Mnjami: Čebelarska zveza Slovenije sporoča, da je letošnji med odlične kakovosti

0

Po kakovosti je bila letošnja letina medu odlična, je za STA pojasnil Jure Justinek iz Čebelarske zveze Slovenije, kjer pa končnih podatkov o količini letos natočenega medu še nimajo. Je pa bilo letošnje leto pašno zelo zanimivo, pravi Justinek in dodaja, da se čebelarji radi pohvalijo, koliko so natočili.

Na Čebelarski zvezi Slovenije, ki združuje okoli 7000 čebelarjev, trenutno razdeljujejo vprašalnike glede natočenega medu, celostni podatki pa bodo znani predvidoma januarja prihodnje leto, je pojasnil Justinek.

Na splošno slovenski čebelarji pridelujejo med odlične kakovosti, ki je tudi v tujini zelo cenjen, zlasti gozdni med. Na Čebelarski zvezi Slovenije ugotavljajo, da se je poraba medu na prebivalca v Sloveniji povečala, čebelarji pa večino pridelanega medu prodajo doma.

Da se je poraba medu v Sloveniji povečala, kažejo tudi statistični podatki. Poraba medu na prebivalca se giblje med 0,9 in 1,4 kilograma medu na leto in v zadnjih štirih letih narašča. Domača proizvodnja medu temu ne sledi, saj se je samooskrba z medom v desetih letih zmanjšala s skoraj 112 odstotkov na nekaj manj kot 74 odstotkov, so ob robu v petek izvedenega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk navedli v državnem statističnem uradu.

Slovenski čebelarji so lani pridelali nekaj manj kot 1700 ton medu. To je dobrih 27 odstotkov manj kot v letu 2000. V registru čebelnjakov se število čebelarjev sicer z leti povečuje; lani jih je bilo vanj vpisanih skoraj 9000.

Trenutno je v Sloveniji okoli 170.000 čebeljih družin, s tem da vsako leto umre od 20 do 30 odstotkov čebel. Slovenski čebelarji pridelajo največ cvetličnega medu (lipov, akacijev in med oljne ogrščice), sledi kostanjev in gozdni. (sta)

*slika je simbolična

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen