Terorist Anders Behring Breivik bo danes stopil pred sodnika

0

Desničarski skrajnež Anders Behring Beivik, ki je v petek v napadih v Oslu oziroma na bližnjem otoku Utoya ubil najmanj 93 ljudi, bo danes prvič stopil pred sodnika. Beivik je napada že priznal, a dejal, da ne sprejema kazenske odgovornosti zanju. Izjavil je tudi, da je želel z napadoma kaznovati in spremeniti norveško družbo.

Policija je Beivika, ki trdi, da je deloval sam, aretirala v petek kmalu po pokolu na otoku Utoya. Obtožili so ga terorizma.

Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, bo sodnik danes najprej odločil, ali bo zaslišanje javno ali zaprto za javnost, nato pa bo določil pogoje pripora do vložitve uradne obtožnice proti Beiviku. Pripor lahko po norveški zakonodaji sprva traja največ štiri tedne, nato pa ga je mogoče še podaljšati.

32-letnik, ki v preteklosti ni zagrešil kriminalnih dejanj, je pa na spletu objavljal svoja skrajno desna stališča, je v petek najprej razstrelil avtomobil bombo v vladni četrti v Oslu, nato pa se je, oblečen v policista, odpeljal na otok Utoya, kjer je bil tabor podmladka norveške laburistične stranke, in tam začel streljati.

V eksplozijah v Oslu je bilo ubitih sedem ljudi, v streljanju na otoku pa 86, večinoma mladih. Poleg tega je bilo v napadih ranjenih še prek 90 ljudi, nekaj pa jih še vedno pogrešajo.

Tik pred napadoma je na spletu objavil objavil 1500 strani dolg manifest in 12-minutni video posnetek, ki dokazujeta, da je napada načrtoval vsaj od leta 2009.

Po vsej Norveški se bodo medtem številnih mrtvih danes opoldne spomnili z minuto tišine. Tako je po srečanju s kraljem Haraldom V. v nedeljo sporočil norveški premier Jens Stoltenberg. Enako odločitev naj bi sprejela tudi vlada sosednje Švedske.(sta)

Desničarski skrajnež Anders Behring Beivik, ki je v petek v napadih v Oslu oziroma na bližnjem otoku Utoya ubil najmanj 93 ljudi, bo danes prvič stopil pred sodnika.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen