Tudi anketa Mediane: SDS zmagovalka s tretjino vseh glasov, v parlament tudi NSi in SLS!

28

Če bi bile parlamentarne volitve danes, bi zmagala stranka SDS Janeza Janše s skoraj tretjinsko podporo, na drugem mestu bi bila Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića s slabo petino glasov. V parlament bi se prebilo še pet strank, kaže najnovejša raziskava, ki jo je za RTV Slovenija opravil inštitut Mediana.

Kot je danes poročal Radio Slovenija, bi glede na to anketo na volitvah zmagala SDS s skoraj tretjino glasov, na drugem mestu bi bila Pozitivna Slovenija s slabo petino glasov. Sledili bi SD in Državljanska lista Gregorja Viranta, ki pa že močno zaostajata. V parlament bi se uvrstile še NSi, SLS in DeSUS.

Tudi v tej anketi, kot v večini drugih, se je podpora v zadnjem tednu najbolj znižala Virantovi listi, ob vodilni SDS in Jankovićevi listi pa priljubljenost narašča še NSi.

Razmeroma visoka je tudi napoved volilne udeležbe, saj skoraj dve tretjini anketirancev napovedujeta, da se bosta volitev zagotovo udeležili.

RTV Slovenija bo podrobnejše rezultate telefonske ankete, ki jo je Mediana izvedla med 21. in 24. novembrom, v njej pa je odgovarjalo 600 anketirancev, objavila ob 19. uri. Spomnimo, zelo podobno stanje je pokazala tudi Delova anketa, po kateri bi z veliko prednostjo zmagala Janševa SDS. Slovenska demokratska stranka je namreč po tej anketi svojo prednost povečala na 35,5 odstotka.

Bolj podrobno: Če bi bile volitve to nedeljo, bi 31 odstotkov vprašanih volilo SDS, 18 odstotkov pa Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića, kaže anketa, ki jo je za TV Slovenija naredila Mediana. Na tretjem in četrtem mestu bi bili s po osmimi glasovi Državljanska lista Gregorja Viranta in SD. Povečuje se podpora NSi.

Na peto mesto bi se s sedmimi odstotki uvrstila NSi, s po petimi odstotki pa bi ji sledili DeSUS in SLS. SNS in TRS bi dobili vsaka po tri odstotke, vse ostale stranke pa bi dobile odstotek ali manj glasov.

Od prejšnjega tedna je podpora najbolj narasla SDS, in sicer za štiri odstotke, medtem ko sta Pozitivna Slovenija Zorana Jankoviča in SD ohranila približno enak rezultat. Povzpela se je tudi NSi, ki bi še pretekli teden dobila 5 odstotkov glasov.

65 odstotkov vprašanih bi se volitev zagotovo udeležilo. Dodatnih 14 odstotkov bi se jih verjetno udeležilo, medtem ko se jih zagotovo ali verjetno ne bi udeležilo 17 odstotkov.

81,6 odstotka vprašanih je prepričanih, da afere vplivajo na odločitev ljudi o tem, za koga bodo glasovali. Pri tem jih je 36,5 odstotka prepričanih, da Zoranu Jankoviću afere zelo škodujejo, medtem ko jih 48,3 odstotka meni, da mu škodujejo v manjši meri.

19,8 odstotka vprašanih meni, da afere Janezu Janši zelo škodujejo, medtem ko jih 52,3 odstotka meni, da mu škodujejo v manjši meri. 53,4 odstotka jih je tudi prepričana, da afere zelo škodujejo Gregorju Virantu, medtem ko jih je 32,6 odstotka prepričanih, da mu škodujejo v manjši meri.

Anketa je še pokazala, da Pozitivna Slovenija, SD in Virantova lista največ glasov dobivajo od volivcev SD iz leta 2008, medtem ko slaba petina volivcev Virantove liste prihaja od volivcev SDS iz leta 2008.

Telefonska anketa je bila opravljena 25. novembra na vzorcu 474. (sta/ured)

Program SDS 10 + 100 je v tednu pred volitvami prepričal že marsikoga. SDS se približuje 40% podpori med volilnim telesom. Kot kaže pa bosta zelo verjetno v parlament prišli tudi NSi in SLS. Sloveniji se torej obeta desno-sredinska koalicija.

Foto: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 28
 1. MEFISTO pravi

  Da se ve, SDS!

 2. Maca pravi

  Saj je že vsakenu normalnemu jasno, da bo nova kolaicija – pomladna koalicija. SDS bo zmagala s priblino 40 -45 %, nsi in SLS pa bosta dobila vsak po 10 – 12 %

 3. KATASTROFA pravi

  Maca, tako mora bit!!!

 4. okjar pravi

  Razveseljivo je, da se praga nadejata tudi ostali dve pomladni stranki. Kod je pokazala praksa, pa se je nadati, da se bo ta odstotek še za kšen procent dvignil, saj ti volilci iz podeželja nimajo vedno telefona pri roki, ali pa se še vedno bojio komunizma, da bi po tefono nezno komu dajali svoje mnenje.

 5. Manca pravi

  Hladen tuš za opankoviććća bo po volitvah, ko bo znano pravo število glasov. Damjanič si tega ne upa napisati.

 6. Manca pravi

  Joj oprostite dragi moji Slovenci. Srbina damjanića sem napisal našim č. On ima ćććććć.

 7. višnja pravi

  katastrofa, maca, mefisto ipd. Pa kašna pomlad, sedaj prihaja zima. Pomladi v tem primeru ne bomo nikdar več doživeli. Sicer pa imamo na podeželju vsi telefone pa tudi internet. Samo zaplankanosti se morajo nekateri otresti. Priznam, ta pa bo težka.

 8. insider pravi

  Kaj sem vam včeraj reku! SDS, SD(verjemite ibr so nastrojeni (iz prve 5orke SD)proti palčku in opanki), SLS, Nsi. No Desus.

 9. Petrovc pravi

  PRJATLI, ki vam za Slovenijo šumi srčna kri, ki se spomnite 1990, ki razumete, kaj je potrebno storiti!
  PRJATLI, STRAH ME JE TEGA TEDNA, KI JE PRED NAMI!
  Gnezdo zla definitivno pripravlja umazano dejanje! Bo to afera, bo to “traktor na cesto”, bo to kak drug nizek udarec! Strah me je tega tedna!
  Prjatli na levi strani mojega srca: DA BI JANEZ JANŠA STORIL TOLIKO SLABEGA ZA SLOVENIJO, KOT SO STORILI VAŠI IZBRANCI NA VOLITVAH 2008, BI BIL JAZ PRVI, KI BI GA RUŠIL! Toliko o poštenosti in objektivnosti volilcev desnice!

  VOLIMO SDS ALI NSI, za našo srečo, za srečo naših otrok in za to, da nas bodo zanamci spoštovali!

 10. MEFISTO pravi

  VIŠNJA; mar si pzrla, da tudi za višnje zdaj ni
  ugoden čas.

  Če bo dolga in ostra zima, se lahko zgodi, da bo še marsikatera pozebla.

  Sicer pa te naj potolažim, da slabše kot pod odhajajočo koalicijo ne more biti.

  Janša misli tudi za in namesto tebe.

 11. mudo moreno pravi

  Joj, kako si grenka Višnja. Pa še kisla si, očitno nisi zrela. Hvala bogu, da imam raje češplje!
  Očitno ste južne sestre še večje prvakinje v kukanju in plakanju od južnih bratov. Ti si prava Majka Jugovića.

 12. Petrovc pravi

  višnja: to si pa lepo priznala, da se boš namreč težko otresla zaplamnkanosti, vsi ostali to že tako vemo!

 13. nekdo pravi

  sram me je da ste tako nizkotni in ozkogledni.

 14. Petrovc pravi

  nekdo (nihče): žal mi je, da so med nami brez spomina, brez procesorja in brez vhodnih enot! Popolni nekibernetski sistemi!
  IN DA IMAJO ŠE VOLILNO PRAVICO!
  Bolje, da bi imeli kramp in lopato!

 15. Baron pravi

  Dobro je, da ima NSi veliko glasov.

  S tem bodo komunajzerji dokončno onemogočeni.

 16. mudo moreno pravi

  Petrovc, ne precenjuj nekdoja. Tudi za kramp in lopato je treba imeti določene psihofizične kvalitete. Da ne omenjam bolj sofisticiranih aparatov kot so kela, fangl ali plajba. Za upravljanje s šajtrgo pa bi nekdo rabil že vozniški tečaj.

 17. Caetano pravi

  Upam, da bodo te volitve zares prinesle polom komunistično-udbovskih struktur in tudi ignorantskih Slovencev, ki pravijo, da so menda levičarji pa nočejo videti kje je pravi problem in da bodo ljudje zaupali tistim, ki so popeljali Slovenijo v demokratizacijo in osamosvojitev.

 18. sivi pravi

  No pa je Višnja prilezla ponovno na plano… 🙂

 19. Manitu pravi

  GO SDS GO!!! Do 40% potem pa hitro delati 2. slovensko republiko! Bolj pravično in bolj enakovradno!

 20. hjjz pravi

  SDS!

 21. bumbar pravi

  Refleks od beline monitorja sem fasal, zato sem ga izklopil. Že dolgo nisem tako brezvoljno iskal začetek pisanja in smisel, za karkoli pripisat o rečeh, ki me zadnje dni vznemirjajo.
  Preveč pomenska beseda, za občutek nemoči, že navajene, tako neproduktivne, razdraženosti in mešanice gneva, ki hitro zapade v apatijo. In v tej sem se ponovno ujel, po zagledanosti v belo praznino.

  za popizdit press

 22. MEFISTO pravi

  BUMBAR, to se rado dogaja bumbarjev.

 23. angi pravi

  ŽIVIM ZA SDS!
  ============

 24. ŠTEFKA pravi

  NAJ, NAJ, NAJBOLJŠI V SLO = SDS IN JANEZ JANŠA

 25. EVROPA pravi

  Bog nas uči poštenja in ljubezni, to pa vidim samo v SDS,
  kar se pa Viranta in Jankovića tiče jih je pa sam pohlep in hudobija, niti slučajno ta dva POKVARJENA NOVINCA-MAFIJAŠA, KI SI JIMA SAMO GRE, DA SE OBOGATITA IN NAROD ŠE BOLJ OSIROMAŠITA, KOT JIH JE ŽE “KGB”.

  EDINI IN TAPRAVI SO POMLADNI PRIJATELJI!!!!

  MOJ FAVORIT JE “””SDS”””

 26. METULJČEK pravi

  VSI METULJČKI BOMO ZA” SDS”, KER SO EDINI IN TAPRAVI….

 27. […] javnomnenjske ankete kažejo, da je program SDS 10 + 100 v tednu pred volitvami prepričal že mars…. SDS se realno približuje 40% podpori med volilnim telesom. Kot kaže pa bosta zelo verjetno v […]

 28. tex pravi

  janša je KRIV
  ……………………..
  .
  ZA TEMO V SLOVENIJI.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen