Podkupnine pri tehničnih pregledih v Ajdovščini? Če je bila “kuverta” tudi “fičo” na cesto…

0

Kriminalisti Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica so v sodelovanju s policisti novogoriške Policijske uprave 18. oktobra 2011 po večmesečni kriminalistični preiskavi na sedežu tehničnih pregledov v Ajdovščini opravili preiskavo na podlagi sodne odredbe za hišno preiskavo. Pri tem so na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost 46-letnemu moškemu zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic (člen 257. člen Kazenskega zakonika), kaznivih dejanj Ponareditev ali uničenje uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva (259. člen Kazenskega zakonika) in več kaznivih dejanj Jemanje podkupnine, so spročili iz PU Nova Gorica.

Naslednjega dne, 19. oktobra 2011, pa so novogoriški kriminalisti na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost 37-letnemu moškemu zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic in utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj Ponareditev ali uničenje uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva. Po opravljenih nujno potrebnih preiskovalnih dejanjih s strani novogoriških kriminalistov sta bila oba osumljenca kasneje izpuščena na prostost.

Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je tehnični preglednik zaradi suma prejemanja podkupnine zlorabil svoj položaj, in sicer tako, da je odobril in potrdil zapisnik o tehničnem pregledu za vozila v nasprotju s pravili za izvajanje tehničnih pregledov in s tem ponaredil tudi uradno listino.

Novogoriški kriminalisti so v sklopu preiskave zasegli tri osebna vozila in zanje odredili izredni tehnični pregled, poleg tega pa so občanom, ki so na tak način opravili tehnični pregled, zasegli še večje število prometnih dovoljenj ter registrskih tablic. Vsi vozniki motornih vozil, ki so na takšen način opravili tehnični pregled  oz. pridobili zapisnik o tehničnem pregledu za motorna vozila v nasprotju s pravili za izvajanje tehničnih pregledov, bodo morali ves postopek registracije vozil obnoviti. Ugotovljeno je namreč bilo, da so bila tako registrirana motorna vozila večinoma starejše izdelave in tehnično niso bila povsem brezhibna, kar nenazadnje vpliva tudi na stopnjo varnosti omenjenih vozil v cestnem prometu. 

Kriminalistična preiskava v zvezi z omenjeno zadevo še vedno poteka in jo usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

*slika je simbolicna

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen