“Kaj jih naj pustimo umreti?” Prvi dan 30-dnevne epidemije v znamenju novih protikoronskih ukrepov!

3

V Sloveniji je od danes ponovno razglašena epidemija. Vlada je sprejela tudi nekaj novih protikoronskih ukrepov, med katerimi sta omejitev gibanja na prostem od 21. do 6. ure po celi državi in prepoved zbiranja več kot šest oseb. Za večji del učencev in dijake se je ponovno začela šola na daljavo. Stroka vse glasneje opozarja na težave z zdravstvu.

V nedeljo so v Sloveniji opravili 2637 testov na novi koronavirus, odkrili pa so 537 okužb. V nedeljo sta umrli dve osebi z novim koronavirusom. V Sloveniji je okužen odstotek prebivalstva, po besedah infektologinje in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović ocenjujejo na podlagi deleža pozitivnih testov. Ob tem jih skrbi predvsem naraščanje števila oseb, ki potrebujejo hospitalizacijo.

Tudi če bodo vsi dosedanji ukrepi prijeli, bi v drugi polovici novembra v bolnišnicah lahko imeli od 480 do 680 bolnikov s covidom-19. Med njimi bo do 80 do 190 tistih, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo.

V bolnišnici se je v sredo sicer zdravilo 289 ljudi, od tega jih je intenzivno nego potrebovalo 55. To pomeni, da je Slovenija po vseh merilih presegla meje za razglasitev epidemije, ki pa po vladnem odloku že velja od danes.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je tako zjutraj izdal sklep o aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja. Ta omogoča, da poleg zdravstvenih in drugih služb država uporabi tudi sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč. Pojasnil je, da bistvene razlike pri njihovih nalogah v primerjavi s prvim valom ni, je pa prepričan, da so pri novelaciji državnega načrta naredili pomemben korak predvsem pri načrtih dejavnosti posameznih resorjev.

Vlada je danes sprejela še omejitev druženja več kot šest ljudi in prepoved gibanja ponoči, od 21. do 6. ure. Slednja začne veljati v torek ob 21. uri, je na novinarski konferenci povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Vlada prepoveduje vse prireditve, maše z verniki, poroke v vseh regijah, tudi v edini oranžni Obalno-kraški regiji.

Vlada je tudi umaknila do zdaj veljavno pravilo, da lahko prebivalci iz oranžne regije še naprej prehajajo v rdeče regije. Meja statističnih regij pa ne bo več mogoče prečkati zaradi koriščenja turističnih rezervacij, je še naštel Hojs. Še naprej pa je mogoče koristiti rezervacije turističnih namestitev v domači statistični regiji, je dodal.

Glede ustreznosti do danes veljavnih ukrepov so sodelujoči v javnomnenjski raziskavi družbe Valicon sicer razdeljeni, a velika večina podpira prepoved prireditev in druženj več kot 10 oseb. Najbolj kritična je javnost, sodeč po raziskavi, do ukrepa nošenja mask na odprtem, saj 39 odstotkov vprašanih meni, da je ta ukrep povsem neustrezen.

Državljane je danes nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Kot je poudaril v govoru, v krizi skupnost strne vrste. Zdaj je tak čas. Bodimo pogumni in odločni, a strpni in potrpežljivi. To je zlasti pomembno za politiko, ki naj si iskreno prizadeva za medsebojno spoštovanje in sodelovanje, je še dodal.

K strnitvi zdravniških vrst so pozvali tudi v zdravniški zbornici. Kot je poudarila predsednica Zdenka Čebašek-Travnik, morajo biti solidarni s tistimi, ki delajo v najtežjih pogojih in se odzvati na klice po pomoči. Prepričana je, da zdravniki ne bodo obupali, a v boju proti novemu koronavirusu potrebujejo sodelovanje vseh prebivalcev.

Slovensko zdravniško društvo pa je vlado pozvalo, da izvajalcem zdravstvenih storitev podeli začasno imuniteto pred kazenskimi in civilnimi tožbami, ki bi lahko sledile nepopolni oskrbi v času izrednih zdravstvenih razmer.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom zvišujejo število postelj za bolnike s covidom-19, zato so z današnjim dnem že prešli na režim izvajanja le nujnih zdravstvenih storitev za ostale bolnike in tistih, ki jih ni mogoče opustiti.

Tudi Beovićeva je na večerni novinarski konferenci opozorila, da vsako dodatno breme dodatnih bolnikov, ki potrebujejo zahtevno obravnavo, pomeni, da ne morejo opraviti več vsega dela. “Razmišljati moramo o tem, kateri bolnik ima prednost,” je dejala.

Kot kaže, se bomo z virusom morali naučiti živeti. Vodja oddelka za mikrobiološke raziskave v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano Maja Rupnik namreč meni, da bo po letošnji zimi prišel nov val okužb z novim koronavirusom še naslednjo jesen, nato pa se bo človek navadil nanj. Povsem varni pa ne bomo nikoli in v bistvu imamo še srečo, da ni virus bolj smrtonosen, je povedala za STA.

Sicer pa se je danes v želji omejiti širjenje okužb za osnovnošolce od vključno 6. razreda naprej in srednješolce začelo šolanje na daljavo. Medtem ko so bili v šolah po lastnih navedbah na to dobro pripravljeni, pa je nekaj težav povzročila tehnologija. Kot so pri Arnesu pojasnili za STA, je bil zjutraj njihov sistem enotne prijave preobremenjen, a so težave v roku dveh ur odpravili. Svoje zmogljivosti bodo na Arnesu v prihodnjih tednih širili z novo opremo, so napovedali.

Št. komentarjev: 3
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Prevara s testom PCR

  Prvič, test PCR ni bil odobren za diagnostične namene. Njegov izumitelj Kary Mullis je že večkrat neuspešno poudarjal, da se tega testa ne sme uporabljati kot diagnostično orodje. Kot je opozoril Fuellmich:

  »[PCR testi] preprosto ne morejo diagnosticirati nobene bolezni … Pozitiven rezultat PCR testa ne pomeni, da je prisotna okužba. Če je nekdo pozitiven, to še ne pomeni, da je okužen s čimer, kaj šele z nalezljivim virusom SARS-CoV-2. Tudi ZDA CDC … se s tem strinja in citiram neposredno s strani 38 ene od svojih publikacij o koronavirusu in testih PCR z dne 13. julija 2020: 36

  Odkrivanje virusne RNA morda ne pomeni prisotnosti nalezljivega virusa ali tega, da je 2019-nCoV povzročitelj kliničnih simptomov.
  Učinkovitost tega testa ni bila ugotovljena za spremljanje zdravljenja okužbe 2019-nCoV.
  Ta test ne more izključiti bolezni, ki jih povzročajo drugi bakterijski ali virusni patogeni.

  PCR brisi zavzamejo eno ali dve zaporedji molekule, ki sta človeškemu očesu nevidni, zato ju je treba v mnogih ciklih ojačati, da postane vidna. Vse, kar traja več kot 35 ciklov, … velja za popolnoma nezanesljivo in znanstveno neupravičeno.
  boditevcvetju

 2. haapy yack pravi

  hoj
  “Še enkrat, da pojasnimo, je COVID-19 … nevarna bolezen, tako kot je sezonska gripa nevarna bolezen, in seveda lahko tudi COVID-19, tako kot sezonska gripa, včasih dobi hudo klinično pot in včasih ubije bolnike , «Pravi Fuellmich.

  »Vendar pa so, kot so pokazale obdukcije, ki jih je v Nemčiji opravil zlasti forenzik profesor Klaus Püschel v Hamburgu, smrtne žrtve, ki jih je pregledal, skoraj vse povzročile resne že obstoječe razmere in skoraj vsi ljudje, ki so umrli, umrli v zelo visoki starosti, tako kot v Italiji, kar pomeni, da so živeli dlje od povprečne pričakovane življenjske dobe.

  V zvezi s tem je treba omeniti tudi naslednje: nemški RKI, ki je spet enakovreden CDC, je sprva čudno priporočil, da se obdukcije ne izvajajo in obstajajo številna verodostojna poročila, da so bili zdravniki in bolnišnice po vsem svetu plačani denar za razglasitev umrle osebe za žrtev COVID-19, namesto da bi na smrtni list zapisoval pravi vzrok smrti, na primer srčni napad ali strelno rano.

  Brez obdukcije nikoli ne bi vedeli, da je velika večina domnevnih žrtev COVID-19 umrla zaradi popolnoma drugih bolezni, ne pa tudi zaradi COVID-19. ”
  hoj

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen