Tajska bo poplavljena vsaj še mesec dni

1

Narasle vode bodo na Tajskem vztrajale še štiri do šest tednov, je danes napovedala tajska premierka Yingluck Shinawatra. Znova je k previdnostnim ukrepom pozvala prebivalce Bangkoka, medtem ko so poplave že dosegle nekatere severne predele mesta. Premierka je dogajanje označila za nacionalno krizo.

Yingluck Shinawatra je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa državljane pozvala k enotnosti in medsebojni pomoči. Vsaj delno pod vodo je trenutno ena tretjina tajskih provinc, po besedah guvernerja Bangkoka Sukhumbhanda Paribatra pa so narasle vode že dosegle nekatere severne predele mesta.

Premierka je ob tem ponovno pozvale prebivalce prestolnice, naj svojo lastnino umaknejo na višje ležeče prostore, vsaj meter nad tlemi, in opozorila, da se bodo narasle vode iz prestolnice umaknile komaj po kakšnem mesecu dni. Oblasti sicer obljubljajo, da bodo zavarovale pomembnejše ceste, vodovodni sistem, elektrarne in pomembne stavbe.

Tajska vlada je sicer tarča kritik zaradi slabe koordinacije, počasnega odziva in izdajanja nasprotujočih si informacij o najhujših poplavah v zadnjih desetletjih. V poplavah, ki so posledica tri mesece trajajočega monsunskega deževja, je doslej umrlo vsaj 356 ljudi, poleg tega pa so poškodovani domovi milijonov Tajcev, predvsem na severu in v osrednjem delu države. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je okoli 113.000 ljudi moralo zateči v zavetišča.

Tajska vlada je sprva nameravala narasle vode zadržati severno od Bangkoka, a ji to ni uspelo. Zato se je odločila zavzeti novo taktiko in dopustiti nadzorovane poplave. Vode naj bi stekle po kompleksnem sistemu odtočnih kanalov in kanalizacije, s čimer bi razbremenili pritisk na nasipe v severnem delu mesta. (sta)

 

 

 

Število komentarjev: 1
  1. mudo moreno pravi

    Hja, se bo treba plavat naučit, fantje. Lahko pa evoluirate v žabe. Ste se preveč namnožil, zdaj vas pa narava tepe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen