So to “ameriške sanje”? Skoraj polovica Američanov na robu revščine!

3

Zadnja raziskava organizacije Wider Opportunities for Women (WOW) je na podlagi podatkov iz leta 2009 ugotovila, da 45 odstotkov vseh Američanov živi na robu uradne revščine, kar pomeni, da ne morejo poravnati vseh osnovnih življenjskih stroškov.

Predsednica WOW Donna Addkinson je sporočila, da bi to moral biti alarm kongresu in drugim politikom v Washingtonu, ki se ukvarjajo predvsem sami s seboj in krčenjem proračunske porabe, pri čemer želijo krčiti programe za pomoč najbolj socialno ogroženim.

Plače v ZDA ostajajo na ravni tistih iz 70. let prejšnjega stoletja, stroški življenja pa so krepko porasli in niti polna zaposlitev za 25 odstotkov Američanov ne zadostuje za kritje vseh najnujnejših življenjskih stroškov, kot so stroški za stanovanje, hrano in zdravstvene storitve.

Raziskavo WOW so izvedli za celotno ozemlje ZDA, kjer je zvezna meja revščine za štiričlansko družino določena pri 22.314 dolarjih zaslužka na leto. Meja je morda realna za podeželje, za večja mesta, kot sta New York in San Francisco, pa to že zdavnaj več ne velja, saj ta vsota pokrije le stroške stanovanja.

Pod uradno mejo revščine v ZDA živi 15 odstotkov prebivalcev. Vendar je takšnih, ki ne morejo pokriti vseh osnovnih stroškov kar 45 odstotkov, od tega 55 odstotkov mladoletnih, 40 odstotkov žensk in 37 odstotkov moških. Povprečni srednji dohodek žensk, to je tisti od katerega je polovica višjih in polovica nižjih, pa je leta 2009 predstavljal le 70 odstotkov moškega. Kar 60 odstotkov samskih Američank živi v revščini ali tik pred njo.

Včasih je bilo za normalno življenje v ZDA dovolj končati srednjo šolo in si ustvariti ne preveliko družino. To sedaj več ni dovolj za 22 odstotkov gospodinjstev, v katerih sta zaposlena tako oče kot mati. Najprej sicer povprečna ameriška družina pokrije stroške hrane in stanovanja, za zdravstveno zavarovanje pa jim denarja običajno zmanjka.

Po zadnji raziskavi Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Američani povprečno na leto na prebivalca zapravijo za zdravstvo 8000 dolarjev, kar je največ v 34 razvitih državah, ki jih je zajela raziskava. Na drugem mestu je Norveška s 5500 dolarji. Slovenija je pod povprečjem in porabi 2579 dolarjev na prebivalca na leto.

Američani plačajo dvakrat več za zdravnike, kot je povprečje vseh 34 držav in 60 odstotkov več za bolnišnice ter zdravila. Tako velika poraba pa Američane glede pričakovane življenjske dobe uvršča pod povprečje 34 držav, ki je 78,2 leti. Slovenija je s pričakovano življenjsko dobo 79 let tudi pod povprečjem, ki je 79,5 leti, vendar pred ZDA.(sta)

(fotografija je simbolična)

Št. komentarjev: 3
 1. jure verde pravi

  in to revščino izvažajo tudi v sloveijo samo par cepcov je študiralo tam MENI ŽER STVO

 2. MEFISTO pravi

  Mi smo boljši.

  Pri nas je že več kot polovica na robu revščine.

 3. svinjke slovenske pravi

  KO PA STE SE..OSAMO-SVAJALI..??
  .
  ………………………………………………
  PA sta VAŠA PIZDA
  rupel in
  ona gnida
  janša
  ……………………………………………..
  .
  vsak dan
  PROSILA ZA POMOČ ..VELIKO AMERIKO..!!
  .
  NO ZDAJ TUDI DESNIČARSKA slovenska drhal
  .
  pokaže svoj karakter..ah saj ga nima..!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen