Janša proti Berglundu: slednji brez dokazov o podkupninah, a z dokazano lažnivo črko “J”

16

Danes se na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljuje obravnava v tožbi predsednika SDS-a Janeza Janše proti finski televiziji YLE in novinarju Magnusu Berglundu. V isti tožbi sta se znašla še nekdanji v.d. generalnega direktorja Policije Bojan Potočnik in direktor Sistemske tehnike Milan Švajger, ki sta po Janševem mnenju prav tako operirala z lažmi.

Janša je pred začetkom obravnave dejal, da upa, da bo sodišče sposobno pripeljati Berglunda na obravnavo in da bo končno predložil dokaze, ki jih je obljubljal, kajti na prvi obravnavi ni bilo ne Berglunda ne dokazov. Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič je po prvi obravnavi dejala, da Berglund ves čas navaja, da bo dokaze za svoje obtožbe na račun Janše predložil na sodišču, vendar dokazov do konca prve obravnave, ko je bil zadnji dan, ko bi to še lahko storil, ni predložil. “Torej dokazov ni,” je poudarila Zidar Klemenčičeva. Berglundov odvetnik Andrej Kirm pa je neprepričljivo dejal, da se je Berglund, ki ga sicer na obravnavo ni bilo, odločil le zaščititi svoje vire, do česar ima vso pravico.

Spomnimo: Berglund pred tremi leti v oddaji Resnica o Patrii takratnega premierja Janšo obtožil, da je pri poslu s patriami prejel podkupnino. J je Janez Janša, slovenski premier. /…/ Patria, ki je v državni lasti, je podkupila slovenskega premierja,” je takrat trdil Berglund. No, pred kratkim pa se je izkazalo, da se je Berglund v oddaji Resnica o Patrii hudi zmotil ali pa zavestno lagal, saj smo na Politikisu objavili dokument, ki nedvoumno izkazuje, da oseba “J” iz Patrijinih dokumentov, ki potrebuje pokojnino, ni Janša, temveč Bartol Jerković, direktor hrvaškega podjetja Đuro Đaković specialna vozila, ki zdaj izdeluje oklepnike patria za hrvaški trg.

Pripis: Predsednik SDS Janez Janša je na današnjem zaslišanju v tožbi, ki jo je vložil zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda in ostale, dejal, da je škoda, ki mu jo je povzročila oddaja Resnica o Patrii, neizmerljiva. Pojasnil je, da mu je oddaja “spremenila življenje”. Po besedah Janše od 1. septembra 2009, torej datuma predvajanja oddaje, ne mine dan, ko ne bi moral dokazovati, da so bile obtožbe lažne. Poudaril je, da se v času takratne predvolilne kampanje kot predsednik vlade in predsednik SDS ni mogel ukvarjati z ničemer drugim kot odgovarjanjem na obtožbe.

Ocenil je tudi, da bi njegova stranka, če te obtožbe ne bi objavili, na volitvah lahko dobila vsaj deset odstotkov več glasov. In ker so, kot je pojasnil, politične stranke financirane na podlagi števila glasov na volitvah, je tudi SDS utrpela finančno škodo. Po njegovih besedah so tako izgubili 4,5 milijona evrov. Prav tako so ljudje izgubili zaupanje v institucije države, je menil, napaden pa da je bil tudi ugled Slovenije, saj naj bi jo v oddaji predstavili kot koruptivno državo.

Janša je se poudaril, da finska televizija YLE, ki je oddajo predvajala, do danes se ni objavila popravka in demantija, ki so ga sicer poslali v roku 24 ur po oddaji. To po njegovem mnenju kaže na to, da se je škoda povzročila namerno, iz tega pa da ni mogoče izključiti niti političnega ozadja.

Janša je poleg Berglunda in YLE tožbo zaradi izjav v oddaji vložil tudi zoper nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika in direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, tožbo pa obravnava ljubljansko okrožno sodišče. Na prejšnjem, sicer prvem naroku sta tako Janša kot njegova odvetnica Nina Zidar Klemenčič opozorila, da finski novinar Magnus Berlgund dokazov sodišču ni predložil.

Dejal je še, da je Wolfa prvič srečal na sodišču, na sodni obravnavi. Prav tako je spomnil, da elektronska pošta Črnkovičeve žene ni bila nikoli poslana Patrii. Janša je še spomnil, da je iz Patrijinih dokumentov razvidno, da je podjetje plačevalo podkupnine v Sloveniji, in sicer dvema človekoma – slikarju Juretu Cekuti in nekdanji svetovalki Milana Kučana Mirjani Jarc, ki ji je Patria mesečno nakazovala 7.500 evrov. Dodal je, da so tudi hrvaški mediji objavili dokumentacijo, da je “J” direktor nekega hrvaškega podjetja.

Mimogrede, po spletu pa je danes zaokrožil mejl, ki pravi, da po novem črka “J” pomeni “jebo”, seveda za Berglunda… 

Magnus Berglund se je pri črki J “hudo zmotil”, spletni komentatorji pa menijo, da bi po novem ta črka lahko pomenila “jebo”, ki si jo je nakopal Berglund s svojo lažjo…

 

 

 

 

Št. komentarjev: 16
 1. Petrovc pravi

  TAKOLE: za takega bandita, kot je Berglund, biv Aziji odsteli 2000 Euro, da bi v nadaljevanju analizirali DNK njegove stegnenice! Na finskem je cena samo 200% visja, macji kaselj!

 2. danilo pravi

  Za sedanjo opozicijo je dobro,da se vse sodne zadeve končajo do volitev, kar pa kontinuiteti seveda ne diši, sodstvo je njihovo, smo videli izjave “neodvisne” Roblekove na POP TV, raztegovali bodo, kolikor se bo dalo…

 3. CSI-Morost pravi

  Če takole čez prst pogledam Janši ne kaže slabo. Še zlasti, ker so se sodniki po padcu vlade usrali ko zajčki. Kajti dobro vedo, da morajo sedaj nehati čakati navodila iz centralnega udbomasijkega komiteja, ampak MORAJO vklopiti svoj mozak, tega pa ni in ni. In ga ne bo. Tok, tok, tok, tok……..padajo domine.
  Smrt fašizmu in komunizmu in koloradskemu hrošču (tardečemu seveda).

 4. Sibil pravi

  Kdaj so pa neonacistične spake komunajzerske sploh rabile dokaze?

 5. MEFISTO pravi

  Da bi ohranili napetost in sum, da je Janša vzel podkupnino, bodo verjetno preložili obravnavo do sodbe o tako imenovanem predhodnem vprašanju, to je do zaključka kazenskega postopka.

  Res pa je, da bi morali toženci predložiti sodišču dokaze do prve glavne obravnave.

  Ker tega niso storili, sodišče nima več razlogov, da bi še zavlačevalo.
  s postopkom.

  Morda ve brat RADO za kako bolj eksaktno napoved?

  Pustimo se presenetiti, saj ne moremo napovedovati brez ciganke in kofeta.

 6. Rado pravi

  Mefisto,
  jaz ne verjamem, da bodo Janši lahko karkoli dokazali. Saj človek ni bedak, da bi si pustil karkoli nezakonitega izročiti na roke.

  Velika moralna packa bi bila že, če bi se dokazalo da je denar prišel do Zagožna. IN PRAV SLEDNJE RAZLOG, da Janša vzpodbuja sum že na samo legitimnost obtožnice in sojenja!

 7. MEFISTO pravi

  RADO je dober, čustven, strasten in ljubeč človek.

  Na celem sveu sovraži le SDS in Janšo, kar je pravzaprav zelo malo v primerjavi z njegovimi preostalimi rdečimi brati.

  RADO je tudi pravi žigolo.

  Potem, ko mu je prijateljica vroče in strastno grizla zapestje pred vrati njene prijateljice, je dokončal svoj zločin.

  Vrnil se je k prijateljici njegove prijateljice, ki je pri oknu že vzdihovala za njim in jo brez kakršnega usmiljenja v več intervalih povaljal kar na tepihu.

  Tak je naš RADO!

 8. Ponarejeni Kraševec pravi

  Tega Berglunda bi bilo potrebno postaviti pred odločitev: Ali resnica, ali pa strel v tilnik. Vsi ti “novinarji” zaslužijo, da jih najstrožje preganjajo. Tudi Karba spada med njih.
  Potreben bi bil ameriški, ali pa kitajski način (injekcija ali pa strel v tilnik).

 9. Ponarejeni Kraševec pravi

  Mefisto, kar se Radota tiče, je zame tudi majhen kriminalček. Njegovo sovraštvo do Janše in SDS je že manično. Najbolje bi bil shranjen v zaprtem oddelku – z velikim številom kriminalcev in nekaj dobrih homotov, ki bi ga malo osladili.

 10. EVROPA pravi

  Padamo iz dneva v dan globje v drek, ker je nepoštenje glavna vrlina teh levih-rdečih, vsega je pa krivo PRAVOSODJE:policija, tožilstvo in sodstvo, oni ščitijo ves kriminal, ki pa je na levici.
  Dokler nebodo te inštitucije delovale pošteno bo Slovenija BANANADRŽAVA, čudim se g. Masleši in g. Fišerju pa čeprav sta še iz režima komunizma, da pa nimata toliko etike in morale, da bi vsaj sedaj uzela v roke svoje delo pošteno in načelno to je zelo, zelo žalostno ali si Slovenija nezasluži poštenih ljudi, ki vodijo te tako pomembne pozicije, pa saj nas-vas vidi cela Evropa in svet, dajte si malo zavesti in morale v vaše srce!

 11. Baron pravi

  Rado, ne zavajaj. Tudi če bi denar prišel do Zagožna, kaj potem? Zagožen sam odgovarja za svoja dejanja. Ne vem, zakaj bi potem Janša moral odgovarjati?

  Sicer pa je znano, da bo Zagožen tožil Karbo zaradi laži, ki jih je napisal.

 12. lojze pravi

  V režimih, kakršen je naš, je sodstvo v rokah vladajoče ideologije. Vladajoča ideologija je še vedno komunizem (Turk, Janković, Kučan, Potrč, Anderlič, Rop, Cvikl itd, itd). Zgodovina VKP(b) je svoje (komunistične) nasprotnike (ko so prenehali biti sopotniki) imenovala: belogardistični lopovi, ničvredni hlapci fašistov, bedna golazen, belogardistična svojat, izvržek človeštva, tolpa ljudskih sovražnikov itd,itd. In zaradi takšnih obtožnic in obdolžitev so tisoči izgubili glavo in stotisoči gnili v sibirskih tajgah. Še “srečo” imamo, da so naši, zgoraj našteti in nešteti drugi komunisti, polakirali svoje čevlje, obuli frake in si oskrbeli bančne račune v Švici. Tako so nas, tri generacije Slovencev, le okradli in pokradli, ne pa tudi pobili. Bog jim je vzel razum, volivci bi jim morali besedo.

 13. Krpan pravi

  Zanimivo bo spremlati tudi ta sodni postopek. Kako bodo na vse načine komunajzerji s trenutno, še njihovim sodstvom, poizkušali pomesti z zadevo. Ampak stvar je na njihovo grozo mednarodna,kot tako so jo sami sproducirali. Sodni mlini meljejo počasi, ampak sigurno. Laž pač ne preživi na dolgi rok. Niti na srednji ne. Marsikomu se bo za vedno spremenilo življenje, tudi življenski okoliš – med rešetkami.

 14. modusvivendi pravi

  Rado, ja to treba dokazati, to so zgolj in samo domneve, prišepetane od Kosa.

  Sicer je pa dejstvo, da če ta zadeva pade in Berglunda obsodijo, analogno to pomeni, da tudi drugi proces, ki ga vodi tožilstvo slej ali prej pade.

 15. Petrovc pravi

  Rado se igra parado:
  pa malo obrnimo tvoj komentar:

  Jaz ne verjamem, da bodo Radu lahko karkoli dokazali, da je denar, sicer drobiz, prejemal tudi on, za te bedne komentarje. Saj človek ni bedak, da bi si pustil karkoli nezakonitega izročiti na roke in se pri tem se slikati. Rado je namrec velik financni strokovnjak na podrocju “placaj, pa pisem!”

  Velika moralna packa bi bila že, če bi se dokazalo da je denar prišel do njegovega somisljenika B. Valencica, kralja norcev. IN PRAV SLEDNJE JE RAZLOG, da Rado vzpodbuja sum že na samo legitimnost namigov in preverjanje!

 16. MEFISTO pravi

  RADO je doma v glavnem mestu Zelene doline.

  Glavno mesto Zelene doline je Žalec.

  In prav Žalec je silno ponosen na dva svoja someščana, na našega brata Rada in na Posedela.

  Žigolo in pronicljivi politični analitik RADO se vam je že sam predstavil na teh straneh.

  Posedel pa je tisti bivši župan, ki so ga Žalčani sunili v rit, ki je zaradi svojih političnih ambicij zamenjal že vse slovenske stranke in ki pravkar za vedno končuje svoj zadnji poslanski mandat med drhaljo nepovezanih poslancev, kamor je pribežal iz nič boljšega ZARESA.

  O, Žalec ceni svoje zaslužne može!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen