Libijske sile v Sirti zavzele Univerzo in konferenčno središče Ouagadougou

0

Sile libijskega nacionalnega prehodnega sveta zategujejo zanko okoli ene zadnjih utrdb nekdanjega režima Moamerja Gadafija, mesta Sirta. Uporniki so danes v silovitih uličnih spopadih najprej zavzeli tamkajšnjo univerzo in nato še konferenčno središče Ouagadougou ter naj bi bili tik pred, da prevzamejo popoln nadzor nad mestom.

Spopadi okrog univerze v Sirti in bližnjega konferenčnega središča Ouagadougou sicer potekajo že od petka, ko so uporniške sile začele silovito ofenzivo proti Gadafijevim silam, ki so se odločno upirale.

Univerzo, od koder so Gadafijevi ostrostrelci ciljali na uporniške sile, so slednje zavzele danes zjutraj. V nadaljevanju spopadov so osvojile še bližnje konferenčno središče, ogromno kvadratno poslopje z betonskimi bunkerji, ki je bilo ključna baza sil, zvestih Gadafiju.

“Nadziramo 100 odstotkov središča Ouagadougou,” je sporočil vojaški poveljnik sil nacionalnega prehodnega sveta Mohamed al Fajad in dodal, da jim osvojitev kompleksa “odpira pot” za prodor v samo središče mesta. “Pripravljeni smo, da osvojimo središče Sirte v nekaj urah,” je zatrdil in dodal, da je osvojitev središča le še vprašanje časa oziroma “uskladitve (sil iz Misrate) na zahodni fronti in (sil iz Bengazija) na vzhodni fronti”.

Da so sile nacionalnega prehodnega sveta zavzele konferenčno središče, je potrdil tudi dopisnik AFP. Uporniške sile naj bi se sedaj razširile po kompleksu in odstranjevale Gadafijeve portrete in zelene zastave, simbole padlega režima.

Sile libijskega prehodnega sveta so sicer že v soboto zasedle tudi strateško pomembno štiripasovnico, ki vodi do konferenčnega središča, kar jim je olajšalo zadnje napade na Gadafijeve sile.

Danes pa so poleg tega sporočile, da so aretirale Gadafijevega nečaka Abdela Rahmana Hamida, ki je poveljeval Gadafiju zvestim silam v Sirti, poročanje televizije Al Džazira povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Silovit odpor Gadafijevih sil v Sirti in tudi v Beni Validu – puščavskemu mestu kakih 170 kilometrov jugovzhodno od Tripolija – je sicer presenetil uporniške sile, ki so osvojitev Sirte napovedovale že za petek. (sta)

Središče Sirte bi lahko bilo s strani sil libijskega nacionalnega prehodnega svet osvojeno samo v nekaj urah.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen