Obeta se spopad med policijo in “okupatorji Wall Streeta”

2

Newyorški župan Michael Bloomberg je z nepremičninskim podjetjem Brookfield Properties obvestil protestnike v parku Zuccotti blizu Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, da bodo mestni smetarji danes začeli čistiti park. To pomeni, da se bodo morali protestniki, ki v parku taborijo že mesec dni, od tam odstraniti.

Bloomberg je protestnikom zagotovil, da se bodo lahko po končanem čiščenju vrnili, vendar prek 200 ljudi, ki tam vztrajajo, tej obljubi ne verjame. Prepričani so, da gre za pretvezo oblasti, da jih spravijo iz parka.

Nepremičninsko podjetje je namreč protestnike obvestilo, da bo po čiščenju zahtevalo upoštevanje prepovedi taborjenja v parku, postavljanja šotorov in spalnih vreč, ležanja na klopeh in podobnih pravil, ki v mestu veljajo, da bi brezdomcem preprečili, da bi se zadrževali v parkih.

Mesto namerava za zaščito smetarjev danes zgodaj zjutraj po newyorškem času v park Zuccotti napotiti močne policijske sile.

Protestniki so sicer že pripravili lastno čistilno akcijo, pravijo pa še, da župan laže, ko izraža skrb zaradi podgan in ščurkov v parku, saj jih doslej ni bilo na spregled.

Tiskovni predstavnik protestnikov Patrick Bruner je podpornikom gibanja “Okupiraj Wall Street”, ki se je pod podobnimi nazivi razširilo tudi drugod po ZDA, poslal sporočilo, naj se ob 6. uri po lokalnem oziroma ob 12. uri po srednjeevropskem času pridružijo osebam, ki vztrajajo v parku. Protestniki nameravajo oblikovati človeške verige in mirno nasprotovati “izseljevanju”.

Zahteve nepremičninskega podjetja so sicer povsem v skladu z zakoni, ki pa jih policija doslej ni uveljavljala. Park je v zasebni lasti in policija vanj ne sme vstopiti, razen če jih za to zaprosi lastnik.

Policija je po besedah komisarja Rayja Kellyja pripravljena na posredovanje in bo storila vse, da zagotovi, da bo čiščenje potekalo mirno. Kelly je še pojasnil, da po čiščenju protestniki v park ne bodo smeli prinesti spalnih vreč, šotorov in druge opreme.

V New Yorku se torej obeta podoben scenarij, kot se je v četrtek odvijal v prestolnici Teksasa Austinu, kjer sorodno protestno gibanje prav tako ni hotelo zapustiti parka zaradi čiščenja. Posredovala je policija, ki je protestnike odpeljala v zapor.

Vendar pa kaže, da je že prepozno. Po New Yorku so vzniknila gibanja z imeni “Okupiraj Boston”, “Okupiraj Cinncinnati”, “Okupiraj Los Angeles”, “Okupiraj Houston”, “Okupiraj Seattle”, “Okupiraj Philadelphio”, “Okupiraj Washington” in številna druga. Poleg tega podobna gibanja rastejo tudi po drugih državah.

Protesti v ZDA so se začeli 17. septembra z neuspešnim poskusom “zasedbe” Wall Streeta. Protestniki so se nato preselili v park Zuccotti, pridružujejo se jim tudi sindikati in posamezni Američani, ki izražajo nezadovoljstvo nad sistemom, ki rešuje finančne korporacije, ki so povzročile krizo, nič pa ne stori za navadne ljudi, ki so bili njene največje žrtve.

Predsednik ZDA Barack Obama in demokrati so začeli izražati razumevanje za nezadovoljstvo protestnikov, republikanski politiki pa jim odločno nasprotujejo. Podporo protestnikom izražajo tudi posamezne znane osebnosti, med njimi slovenski filozof Slavoj Žižek, ki je v New Yorku zelo znan in priljubljen. (sta)

Se bodo “okupatorji Wall Streeta” danes morali umakniti smetarjem (in policistom) zaradi domnevno nujnega čiščenja parka Zuccotti.

Št. komentarjev: 2
 1. Manca pravi

  VAUUU! Sam presvetli Zizek. To pa to. On bo resil svet. Pa ja.

 2. Learn Additional pravi

  Thanks a lot for providing individuals with remarkably nice chance to discover important secrets from
  this website. It is usually so pleasant plus jam-packed
  with amusement for me and my office colleagues to search
  your web site no less than three times per week to read the fresh stuff you
  will have. And lastly, I’m so at all times satisfied considering the surprising opinions you give. Some 2 tips in this post are without a doubt the best I have ever had.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen