Na Tahrirju spet vre: desettisoče ljudi zahteva odhod vojaških oblasti!

1

Množica na kairskem trgu Tahrir, epicentru februarske vstaje proti Mubarakovemu režimu, že ves dan narašča, poročajo tuje tiskovne agencije, ki sedaj poročajo o več desettisočih protestnikih, ne pa še o napovedanem milijonu. Demonstrante naj bi po napovedih nagovoril vodja vrhovnega vojaškega sveta Husein Tantavi, kar pa se zaenkrat ni zgodilo.

Ameriška tiskovna agencija AP sicer poroča, da se je medtem po več kot petih urah končalo današnje krizno srečanje predstavnikov vojaškega sveta in drugih političnih sil v državi, ki naj bi prineslo rešitev sedanje krize in preprečilo še “drugo revolucijo” v manj kot letu dni v Egiptu.

Po zaenkrat neuradnih informacijah naj bi bil dosežen dogovor, po katerem bi sedanjo vlado premiera Esama Šarafa nasledila “vlada narodne rešitve”, parlamentarne volitve naj bi se kljub protestom v skladu s predvidenim urnikom začele prihodnji teden, predsedniške volitve pa naj bi po novem izvedli že do julija prihodnje leto.

Oblikovanje t.i. vlade narodne rešitve in pospešitev predsedniških volitev, ki naj bi jih po dosedanjih načrtih vrhovnega vojaškega sveta izvedli šele konec prihodnjega ali v začetku leta 2013, sta tudi glavni zahtevi današnjega zborovanja. A kot poroča AP, so ti novice o današnjem dogovoru kljub temu zavrnili in sedaj zahtevajo odstop Tantavija in celotnega vrhovnega vojaškega sveta.

Današnje zborovanje sledi trem dnem manjših protestov – začeli so se na Tahrirju, nato pa so se iz Kaira razširili tudi v druga mesta, kot so Aleksandrija, Suez in Ismajlija. Proteste je zaznamovalo nasilje med demonstranti in pripadniki varnostnih sil, ki je bilo najhujše po februarski ljudski vstaji proti Mubaraku.

Po podatkih egiptovskega ministrstva za zdravje je bilo ubitih najmanj 28 ljudi, na stotine je bilo ranjenih. Danes o hujšem nasilju ne poročajo, prihaja pa do manjših spopadov, predvsem na ulicah okoli Tahrirja. Varnostne sile so tudi tokrat med drugim uporabile solzivec in gumijaste naboje.

Kot poroča AP, so bili danes na Tahrirju med drugim aretirani trije ameriški študentje, ki obiskujejo Ameriško univerzo v Kairu. Med njimi je tudi sin nekdanjega podpredsednika ZDA in znanega okoljevarstvenika Billa Gatesa, Luke Gates.

K današnjemu zborovanju je sicer pozvalo 38 opozicijskih, bolj levo in liberalno usmerjenih skupin, ki so odigrale osrednjo vlogo že pri februarski vstaji. Vplivna Muslimanska bratovščina, ki se ji sicer obeta zmaga na parlamentarnih volitvah prihodnji teden, se tokratnemu shodu ni pridružila. (sta)

Na osrednjem kairskem trgu Tahrir v teh dnevih spet vre: možice tokrat zahtevajo odhod vojaških oblasti

Število komentarjev: 1
  1. mudo moreno pravi

    Zanimivo “evolucijo” ima za seboj egiptovsko ljudstvo. Nekoč je bil Egipt biser civilizacije, njegovo ljudstvo pa je bilo visoko organizirano, inteligentno in predvsem – belo! A od takrat je preteklo veliko Nila, civilizacija je šla po zlu, inteligenca pa tudi. Zadnja dinastija starega Egipta je bila Nubijska, zato pa je tudi bila zadnja. Le slab odstotek egiptovskih mož ima danes haplogrupo R1b1b2 kot so jo imeli originalni prebivalci. Danes je večina Egipčanov polinteligentnih mongrelov, ki so sposobni le še demonstriranja in divjanja. Še pred 200 leti, ko je po teh krajih rogovilil Napoleon, jih je bilo le 3 milijone. Danes se jih gnete tam več kot 80 miljonov. Ali še verjame kdo, da je bil problem Mubarak?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen