Britanska kraljica prispela na že 16. obisk Avstralije

0

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes v družbi soproga prispela na svoj že 16. in morebiti tudi zadnji obisk Avstralije. Ob prihodu na letališče v Canberri je 85-letno monarhinjo, ki je uradno tudi avstralska kraljica in je med prebivalci še vedno zelo priljubljena, poleg državnega vrha pozdravilo več sto otrok.

Ko je kraljica z letala stopila na avstralska tla, jo je naprej pozdravila generalna guvernerka Avstralije Quentin Bryce, ki ima v državi vlogo predstavnice britanske monarhije, in jo predstavila avstralski premierki, v Walesu rojeni Julii Gillard. Zaprisežena republikanka in prva ženska na čelu avstralske vlade je kraljici segla v roko, ni pa se priklonila.

Kraljici v čast je vojaški orkester zaigral skladbo “God Save the Queen”, vojaki pa so v zrak izstrelili 21 strelov. Čast, da kraljici podari prvi šopek cvetja, je pripadel Margaret Cunningham, ki je Elizabeti II. rože izročila že ob njenem prvem obisku v Avstraliji pred 57 leti.

Kraljica je v Avstraliji izjemno priljubljena. Med njenim prvim obiskom leta 1954 naj bi si jo v živo ogledalo okoli 75 odstotkov prebivalcev. Tokratni obisk v državi naj bi bil sicer precej bolj umirjen in morebiti celo njen zadnji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralski republikanci, ki si že desetletja prizadevajo za pretrganje vezi z britansko monarhijo, so mnenja, da predstavlja najnovejši obisk monarhinje odlično izhodišče za razpravo o poglavarju države, a podpora republikanskim prizadevanjem v Avstraliji upada.

Glede na javnomnenjsko raziskavo ustanovitev republike podpira le 34 odstotkov Avstralcev, najmanj od leta 1991, za ohranitev monarhije pa jih je 55 odstotkov.

Gillardova se v razpravo pred obiskom kraljice ni želela vpletati. “Mislim, da se bodo Avstralci v času kraljičinega obiska veselili in proslavljali njeno prisotnost tu,” je dejala.

Elizabeta II. se bo v času desetdnevnega obiska med drugim srečala z žrtvami letošnjih uničujočih poplav in ciklona v Brisbaneu, obiskala Melbourne, v Perthu pa bo 28. oktobra odprla srečanje voditeljev držav skupnosti Commonwealth.(sta)

(foto: Wikipedia.org)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen