevne bombe. Te naj bi počasi sestavil nekje v Harlemu in naj bi bil pripravljen za napade. Kelly je zagotovil, da prave nevarnosti ni bilo nikoli, saj so imeli nadobudneža ves čas pod nadzorom.

Glede tarč pa naj bi bil aretirani precej raztresen, saj naj bi razmišljal o napadih na ameriške vojake, ki so se vrnili iz Iraka ali Afganistana. Razmišljal naj bi tudi o napadih na policijske postaje ali poštne objekte. Informatorju naj bi razložil, da podpira sveto vojno proti ZDA in podobne reči.(sta)

(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen