Jovanke Broz ne bo k Jankoviću, ta pa bo do konca meseca kolebal ali naj se “udari” z Janšo

63

Včeraj se je zgodil pravi mali ideloški tektonski premik, ko je javnost zvedela kaj je odločilo Ustavno sodišče RS. Določba odloka Mestne občine Ljubljana, s katerim so poimenovali Titovo cesto, je v neskladju z ustavnim načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, so dejali ustavni sodniki. Kot so zapisali, ime Josipa Broza Tita simbolizira nekdanji totalitarni režim, poimenovanje ceste po njem pa je zato mogoče objektivno razumeti kot priznanje temu režimu. No, sedaj je tudi bolj ali manj že jasno, da na otvoritev nesojene Jankovićeve Titove ceste, ki bi se morala zgoditi 29.11., ne bo žene tega nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita Jovanke Broz.

Takšna skorajda presenetljiva odločitev ustavnega sodišča (glede na to, da je zasedba US precej “leva”) pa je seveda mlin na vodo demokratičnim političnim silam v Sloveniji, natančneje Slovenski demokratski stranki, pa seveda tudi Novi Sloveniji, katere podmladek je sprožil predmetno ustavno presojo. Nekateri komentatorji precej napačno ugotavljajo, ko pravijo, da bo sedaj Titova cesta ta, ki bo vodila do nekakšnega kulturnega boja na nož, ki naj bi bil glavni lajtmotiv te volilne kampanje. Del tega “titoizma” se bo seveda vsekakor omenjalo na predvolilnih soočenjih, še vedno pa se bo glavnina neproduktivne volilne kampanje sukala okoli afere Patrie, ki ji je sodnica Barbarba Klajnšek s svojo nerazumno odločitvijo o zavrnitvi predlogov obrambe o izločitvi spornih finskih dokazov, dala nov spin. Prav tako se ob tem ne sme pozabiti na medije, ki že kar sami na veliko razglašajo, denimo Dnevnik, da bo v ospredju te volilne kampanje ponovno Patria (mogoče kaj takšnega vedo, kar še ne ve vsak?). Pričakovati pa je potrebno tudi še kakšen nov mednarodni politično-medijski element, ki bo še razkril kakšno “novo resnico” o Patrii, kot bodo to denimo storile današnje Paralele na HTV1.

Še to: Janković si ne bo vzel samo še nekaj dni časa za odločitev, da bo vesoljni Sloveniji sporočil, ali se bo upal na parlamentarnih volitvah pomeriti s prvakom opozicije Janezom Janšo, ampak bo to svojo odločitev vlekel vse do konca oktobra. Po naših informacijah Janković seveda ne čaka na kakšne nove interne raziskave javnega mnenja, saj je te že videl. Za njegovi domicilni volilni enoti 3 (Ljubljana Center) in 4 (Ljubljana Bežigrad) so mu njegovi zasebni merilci namerili odstotke, ki zagotovo pomenijo 5,6 poslancev v parlamentu. Tudi, če pustimo pristranskost takšnih naročenih merjenj volilnih preferenc, bi bil lahko takšen rezultat v primerjavi z njegovo podporo na lokalnih volitvah celo precej realen.  A Janković seveda cilja še višje (zato krvavo potrebuje še dodaten čas), a o tem več jutri…

Mimogrede, še vedno aktualna anketa Politikisa kaže, da Janković ne more prav zares ogroziti daleč najbolj resnega pretendenta za slovenskega premiera Janeza Janšo. Velika večina sodelujočih v anketi je namreč mnenja, da bo Janša na vsedržavnem nivoju Jankovića pojedel.  

Ljubljanski župan Zoran Janković se ne bo nikoli v Ljubljani peljal po Titovi cesti, prav tako pa je negotova njegova velikopotezna premierska pot.

Foto: arhiv Politikis.si

 

 

 

Št. komentarjev: 63
 1. MEFISTO pravi

  Pričakujem, da se bo povečalo število samomorov.

  Med kruhoborci in afežejevkami vlada obup.

  Ustavno sodišče jim je vzelo še poslednje argumente.

 2. EVA pravi

  ZAKAJ IMENUJETE DIKTATORJA???
  VES SVET JE POZNAL TITA KOT POŠTENEGA ČLOVEKA IN VSI SO GA SPOŠTOVALI!!! LEPO NAM JE BILO POD NJEGOVIM VODSTVOM IN NI BILO ČUTITI NIČ DIKTATURE!
  KAJ SE MEŠA TISTIM, KI MU PRAVIJO DIKTATOR??? SPLOH VEDO, KAJ TO POMENI??? BEDAKI NEUMNI, SAJ IMAJO ČISTO ZMEŠANE POJME!!!

 3. lojze pravi

  Evi,
  vidiš, zato pa je Evo ustvaril Bog iz Adamovega rebra. Bedak neumen, saj je imel čisto zmešane pojme.

 4. Darja pravi

  Se popolnoma strinjam z Evo. Dajte nehat no, saj smo živeli nekateri v času tega “diktatorja” in živimo tudi še sedaj, pa opažamo razliko. Seveda, da ne bo pomote, sedaj je veliko slabše.

 5. RAJKO pravi

  DA DRAGA EVA. LEPO DI DEJALA DA JE CELI SVET TAKRAT POZNAL DIKTATORJA TITA, VENDAR GA DANES PAČ NE POZNAMO VEČ, SAJ ČE JE SAMO POL RES KAR SE GOVORI IN PIŠE JE NA TVOJO ŽALOST IN NA ŽALOST NAS SLOVENCEV BIL EDEN VEČJIH EVROPSKIH ZLOČINCEV, UŽIVAČEV(BERLUSCONI),BOGATAŠEV(GOVORI SE O MILIJONIH DOLARJEV V ŠVICARSKIH BANKAH)………
  NO HVALA ZA TAKŠEN LIK POŠTENJAKA. PA ŠE NEKAJ. NI TAKO DALEČ ČAS KO V NAŠI RAJNKI JUGOSLAVIJI NISI MOGEL KUPITI NITI POL TEGA KAR SI LAHKO KUPIL NA ZAHODU, KAJ ŠELE DA BI SI MOGEL TO PRIVOŠČITI.
  PA LEP POZDRAV TISTIM, KI SE JIM KOLCA PO TITU

 6. Tine pravi

  SSKJ: diktátor -ja m (a) kdor ima neomejeno politično oblast, ko že obstajajo demokratične in parlamentarne ureditve: atentat na diktatorja / vojaški diktator // ekspr. oblasten, samovoljen človek: v svoji družini je pravi diktator

  ● publ. modni diktator kdor odločilno vpliva na spremembo mode
  ♦ zgod. nosilec neomejene oblasti v starem Rimu, voljen v izrednih primerih za šest mesecev

  Wikipwdia: Diktátor je vladar države, ki odloča o vseh državnih zadevah (kot absolutist v času Marije Terezije). Ne upošteva demokracije, ne sestavlja vlade in državnega zbora. Večina diktatorjev se na oblast povzpne s terorjem. Izraz izhaja iz antičnega Rima, kjer je bil diktator naslov magistrata, ki ga je imenoval senat, da bi upravljal državo v času nepričakovanega stanja ali nevarnosti. V sodobnem času se izraz uporablja za absolutističnega ali samodrškega vladarja, čeprav se običajno ne uporablja za absolutnega monarha.

  EVA, tebi pa svetujem, da glede pojmov se najprej podučiš in šele potem kričiš (velike tiskane črke) po spletu. Prepusti se svobodi izražanja, ki je pod titovim režimom nisi bila deležna. Aja, saj ti je bilo lepo in nisi imela potrebe po kričanju.
  Očitno ti je lepo še sedaj.

 7. MEFISTO pravi

  Uboga EVA!

  Njen majhen svet se ji je podrl.

 8. Nace pravi

  Eva in Darja, lepo so vaju sprali rdeči zgodovinarji. Saj ni poanta v tem, da Tita v času juge ni nihče klical diktator. Njegova dejanja so tista, ki so razkrivala njegovo diktatorsko, če hočeta, tudi zločinsko naravo.

 9. MEFISTO pravi

  DARJA je celo hvaležna diktatorju, da je ostala živa.

  Kot afežejevki ji je šlo kar dobro.

 10. Darja pravi

  Ej Mefisto, ej Mefisto

  kakor koli…kar smiliš se mi… žal, ti ne moremo pomagat, ker pač nisi takrat živel, bi bilo pa lepo, da ne žališ tiste, ki so takrat živeli, saj tebi nihče nič noče… ej, bogi, bogi

 11. RAJKO pravi

  Ej Darja, Ej Darja
  tudi jaz sem živel kar nekaj časa v tistem času, vendar se ne spomnim nič takega kar pišeš ti. Meni pač takrat ni bilo lepo, pa tudi sedaj ni tako lepo, saj so na vladi njegovi otroci, ki pa so naredili, kar je verjetno tebi pogodu. Verjetno imaš veliko zaslužno penzijo.

 12. Tine pravi

  Darja nekateri pa smo takrat živeli in se nam nič ne joče po takratni diktaturi Tita in komunistične partije. Prali so nam možgane in nas ohranjali v, tako kot se danes moderno izražamo/jo, “virtualnem svetu”. Titova Jugoslavija je bila “Matrica” v resničnosti obliki znotraj meja rajnke Jugoslavije. . Kaj je za nas dobro so kar “oni” mislili in delali da slučajne še sami ne bi mislili za lastno dobro.

  PS: Matrica je film. Več o Matrici na http://sl.wikipedia.org/wiki/Matrica

 13. Manca pravi

  @Darja. Jaz sem živela v tistih ćasih in jih bom klela in preklela do konca življenja.

 14. Manca pravi

  Darja, še nekaj:
  KORAKALI STE (komunisti) PO TRUPLIH IN PELI PESMI O SVOBODI!!

 15. Joshua pravi

  Razlika za malega človeka od prej do sedaj je ta, da včasih ni mogel kupiti Mercedesa, sedaj ga pa lahko, čeprav ga nikoli ne more. Takrat ni bilo svobode govora, če pa danes poveš po resnici te pa vsak toži na sodišču.
  Včasih smo imeli vsi enako zdravstveno varstvo, vsi smo bili zaposleni, vsi smo lahko kupili stanovanje, imeli štipendije (še največ štipendij o imeli v družinah z veliko otroci in kmetje, ker niso prikazali prihodkov), kmetje večjih subvencij sedaj ne morejo pričakovati niti od Evrope kot so jih imeli v času Tita. Na Golemu otoku pa so bili tudi takratni tajkuni in ne samo drugače misleči. Danes je dobro samo za bogate in pokvarjence, ki se bogatijo na račun ljudi.

 16. Darja pravi

  Vsem, kateri ste “znoreli” ob mojih dveh, treh besedah…

  Jaz nisem še upokojena, dobivam za svoje delo plačo, s katero, kakor pravite tudi drugi, se ne da premaknit nikamor. Nikoli nisem bila komunistka ali kakor že mislite nekaj “rdečega”, pa tudi sedaj nisem v nobeni stranki, kakor ste vsi vi..sem nevtralna. Imam kar zadovoljivo stopnjo izobrazbe in sem že kar nekaj zadev prebrala in nisem tako slabo razgledana… Tine, hvala, ker si mi napisal, da je Matrica film… škoda, da se toliko trudiš, jaz sem to vedela…
  No, da zaključim, iz vaših komentarjev se vidi, v kaki “fini” demokraciji živite, da vas ob živce spravi že nekaj takega, da “primete” na vsako stvar, itd. itd, itd…
  Pa vsem en lep dan naprej… pa ne bodite toliko nervozni v tem “potrošniškem svetu””.. alo

 17. superhik pravi

  Ja, Ja Rajko. Materialne dobrine! V Titovih časih smo imeli denar, pa ni bilo robe, danes je robe v izobilju, pa denarja ni. Prištevam se med povprečne in mednje sem se prišteval tudi v Jugi. Takrat sem delal v proizvodnji, na tekočem traku. Bil sem med tistimi,ki so ustvarjali Novo vrednost. Tudi ob sobotah. Z denarjem, ki sem ga zaslužil s trdim delom, sem si kupil moped, avto, televizor…, prišvercal pa vse najsodobnejše, kar se pri nas ni dobilo oz. je bilo občutno dražje. Ostalo mi je še za gostilno, kjer smo šimfali čez sistem. No, priznam Tita se nismo kaj dosti dotikali. Živeli smo sproščeno in s cilji pred očmi, ki so se nam zdeli uresničljivi.
  Danes, danes pa že zjutraj razmišljam, kje bom kupil najcenejši KRUH, če ga Mercator ne bo imel več na polici – najcenejšega namreč. Imam 23 let star avto, najcenejši dostop do interneta in 700 MHz – IBM NetVista računalnik s CRT monitorjem (podarjeno).
  In temu je kriv nabrž Tito? Če bom volil Janšo, pa bom že januarja prihodnje leto tekel v trgovino po novega Aplea.

 18. Martin pravi

  Nikoli prej ne po smrti Tita se ni zgradilo toliko privat hiš.Brezposelnih ni bilo razen takih, ko so še danes ,ki hočejo živet na tuj račun.vsi smo imeli službe in plače, posojilo je dobil vsak ali je bil direktor ali pa snažilka.Če je šlo s firmo kaj narobe je nasrkal direktor ne pa delavec kot danes.Skratka za 100% se je živelo bolje in tudi varni smo bili bol kot danes.

 19. megi. pravi

  Eva in Darja,
  ne smešita ženskega spola s trapastimi izjavami.
  Diktator in samodržec, agent kominterne in največji klavec na Balkanu, si ne zasluži, da ga pes poščije.

 20. megi. pravi

  Martin,
  vsi smo bili enaki v svoji revščini, zato razlike danes bolj bolijo.
  Vprašaj se zakaj smo hodili na morje (pa ne vsi, sem imela sošolce, stanovali smo v Centru LJ., ki niso šli nikoli na morje) v sindikalne hiške, medtem ko pa so poraženci 2. svetovne vojne letovali v NAŠIH HOTELIH in na nas gledali kot na revčke!!!!

 21. Tine pravi

  Ja, če pa je bilo tako dobro, pa pojdite in se včlanite v KP Slovenije (http://www.communistpartyslovenia.si/komunisticna-partija-slovenije.html), častite svoje avtomobile in plače izpred 30 let in naredite hišne oltarje velikemu vodji.

  Tukaj še povezava o privilegijih, ki si jih kak delavec socialistične Jugoslavije niti v sanjah ni mogel predstavljati.

  http://www.mp.gov.si/fileadmin/mp.gov.si/pageuploads/2005/PDF/publikacije/dokumenti_o_privilegijih/dokumenti_o_privilegijih.pdf

 22. Anton pravi

  Sem letnik 1942.Pa vam povem samo tole.Od leta 1966 smo vsako leto šli na morje do EVRA. Od takrat naprej ga z ženo gledava le po televiziji.
  Zato se sprašujem kdaj so bili diktatorji PREJ ali ZDEJ???

 23. superhik pravi

  Tine, megi. Nič od tega me ne more prepričati , da živim danes bolje kakor pred 30. leti. Ko je Ivan Janša pisal prošnje za sprejem v partijo, sem jaz Delal.

 24. Tine pravi

  Anton, sem letnik 1965, sem samo enkrat do osamosvojitve šel na morje preko rdečega križa.

  Takratni funkcionarji so desetletja prekrivali revščino v Halozah, Goričkem, Prekmurju in še kje. Kitili so se z režiranimi slikami srečnih delavce iz tovarn, urejenih ulic Ljubljane in kake plaže v Portorožu. Veliko je bilo Potemkinih vasi v sloveniji in celotni takratni Jugoslaviji. Glavno da je tov. Tito imel svoje otočje Brione, kjer je lahko v asfaltiranem vinogradu kdaj pa kdaj utrgal kak grozd in gostil sebi podobne in znane ljudi. Pač je užival sad delavskega razreda.

  Prej so bili diktatorji z imeni in priimki.

  Danes pa s(m)o politiki, direktorji, delavci, kradljivci, lenuhi, uspešni in neuspešni. Eni še vedno z obema nogama v miselnosti izpred osamosvojitve.

 25. superhik pravi

  Ja s čim se pa danes kitijo? Z resnico???

 26. superhik pravi

  Na enem od blogov sem prebral zanimivo misel. Naj mi avtor oprosti, da citiram: Vse je laž. Imamo le dobre in slabe lažnivce pa tiste, kateri lažem takoj verjamejo in druge, ki to počnemo prepozno. In če hočete biti med prvimi, začnite najprej lagati sebi.

 27. modusvivendi pravi

  Pa kaj enim titoistom ni jasno, da je bilo v Jugi tisto vse na puf, da so nam kredite dajali grdi ameriški imperialisti, ko so pa pipico zaprli, je pa vse propadlo. Pa še kar sanjajo, kako je bilo v Jugi lepo, kako so imeli službe. Pa toliko ni pameti, da bi vsaj malo uporabili tiste sprane možgane in morebiti pomislili, ja kako pa to, da je vse propadlo, če je bilo vse idealno in kako to, da tega idealnega sistema ne vpeljujejo množično po svetu.
  Za vse, ki ljubite tega diktatorja, ga dajte, saj vam to daje pravico do svobodnega mišljenja, samo ne vsiljujte nam tega mišljenja in nimate pravice moralizirati o demokraciji. Če mislite, da bo državo rešilo neke neumno blodenje in sanjarjenje o temu diktatorju se motite.

 28. Tine pravi

  Če je vse laž in smo vsi lažnivci, potem je laž enaka resnici. Ali bolje rečeno, resnica ne obstaja, ampak obstaja hierarhija laži, lažnivcev. In med temi je Tito skupaj z njegovimi lažnivimi sledniki imel primat.
  Sicer se mi zdi to izven konteksta.

  Jaz verjamem, da resnica vedno pride na dan in si najde pot da zablesti. In z odločbo US je resnica ponovno dobila eno izmed bitk proti lažnivi hierarhiji zamegljevanj in pozab. Trpeči in pobiti izpod, tito-komunističnega “režima” so si na simbolni ravni pridobili nazaj dostojanstvo, pripadnost narodu-domovini in človečnost.

 29. superhik pravi

  Modusvivendi. Moja razmišljanja spadajo v kategorijo subjektivno. Daje me na žalost nostalgija. Ne sanjam ampak primerjam. Objektivno bi danes moral živeti bolj zadovoljen in sproščen, a temu ni tako.
  Danes je v Grčiji tudi vse na puf in to brez Tita in socializma ampak v demokraciji in kapitalizmu.

 30. Trsten pravi

  Tito je dal pobiti nazaj vrnjene begunce, katere je vrnila VB, ZDA………
  Pred nedavnim se je VB javno opravičila in izjavila, da jim je žal, ker so begunce poslali nazaj.
  Churcill je v svojih zapisil zabeležil, da mu je žal, ker ni Titeja pospravil.
  Če bi ga bi že takrat nastala drčavljanska vojna in bi pričeli takrat živeti svoje življenje. Takoj po 2 svetovni vojni so naše demokrate zamenjali z svojimi podtaknjenci. Ti podtaknjenci so nam prali možgane. Nekaterim se še danes vidi tukaj na Politikisu da so opranoglavci, ki so zaljubljeni v komunistični režim, ki ga je tudi EU obsodila. Jasno, naši vrli beboti na oblasti ga niso obsodili.

 31. megi. pravi

  Zdaj se vračamo na začetne verze: o človeku, po katerem se znova imenujejo ulice, ne vemo nič drugega kot kopice zgodb, ki so nam jih po principu nürnberškega lijaka v betice vlivali že v osnovni šoli in za katere je povprečno inteligentnemu človeku jasno, da sodijo v mitologijo. Najbolj hollywoodska je tista o zvestemu nemškem (sic!) ovčarju Luxu, ki se je v trenutku nevarnosti brez oklevanja vrgel na Starega in mu rešil življenje.

  Tito, ki je svojega psa poimenoval po moskovskem hotelu, v katerem so prebivali eminentni člani Kominterne, komunistični voditelji in drugi mednarodni teroristi, je moral biti silno duhovit. Morda ima tudi zato, kot kažejo raziskave javnega mnenja, večina Slovencev pozitivno mnenje o samoljubnemu diktatorju, ki zaključuje prvo deseterico največjih množičnih morilcev 20. stoletja; prvi je Mao (50 milijonov mrtvih), sledijo mu Stalin (40), Hitler (20), Čankajšek (10), Lenin (4), Tojo Hideki (3), Saloth Sar in Mengistu (po 2) ter Yahja Khan in Tito, vsak s po enim milijonom negativnega prirastka v demografiji.

  Seveda Tito že dolgo ni več problem. Pač pa so težave z ljudmi, ki niso sposobni dojeti vseh razsežnosti okolja, v katerem je imel maršal vlogo Ivana Groznega; dejansko so se spremenili v »mutce«, ki odprtih ust poslušajo mite in legende, izmišljene ali na pol resnične zgodbe, v katerih nastopa ta nesporno zgodovinska osebnost, do katere je Ljubljana zdaj izkazala podobno duhovitost, kot jo je Tito svoje dni do Stalina in komunistične internacionale.

 32. Banda rdeča pravi

  Pa dajmo to enkrat za vselej razpucati kje se je živelo bolje v jugi ali v samostojni Sloveniji. Raja je žival skromno, da ne rečem revno. Ja od lakote nismo crkovali, to pa je tudi bilo vse. Paziti si moral kaj si rekel, če nisi bil v partiji, pa tako nisi moral nikamor prilesti. Ta komunajzarska-udbo psihotika je bilo vedno prisotna v zraku. V Sloveniji se živi neprimerno bolje kot v Titovi jugoslaviji, še posebej je to bila vidno v mandatu 2004 – 2008. Pahor je spet seveda standard prebivalstvu krepko znižal, zato bodite na volitvah 4.12. pametni in dobro premislite komu boste zaupali svoj glas.

 33. Elena pravi

  Joj, joj! Se ne bi v naši predragi državi ukvarjali raje z gospodarstvom, zdravstvom… in ne kako bomo vsakih par let preimenovali ceste, ulice in če hočete odstranjevali spomenike, pa postavljali nove. Jaz sem se rodila, šolala, imela prvo službo, dobila stanovanje (dobil ga je mož, ki je bil navaden delavec) v prejšnjem sistemu. Nikoli nisem bila v stranki čeprav sem bila na odgovornem delovnem mestu in nihče mi ni prepovedal hoditi v cerkev. Priporočam vsem, predvsem tistim, ki stvari ne poznajo ampak so to doma slišali pa tudi vsem ostalim, naj raje skrbijo zase in svoje predrage kot pa da se ukvarjajo s preteklo zgodovino!!!

 34. megi. pravi

  Superhik
  Žal pa se še vedno ne da popraviti vse zmede, ki jo je zakrivilo 65 let poneumljanja v naših šolah. Zato se ni čuditi, da so komunisti in njihovi nasledniki tako zaskrbljeni za izobraževanje. Ker je po definiciji, ki kroži po tem forumu, zamolčevanje dejstev tudi laž, lahko mirno rečemo, da v naših šolah še vedno učijo LAŽ.

 35. BM pravi

  http://www.youtube.com/watch?v=gMBKgN-p68M
  Vredno ogleda in razmisleka!

 36. vinko pravi

  No ja,

  noben sistem ni bil, ni in ne bo popolen, pa naj vlada kdor hoče. Samo tako bebavi, kot smo pa sedaj, pa še ne…kredit so včasih najeli za nas, nekaj iz tega tudi naredili… pač ga moramo seveda tudi odplačat…sedaj pa, kredit vzamemo za druge…za Grčijo…no, dejansko rešujemo Nemčijo, Francijo – njihove banke… mi nimamo nič od tega, treba ga bo pa vrniti…ih, ne vem, ali se temu reče napredno razmišljanje in razvoj, ali kaj… kaj ste res nekateri po “župc prplaval”….

  No samo toliko, pa nasvidenje, vi se pa naprej bockajte, kaj je prav..

 37. superhik pravi

  Megi. Med faktorje socializacije ne prištevam samo šole. Vzgled so mi bili tudi starši in stari starši. Moj pokojni oče je bil, ne boste verjeli, v nemški vojski. Najprej štalca, potem kravca, so me učili. Tako sem učil svoje štiri otroke tudi sam. Le najstarejši ima službo, saj se je lahko zgledoval po starših še v Jugi, pozneje, do danes pa je šlo samo navzdol.

 38. Ivan (janez) pravi

  Danes si pa prišel na svoj račun, rumenosrajčni politkomisar, kaj, in se naslajaš ob tem žalostnem prepiranju in nikoli končanem kulturnem boju, včerj si pa takoj umaknil tisto blesfemijo o Damjanovem mercedesu, ko si uvidel, kako si brcnil v temo. Naj ti tekne!

 39. Baron pravi

  Ivan (Janez) je ves penast, ker gre komunajzerjem za nohte.

 40. Baron pravi

  Eva ima povsem očitno oprane možgane.

  Dejstvo je, da je bil Tito diktator, res pa je, da je znal tako delati, da so ga celo žrtve komunističnega sistema imele za “dobrega očka”.

  Vendar to v ničemer ne opravičuje komunajzerskih zločinov.

 41. Ivan (janez) pravi

  Vsi vi, ki ste tako trpeli v prejšnjem sistemu, zakaj se niste izselili vsaj v Argentino, tam je bil eldorado domobranskih strahopetcev. Če ste bili premladi, zakaj se niso izselili vaši starši? Zakaj ste tako grozno trpeli? Čeprav ste živeli v tisti strašni diktaturi, izselili bi se lahko. Meni je bilo dobro, čeprav sem izhajala iz kmečke družine, sem lahko študirala, imela službo in spodobno živela, črprav nisem bila komunistka in se za politiko sploh nisem zanimala.

 42. anakonda pravi

  Vsi tukaj gori, ki zvesto branite zločinca Tita, tudi Gadafija so častili – prav vsi, ki so imeli od tega koristi. Pa veste, kje so danes: libijski narod je večino njih uničil, ostanek pa še sledi.
  In pa ti, bedasti Ivan Janez, v Argentino bi mi morali poslati vas, rdečo bando. Ti si tako neumen, kot tnalo, na katerim cepim drva. Molči in nehaj razširjati tvojih bedarij. Z vami je konec, kolikor vas še je, vas bomo poslali k vašemu prijatelju Gadafiju.

 43. Baron pravi

  Ivan (janez) kopira prispevke z drugih forumov – seveda samo tiste, ki so v prid komunajzerjem.

  Seveda pa zamolči, da se je takoj po drugi svetovni vojni velik del Slovencev izselil. Tisti, ki so ostali, pa so morali izkazovati lojalnost komunajzerjem. Isto je bilo v nacistični Nemčiji, tam se tudi večina ni izselila.

 44. Ivan (janez) pravi

  In nestrpnosti do drugače mislečih tudi ni bilo toliko kot danes! Baron in anakonda: iz vajninih besed veje samo sovraštvo. Le zakaj? Mar v demokraciji ne moremo povedati svojega mnenja?

 45. Spolzko Milo pravi

  G Janković se lahko sedaj z redno bus linijo LJ – Beograd odpelje k jovanki brozovi in ji osebno sporoči, da mu njegova podla nakana s to titovo cesto pač ni uspela. Potem pa se lahko gresta skupaj na Dedinje jokat.

 46. mudo moreno pravi

  Tale odgovor je za vse oboževalce titovega lika in dela. Srpski poet Đorđevič je v pesmi Crni Mercedes to formuliral lepše kot znam jaz:

  O bože daj mi crni mercedes sa registracijom malom
  da sebe konačno mogu smatrat zvaničnom budalom.
  O bože daj mi crni mercedes sa šestoro vrata
  da mirno tresem svoju havanu u pepeljaru od zlata.
  Napolju đaci i zastavice i narod pritisnut mukom
  sa zadnjeg sedišta ne vidim ništa, samo odmahujem rukom.
  O bože daj mi crni mercedes jer to je čudo nad čudima
  lepo je nekažnjeno voziti po cveču i ljudima.

  Živel je kot faraon, bil je bog in batina, a umrl je kot enonogi kripl. Na njegovo komando je bilo med in po vojni ubitih več kot milijon ljudi. Potem ko mu je Stalin 1948 dal nogo, je uspel na Zahodu naberačiti toliko denarja, kot ga je dobila BRD. Nemci so se s pomočjo gospodarsko pobrali, Tito pa jo je zagonil. Potem je najemal kredite, ko pa jih je bilo treba vrniti, je elegantno škripnil, narod pa pustil brez denarja in perspektive.-naštimal je vse vzvode za državljansko vojno, ki se je potem dejansko zgodila.
  Njegovi “dosežki” so res nekaj posebnega.

 47. superhik pravi

  In narod je še vedno brez denarja in perspektive.

 48. anakonda pravi

  Ivan Janez, mene so 50 let učili sovraštva – sovraštva do notranjega sovražnika. Ti in Rado sta notranja sovražnika.

 49. mudo moreno pravi

  Meni sta bila potrebna le 2 impulza, da sem se popolnoma streznil.
  Prvi se je zgodil, ko sem kot mlad gimnazijski maturant odšel v JLA.
  JLA naj bi bila kovačnica “bratstva i jedinstva”, a na mene je imela ravno nasprotni učinek. Postal sem nacionalist, še danes sem in ni mi žal.
  2.dejanje moje streznitve je bilo takoj po JLA. Na FF mi je profesor marksizma Božidar Debenjak razložil, da gre pri komunizmu v resnici za vero.
  Potem sem prebral vsaj 200 knjig na to temo in ugotovil, da tisti, ki so obljubljali nebesa na zemlji nikdar niso prinesli drugega kot revščino in nezaslišano trpljenje.
  10 let sem imel možnost voliti le komuniste. Po spremembi sistema sem se odločil, da jih ne bom nikdar več, pa čeprav bo alternativa le sam peklenski Satan. Komunisti so me popolnoma prepričali. S Titom na čelu.

 50. Petrovc pravi

  PRJATLI: danes sem malo prodajal repo na tržnici, saj veste, preživet je treba! In dokler Pahor ne pride spet na oblast, da nam bodo cveteli časi rožic, se cedlila med in mleko in po vejah rumenele pečene piške, je treba stisniti zobe in preživeti! Torej sem malo prodajal in poslušal glas množic! Mimo so prišli trije UGLEDNI gospodje še iz prejšnjega filma! Mislim, da je bil “rdeći kolovrat in prisluhi”!
  Pa slišim tole:
  1. Da ne boste komentatorji ugibali in se mučili in napenjali, z novinarji vred, VAM POVEM, ZORAN JANKOVIĆ BO NASTOPIL NA VOLITVAH!
  2. Ti trije gospodje so stopili skupaj in udarili po mizi! Pa ne za to, ker sem imel predrago repo! Udarili in rekli: “Dost mamo, treba je Slovcencem TRDE ROKE in Jankovič ti zna, samo poglejte si mestno skupščino Ljubljane!”
  3. In so povedali, da se je LEVICA ŽE HOMOGENIZIRALA! Na levici so že vsklajeni: SLS (bo zraven), DESUS, LDS, SNS (bo moral biti zraven), SMS, SD.
  4. Sedaj poteka podrobno, tega Slovenci nikoli ne bomo videli, tehtanje javnega mnenja in samo še kolebanje, bo Jankovič nastopil z DESUS ali SD! Tehtanje, kje bi absolutno pridobili največ procentov!
  Pahor bo umaknjen!
  5. Vodijo se napori izločitve NSI, Peterle, IZDAJALEC je v igri in se mu obeta lepe prihodnost! NA NOBEN NAČIN NE SME NSI V PARLAMENT!
  Izdajalec Peterle ima nalogo obkolitvenega manevra in nož v hrbet, v tem je specialist!
  OSAMITI JANŠO!
  6. Teden dni po volitvah se formalno OZNANI VELIKA KOALICIJA IN ZLITJE že prej homogenizirane levice!
  PLAN: Na volitvah POGOLJUFATI 10% glasov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  5% jih SDS vzeti in pridati levi koaliciji! Pripravlja se plan poslušnih in zanesljivih volilnoih odborov!
  7. JASNO vedo, da bo SDS absolutni posamični zmagovalec in se pripravljajo na možno revolucijo, revolt, nacije, ko bo mandatar drug!!!!
  8. Jasno vedo, da Jankovič NI ZA TV in DA JE PRED TV IZGUBA; POPOLN PRIMITIVEN BALKANEC! Dveh povezanih stavkov ne zna povedati! IN PRIPRAVLJAJO SE NOVINARJI; ODDAJE IN JANKOVIČ IMA VPRAŠANJA IN TEME IN SE UČI NA PAMET! Sicer ne bo nastopal!

  Toliko, sem uspel slišati od gospodov, predno so na sosednji stojnici kupili vola!

 51. MEFISTO pravi

  Darja, tudi Mefisto je živel v tistih časih in se ne spomni nič kaj prida lepega razen tega, da je bil nekoč mlad in da se zdijo takrat težave manj hude.

  Ti pa si očitno ponosna na to, da si že tako ovenela, da si lahko bila nekoč afežejevka z vsemi privilegiji, ki so pripadali take vrste damam.

  Tudi brat ANTON se mi smili.

  Nazadnje je bil na morju, ko ga je sindikat strpal v pretesno in vročo sindikalno bivalno prikolico, pred katero je glodal ostanke suhega kruha, ki ga je prinesel od doma in srkal zadnje kapljce šmarnice, ki mu jo je velikodušno točil sosed, ki je bil prav tako srečen s svojo revščino v sosednji prikolici.

  In takima subjektoma, kot sta DARJA in ANTON, je ustavno sodišče povedalo, da ni spodobno častiti tovariša Tita.

 52. Miro pravi

  Res ne vem zakaj se toliko ukvarjate z opankarjem. Pa kaj če dobi tistih 5 poslancev iz njegove šiptarske liste. Janša bo jih dobil 10x toliko in jankovičiči mu bodo lahko le kavo nosili. Fantje nič bat. Ljubljana ni Slovenija in še vedno je dovolj zavednih Slovencev, da ne bi države prepustili zelenjavarju.

 53. Rado pravi

  Jankovičev pravi boj ni z Janšo, ampak s strankami levice.
  Vztraja namreč pri svoji “nestrankarski” listi, ki bi se ji morale podrediti stranke levice.
  Težko bo.

 54. superhik pravi

  Mefisto. Nisem prebral toliko knjig kakor mudo moreno in nisem tako pronicljiv analitik kakor Petrovc a vendar si dovolim pokomentirati kaj na tem portalu, brez slabe vesti. Zdi se mi nedostojno, sklicevati se na US in pokroviteljsko s prstom kazati na uboge pare, katerim na jesen življenja ostaja le ždenje pred TV. Sploh pa je bizarno, da komentar temelji na malodane amneziji.

 55. Jože pravi

  Vse ki ste proti Titu, bi vas dal jaz Stalinu pol bi videli kaj je diktator.
  Govorite da je imel absolutno oblast, a je zdaj PAhor ni imel in od volitev naprej Janša. Saj lahko delajo kar hočejo, ali upoštevajo voljo ljudstva ? NE !
  Pravite da je imel Tito denar v Švici, danes pa ima vsaj 1000 bogatih Slovencev račune v Švici iz naropanega denarja v Sloveniji !!! Res ste uboge ovce, ki vas lahko vodijo bedaki kot so Janša, Pahor in krščanska stranka. Važno da vam pred volitvami veliko obljubljajo ( kar potem nič ne uresničijo ) pa jih ve ovce volite. Oni potem v 4 letih lepo nakradejo kar se da, Slovenija pa je vse globje v krizi zaradi vas ovc. Res ne vem kdaj boste spregledali ?
  Pa hitro pojdite kupovat delnice NLB, Janša bo rabil denar !

 56. andrej pravi

  Tita je spoštoval ves svet; še danes so ti vrata odprta v Egiptu in drugje, ko rečeš, da si iz Titove dežele. Janša je lažnivec in vojni dobičkar. Veliko listin kaže na to. Toliko bogatašev, kot jih ustvaril Janša in njegovi, prej v Titovih časih ni bilo. So pa to bogastvo pridobili s pomočjo države in v škodo teh državljanov. Titova cesta v Ljubljani pa bi večna: v srcih teh ljudi, ki vedo kaj je prava resnica. In resnica: proti Janševi laži in klevetam: napada vse inštitucije sistema, države i potem pravi, da je za pravno državo. ZA SVOJO DRŽAVO JE, ZA TISO, V KATERI BI VELJALA LE NJEGOVA BESEDA IN LAŽ.IN ZOPET LAŽI.

 57. partizan pravi

  sds–ns-i…!!
  ………………..
  .
  DVE KRIMINALNI ZDRUŽBI
  .
  KLERO-domobranskih kriminalcev

  lažnivcev

  demagogov

  –primitivcev–

  lopovov

  hlapcev -vatikana

  .etc..!

 58. Edi pravi

  mudo-zamorjeno..??
  ————————–
  .
  KAJ TI TO BEBLJAŠ O –janši–????
  .
  in njegovih osamo-svojiteljskih —

  lumpenproletarskih-

  jarih gospodih–????
  .

  .
  kaj nisi STEGOVAL GOBCA
  ———————————— KO JE BIL–TITO–
  .
  ŠE ŽIV..??
  .
  SI SE TAKO KOT

  ..NS-I.. SDSss–ova drhal
  .
  skrival
  ————– po cerkvah..samostanih..mami pod kiklo..???

 59. MEFISTO pravi

  Tožil bom vsakogar, ki bo javno pisno ali ustno hvalil pokojnega tirana in morilca tovariša TITA, ker je tako ravnanje kriminalizirano z odločbo ustavnega sodišča.

  PARTIZAN in EDI, ki sta očtno ena in ista oseba, pa sta kot kaže v zadnjih predinfarktnih vzdihljajih.

 60. TITO pravi

  AH–mefisto..!!
  .
  zdaj pa si spustil–GLISTO..!!

 61. Mihael pravi

  očitno

  SI NEKI PRIMITIVCI
  ———————————–
  PO SVOJE RAZLAGAJO

  d e m o k r a c i j o

  VSEKAKOR, NEKAJ JIH JE POD VPLIVOM SUBSTANC,

  ali pa imajo že v Polju pacienti dostop do

  INTERNETA.

 62. dern pravi

  Zelo kontradiktorna odločitev, mislim, da celo premišljena. Če se ZJ poda v boj na volitvah bo nekaj glasov več, vendar bo levica pobirala glasove od levakov. Vsekakor, pa ena ulica s Titovim imenom manj ali več nič ne spremeni, kajti vse ostale ulice obdrže stara imena, torej Titova. Zagotovo je bila ta odločitev sodišča politična, ter nekaj pomeni, kar se bo šele zgodilo. Mislim, na kozlovsko sodbo, ki lahko ob vseh nepravilnostih in napakah postane edina rešitev za levake.

 63. partizan pravi

  TINE–BEBČEK..!!!
  .
  ENI SMO..samo-upravljali..
  .
  drugi pa ste korakali kot četica..!!
  .
  .
  .
  danes PA VAS–KAPITALISTI– RANGIRAJO KOT..vagone..butce..!!!
  .

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen