V Kaprunu ob 20. obletnici katastrofalne nesreče na zobati železnici maša za 155 žrtev

0

V avstrijskem Kaprunu je pred 20 leti zagorelo v vagonu zobate železnice. Nesreča je zahtevala 155 smrtnih žrtev, med njimi so bili štirje Slovenci. Rane številnih svojcev se v dveh desetletjih še niso zacelile, med drugim zato, ker za požar ni bil nihče kazensko preganjan. V Kaprunu se bodo obletnice spomnili z mašo ob spomeniku žrtvam nesreče.

Več strokovnih poročil je ugotovilo, da je požar na vagonu zobate železnice v Kaprunu 11. novembra 2000 izbruhnil, ko je vagon vstopal v predor. Vzrok požara je bila po navedbah nemških izvedencev nestrokovna vgradnja grelca, ki ni bil primeren za zobato železnico. Prvotno je veljalo, da naj bi bila vzrok za nesrečo napaka na grelcu.

Iz vagona in predora se je uspelo rešiti le 12 ljudem, za 155 je bila nesreča usodna. Med smrtnimi žrtvami kaprunske katastrofe je bilo 92 Avstrijcev, 37 Nemcev, deset Japoncev, osem Američanov, štirje Slovenci, dva Nizozemca, Britanec in Čeh.

Številne žrtve so lahko na podlagi analize DNK identificirali šele več tednov po nesreči. Četrtina žrtev je bila otrok in najstnikov, najmanjši je bil star pet let.

Deželno sodišče v Salzburgu je leta 2004 oprostilo vseh 16 obtoženih in menilo, da nihče od njih ni kršil zakonodaje, ker ni bilo ustreznih predpisov. Prav tako požar v vagonu ni bil del morebitnega scenarija nesreč, ki bi ga inženirji morali upoštevati, kar je naletelo na velike kritike sorodnikov žrtev.

Kaprunska nesreča je prišla tudi pred Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, kamor se je v treh primerih obrnil avstrijski odvetnik Gerhard Podovsovnik. Sodniki in strokovnjaki, ki jih je najelo sodišče, naj bi bili po njegovem mnenju pristranski. Številni sorodniki žrtev si po poročanju tujih tiskovnih agencij še danes prizadevajo za nov sodni postopek proti odgovornim za tragedijo.

“Zobata železnica je bila časovna bomba,” je še danes prepričan odvetnik Podovsovnik. Kot je pred letošnjo obletnico povedal za nemško tiskovno agencijo dpa, je bilo v vagonu več predmetov, ki tam ne bi smeli biti, grelec pa so upravitelji zobate železnice predelali po svoje in tako izgubili vso garancijo zanj.

Odvetnik vidi še eno priložnost za nov pravni postopek v zvezi z nesrečo. Sicer ne v Evropi, kjer so pravne poti že izčrpane, ampak v ZDA, od koder je bilo osem smrtnih žrtev, je pojasnil.

451 sorodnikov žrtev je sicer v letih po nesreči doseglo izvensodno poravnavo, s katero so bili upravičeni do skupne odškodnine okoli 16 milijonov evrov. A denar je šel večinoma za honorarje odvetnikov – v nekaterih primerih so ti po poročanju agencije APA pobrali tudi več kot polovico odškodnine, ki so jo prejeli svojci.

Ob deseti obletnici požara so se upravitelji zobate železnice uradno opravičili za nesrečo ter prevzeli moralno, ne pa tudi pravne odgovornosti za katastrofo. “Žalostni in pretreseni v Žičnicah Kaprun prosimo, da nam oprostite. Katastrofa se je zgodila na objektu, ki ga upravljamo, torej v naši odgovornosti. To odgovornost priznavamo,” so tedaj zapisali v sporočilu za javnost.

Ob letošnji 20. obletnici nesreče bodo v Kaprunu v sredo ob 9. uri pripravili ekumensko sveto mašo za svojce umrlih. Zaradi pandemije covida-19 bo maša potekala na prostem. Kot poudarjajo lokalne oblasti, gre tokrat za skromno slovesnost za sorodnike, ne pa tudi za uradno. Tako nanjo niso povabljeni politiki in visoki predstavniki avstrijske vlade.

Maša bo potekala ob spomeniku žrtvam nesreče, ki so ga postavili v bližini končne postaje zobate železnice. Tam ima vsak od umrlih svojo nišo, številne med njimi so opremljene s fotografijami, mislimi in osebnimi spominki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen