[Rdeči totalitarizem] Fajonova in Nemec bi pregledovala mobilne telefone prvakov političnih strank in preiskovalnih novinarjev!?

5

Predsednica SD Tanja Fajon in podpredsednik SD Matjaž Nemec menita, da premier Janez Janša varnost zamenjuje z nadzorom nad državljani. Fajonova opozarja na afero Pegasus in Janšo poziva, naj zagotovi neodvisno, prostovoljno, forenzično preiskavo mobilnih aparatov, zlasti prvakov političnih strank, preiskovalnih novinarjev in tudi civilne družbe. Na ta rdeči totalitarizem so se odzvali številni uporabniki Twitterja.

Fajonova je v današnji izjavi novinarjem uvodoma poudarila, da bi Janša moral pojasniti, kaj je počel in kaj se je dogovoril, ko je decembra 2020 v Izraelu obiskal podjetje, ki v Evropi prodaja sistem za vohunjenje Pegasus. Obenem je Janšo pozvala, naj omogoči “neodvisno in prostovoljno forenzično preiskavo mobilnih aparatov, na prvem mestu prvakov političnih strank, pa tudi preiskovalnih novinarjev in civilne družbe, da bomo v resnici vedeli, ali se je prisluškovanje dogajalo tudi pri nas”.

Nekatere države v Evropi so že napovedale neodvisne preiskave, je spomnila. Če tega Janša v določenem roku ne bo storil, bodo morali pozvati evropske institucije ali neodvisne organe, da to storijo na slovenskih tleh, je napovedala Fajonova. To bi po njenih ocenah morala opraviti predvsem neodvisna agencija, raje iz tujine, možnost pa je tudi prek nevladnih organizacij. Kot je pojasnila, so v Evropski parlament v teh dneh prejeli obvestilo, naj se podrobneje začnejo ukvarjati tako s samim vohunjenjem na evropskih tleh kot s porastom neonacizma in skrajnih desnih ekstremistov v Sloveniji.

Tako Fajonova kot Nemec sta opozorila na po njunem mnenju vse večji nadzor družbe s strani vladne SDS. Na namero SDS po njunih ocenah kažejo afera s prisluškovalnim sistemom Pagasus, “politično podrejanje policije ter razmah desnih radikalnih skupin, ki po njunem mnenju očitno uživajo podporo največje koalicijske stranke”.

Nemec pa je zaradi afere Pegasus in po njegovem mnenju političnih pritiskov na policijo napovedal sklic seje Komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs). “Ob vse več indicih o povezavah med rumenimi jopiči ter ljudmi iz ali blizu vlade je prav, da državljanke in državljani dobijo jasna pojasnila, zakaj vlada tolerira t.i. rumene jopiče, zakaj se policistom onemogoča opravljanje njihovega dela,” je dejal.

Kritičen je bil tudi do informacij o vse večjih političnih pritiskih na slovensko policijo. Med drugim je izpostavil, da naj bi ravno te dni nekateri zaposleni na policiji, ki so sodelovali pri preprečitvi konflikta na protestu konec junija med t. i. rumenimi jopiči in udeleženci protesta, prejeli opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Omenil je tudi, da se v policiji obeta reorganizacija po navodilih politike, “kjer se bo ključne naloge delegiralo neposredno iz ministrstva za notranje zadeve”.

Na sejo Knovsa, ki jo bo predlagal zadnji teden avgusta, bodo vabljeni tako novinarji, ki so delali na tem področju, kot tudi politiki, med njimi predsednik vlade, državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič ter direktor policije Anton Olaj.

Po počitnicah se sicer po napovedih opozicije obeta več možnih interpelacij ministrov. To je pred nekaj dnevi že omenila poslanka LMŠ Jerca Korče. Ena prvih je interpelacija okoljskega ministra Andreja Vizjaka, o čemer se bo opozicija pogovorila in pri vsem nastopala skupaj, je danes povedala Fajonova.

Št. komentarjev: 5
 1. mirror pravi

  SD bi spet rada podtaknila nekaj, kar so sami počeli. Policija je prestreljena z njihovimi kadri, podobno Sova.

 2. bogdan pravi

  Dva rdeča pajaca.

 3. raft pravi

  Ta rdeča gola-zen bi morala ležati v 700 grobiščih po Sloveniji in ne tisti, ki v njih ležijo.

 4. hinko pravi

  Glavni prisluškovalci so bili šarec, črnčec in poklukar v prejšnji vladi. To naj knovs prednostno razišče.

 5. čiko pravi

  Tema dvema puhoglavcema je topel zrak povsem napolnil glave…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen