Papež Benedikt XVI. z mašo končuje obisk v Beninu, dotaknil se je tudi aidsa

0

Papež Benedikt XVI., ki bo danes zaključil obisk v Beninu, je imel zjutraj mašo pred okoli 30.000 verniki in kakimi 200 afriškimi škofi na stadionu v Cotonouju.

V soboto je papež v Beninu podpisal apostolsko spodbudo z naslovom “Obljuba za Afriko”, ki predstavlja nekakšen načrt za prihodnje delovanje Rimskokatoliške cerkve na afriški celini. Dokument poziva k dobremu vodenju in obsoja zlorabe, aids pa označuje kot predvsem etični problem.

Aidsa se je papež dotaknil tudi danes med mašo, ko je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal, da “si bolniki z aidsom zaslužijo ljubezen in spoštovanje”. Bolnike pa je pozval, “naj bodo pogumni, saj jim papež z molitvijo stoji ob strani”.

Spomnil je, da bo Bog kristjane sodil po tem, kako se obnašajo do drugih, zlasti do ljudi, ki trpijo ali so na obrobju družbe. “Še danes, kot pred 2000 leti v času Kristusa, smo ujeti v številne strahove, ki nam preprečujejo, da bi zaživeli svobodno,” je dejal.

Papež je vernike pozval, naj ne poveličujejo denarja in moči, temveč naj poskrbijo za tiste, ki potrebujejo pomoč, pridigo pa je zaključil s stavkom v lokalnem jeziku fon.

Benedikt XVI. je v zahodnoafriški Benin sicer prispel v petek, v soboto pa se je med drugim sestal s političnimi in verskimi voditelji države ter z gobavimi bolniki in zapuščenimi otroki. To je sicer doslej drugi obisk Benedikta XVI. v Afriki. (sta)

Papež Benedikt XVI. je spomnil, da bo Bog kristjane sodil po tem, kako se obnašajo do drugih, zlasti do ljudi, ki trpijo ali so na obrobju družbe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen