Vijoličasti pred tekmo desetletja

0

Nogometaši Maribora so danes zgodaj zjutraj s slivniškega letališča s čarterskim poletom odpotovali proti Glasgowu, prizorišču povratne tekme 4. kroga kvalifikacij za evropsko ligo. Tekma na Ibroxu se bo začela v četrtek ob 20.30, Mariborčani pa proti ekipi Rangers branijo prednost enega zadetka.

Na prvi tekmi sta za zmago nad Škoti z 2:1 za vijoličaste zadela Agim Ibraimi in Etien Velikonja, kar jim daje izjemno priložnost za uvrstitev v skupinski del tega tekmovanja. To bi bil velik uspeh te generacije. Večje motivacije, kot je tekma na Ibroxu, kjer pričakujejo približno 40.000 gledalcev, ne potrebujejo.

Mariborčani so zadnji trening opravili v Rogozi, mariborskem predmestju, kjer večkrat najdejo mir za priprave na pomembne preizkušnje. Trener Darko Milanič na povratni tekmi ne bo mogel računati na Aleša Mejača, ki ima dva rumena kartona, in poškodovanega Jovana Vidovića. S polno močjo je začel vaditi kapetan Marcos Tavares in Milanič se je odločil, da bo tudi Brazilec šel na pot, kar dodatno dviguje samozavest slovenskim prvakom.

“Uspeh v Glasgowu bi bil vrhunec celotne generacije. Že tretje leto se borimo za uvrstitev v skupinski del in zdaj smo zares blizu,” pravi napadalec Dalibor Volaš. Ta je bil dolgo časa brez doseženega gola, vendar se je na zadnji prvenstveni tekmi z Muro z dvema goloma vrnil v strelsko formo.

“Pripravljeni smo na številne predložke, ki jih bodo gostitelji pošiljali pred naša vrata. Čaka nas velik pritisk v začetnem delu tekme, tako je bilo že lani proti Hibernianu in gotovo ne bo drugače niti tokrat. Pri tem ni dvoma, da je Rangers neprimerno močnejši. Na drugi strani pa je nad njim večji pritisk, razmišlja o morebitnem neuspehu in za klub, kot je Rangers, bi to bil velik šok. Verjamemo, da smo v boljšem položaju. Hkrati smo še ob pravem trenutku prišli v pravo formo, smo samozavestni in gremo pogumno v Glasgow. Moramo jim takoj pokazati, da se jih ne bojimo,” pravi igralec obrambne vrste Mitja Viler, ki na bočnem položaju pričakuje velik pritisk gostiteljev.

To bo mentalni preizkus celotnega moštva, kot poudarja, saj je finančni vložek škotskega prvaka neprimerno višji in uvrstitev v evropsko ligo bi bila tolažba za predčasno slovo od lige prvakov. S tem bi tudi bila rešena evropska sezona (napredovanje prinaša uvrstitev v skupinski del tekmovanja evropske lige) in pokriti številni finančni vložki.

Trener Milanič je še enkrat analiziral tekmo z Rangersi. Ve, kako se bodo domači lotili tekme in od kod preti največja nevarnost. “Skušali bodo na dva načina priti do našega gola, s kratkimi podajami in z dolgimi predložki v kazenski prostor. Treba bo biti pazljiv in potrpežljiv ter vse njihove značilnosti nevtralizirati,” razlaga Milanič, ki je zadovoljen z učinkovitostjo moštva predvsem na zadnji prvenstveni tekmi proti Muri, ki je Mariborčanom vlila dodatno samozavest.

S sedeža Mednarodne nogometne zveze (Uefa) pa so sporočili, da preučujejo nastop ameriškega branilca Carlosa Bocanegre na prvi tekmi v Mariboru. Američan takrat naj ne bi imel delovnega dovoljenja za Veliko Britanijo, imel pa naj bi urejene papirje za evropsko ligo. Kljub temu so se Mariborčani na Uefo pritožili glede njegovega nastopa na prvi tekmi, a dokler Uefa ne bo dala pojasnila glede položaja Bocanegre (to naj bi se zgodilo danes ali najpozneje jutri), v Mariboru te zadeve ne želijo komentirati. Na tekmo se pripravljajo za branjenje vodstva 2:1. Bocanegra je medtem že dobil vizum, vendar je v nedeljo moral izpustiti tekmo škotskega prvenstva.(sta)

Dejan Mezga je bil v Ljudskem vrtu eden najzaslužnejših za zmago vijoličastih. (foto: Vasja Šabeder)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen